YEREL HABERLER - 21 Mayıs 2015 Perşembe 15:19

Van'da ‘Alt Geçit' Sıkıntısı

A
A
A
Van'da ‘Alt Geçit' Sıkıntısı

Van’da İpekyolu Caddesi üzerinde uzun yıllar önce yapılan ve bazı nedenlerden dolayı atıl duruma gelen alt geçidi kullanamayan Mehmetçik Selen İlk ve Ortaokulu öğrencileri, her gün uluslar arası yoldan geçerek okullarına gidiyorlar.
Van’ın Hatuniye Mahallesi’nde uluslararası İpekyolu güzergâhında bulunan Mehmetçik Selen İlk ve Ortaokulu öğrencileri için yıllar önce yapılan alt geçit, bakımsızlıktan dolayı atıl duruma geldi. Birçok defa yaşanan ölümlü kazalarla gündeme gelen alt geçitle ilgili kalıcı bir çözüm bulunmaması tepki gösteren Hatuniye Mahalle Muhtarı Turgut Külay, yıllardır alt geçidin kapanıp yerine bir üst geçit yapılması için mücadele verdiklerini söyledi. En yakın üst geçidin 300 metre uzaklıkta olduğunu belirten Muhtar Külay, mevcut alt geçidin kullanılmamasından dolayı birçok kez ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yaşandığını kaydetti. Trafik yoğunluğundan ötürü olası kazalara karşı acilen önlem alınması gerektiğini dile getiren Külay, “Anayolun karşı tarafından gelen öğrencilerin can güvenliği için zamanında bir alt geçit karayolları tarafından yapılmış. Ancak alt geçit kanalizasyon ve asfalttaki çatlaklardan sızan sularla dolduğunda kullanılmamaktadır. Bundan dolayı öğrencilerin bazıları okul önünde olmasa farklı yerlerde yolu kullanarak karşıya geçmektedirler. Daha önceki yıllarda okul önünde ölümle sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmiş ve bugüne kadar onlarca öğrencimiz hayatını kaybetmiş. Kazaların tekrar yaşanmaması için alt geçitlerin kullanılabilir hale getirilmesi ya da yeni bir üst geçidin yapılarak önlem alınması gerekiyor. Hayati bir önem arz ettiğinden dolayı bu konu ile ilgili yetkililerin bir çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu konuda defalarca ilgililere müracaat etmemize rağmen ne yazık ki olumlu bir cevap alamadık. Bu konuda yetkililerin duyarlı olmaları ve bu tehlikeyi görmeleri gerekiyor diye düşünüyoruz’’ dedi.
Mahalleliden 2 bine yakın imza topladıklarını anlatan Külay, “Okulumuzun önünde bir alt üst geçit yapılmasını istedik. Geçit okulun önüne değil de 300 metre uzaklıktaki İpekyolu Devlet Hastanesi’nin önünde yaptırdılar. Okulun önünde olması gerekirdi. Kesinlikle iki nokta içinde geçide ihtiyaç vardı. Ancak hastaneye yapıldı, okula yapılmadı. Mevcut alt geçit ise kullanılamıyor. Bu konu da yetkililerin mutlaka duyarlı olması gerekiyor ve bir çözüm üretmeleri gerekir. Ancak ne yazık ki uluslararası bir yol olmasına rağmen sabah, öğle ve akşam öğrenciler dağılınca mecburen anayolu kullanmak zorundalar. Yeni ölümler olmaması için çözüm bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bu mezarlar görenleri şaşırtıyor, sebebini öğrenenler ise takdir ediyor Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerin başında gelen Aydın’da yeni nesil toprağın kıymetini bilmeyince yaşlılar kendi yöntemlerine göre bu duruma çare aramaya başladı. İl genelinde özellikle köylerde yaşlılar miras bıraktıkları arazilerin torunları tarafından satılmaması için öldüklerinde mezarlığa değil miras bıraktıkları arazilere defnedilmeleri için vasiyet ediyor. Benzer vasiyetin en yoğun olduğu bölgelerin başında ise Aydın’ın Çine ilçesi geliyor. Çine’ye bağlı Soğukoluk, Kabataş ve çevresinde bulunan köylerde ölenlerin büyük çoğunluğu mezarlıklar yerine kendilerine ait bahçelerde defnediliyor. Bu uygulamanın yaşlıların vasiyeti üzerine gerçekleştirildiğini belirten köylüler, “Yeni nesil toprağın kıymetini bilmiyor. Bunu fark eden eskiler ‘mezarımızı satmazlar’ düşüncesi ile öldüklerini kendilerini kendi dikip yetiştirdikleri zeytin bahçelerine defnettiriyor” diyerek, mezarlı bahçelerin diğer bahçeler gibi pek alınıp satılmadığını belirttiler. Türklerin yerleşik hayata geçmesinden önce Yörük olarak yaşadıkları sırada cenazelerini mecburiyetten öldüğü yerlerde defnettiklerini ancak yerleşik hayata geçildikten sonra mezarlık geleneğinin yaygınlaştığı Aydın dağlarında köylerde yaşayan sayısı her geçen gün azalırken araziler de miras yoluyla değil satış yoluyla daha sık el değiştirmeye başladı. Bunun birinci nedeni köyden şehre göç olarak belirtilirken, ikinci nedenin ise tarım faaliyetlerini yürüten genç nüfusun azalması olduğu belirtildi. Hayatını tarıma ve zeytin ağaçlarına adamış pek çok kişinin bir ömür vererek yetiştirdiği zeytin ağaçlarının satılmasına pek çok yaşlı vatandaşın dayanamadığını belirten Çineli vatandaşlardan Hakan Akın, “Aydın, Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ildir. 5-6 asırlık zeytin ağaçları odluğu gibi bunların yaklaşık yüzde 90’ı 1, 2 asırlık zeytin ağaçlarından oluşur. Zeytin ve zeytinyağının kıt olduğu dönemlerde binbir zahmetle bu ağaçları dikip yetiştiren büyüklerimiz, özellikle zahmetin yoğun olduğu dağlardaki zeytinliklere miras yoluyla sahip olan genç neslin bahçeleri çok kolay sattığını görünce kendi yöntemleri ile tedbir almak istemiş. Pek çok yaşlı öldüğünde mezarlık yerine hayatını adadığı zeytinliklere defnedilmek için vasiyet bırakıyor. Bunun esas amacı zeytinliklerin satılmasını önlemek. Aslında yaşlılarımızın bu taktiği de işe yarıyor. Pek çok kişi içinde atasının mezarı olan bahçeleri satmıyor” diye konuştu.
Ordu Ordu’da Büyükşehrin tarım makineleri çalışıyor Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ sloganıyla atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak, kırsal kesimdeki üreticilerin gelir kaynaklarını arttırmasını sağlamak, ürün çeşitliliğini desteklemek ve birim alandan daha fazla gelir edilmesi hedefiyle başlattığı tarım yatırımları kapsamında oluşturulan Tarım Makineleri Parkı’ndan üreticiler faydalanmaya devam ediyor. Çamaş ilçesinde fındık dışında yem üretimi yapan çiftçiler, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin makine parkından yararlandı. Sonbahar mevsimi döneminde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin makineli tohum dikimi imkanından yararlanarak yem bitkisi ekimi yapan çiftçiler, bu ürünleri hasat etmeye başladı. Ekim sürecinde tarım makineleri ve tohum desteğinin kendilerini çok rahatlattığını belirten Çamaş ilçesi Edirli Mahallesi’nden Mehmet Çamaş ile Emre Çamaş ve Söken Mahallesi’nden Vedat Çamaş, hasat sezonunu da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin makine ekipmanları ile kolaylıkla yaptıklarını söylediler. Tarım makineleri sayesinde insan gücünü en aza indirerek hem ekonomik, hem de zamandan çok önemli oranda tasarruf sağladıklarını dile getiren çiftçiler, tarım makineleri ve tohum desteği dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve emeği geçenlere teşekkürlerini ilettiler.
Ardahan Ardahan’da 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı Ardahan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" dolayısıyla 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı. Ardahan DSİ Müdürlüğünde "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" düzenlendi. Proje ile meraların aşırı otlatmadan oluşan baskının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cineviz, "Burada Mera Islah ve Amenajmanı Projemiz çerçevesinde meralarımızda aşırı otlatma baskısından kurtarmak amacıyla ekim alanlarında üreticilerimize tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Bu vesile ile tarımsal üretim alanlarında hayata geçireceğimiz bu tohum ekilişlerinden sonra yem bitkisi üretimi arttırmak neticesinde meralarımızda oluşan baskıyı azaltmayı amaçlıyoruz. Bugün çiftçilerimize 45 ton korunga tohumu gerçekleştirdik. Korunga bitkisi sadece bir yem bitkisi olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda arıcılarımız için de çok kıymetli ve vazgeçilmez bir bitki türüdür. Nektar noktasında arıcılarımız destekleyen bir özelliğe sahip. Bu anlamda hem büyükbaş-küçükbaş hayvanlarımızın yem bitkisi karşılanmak, hem de arıcılarımızın daha verimli bir sezon geçirmesini temin etmek amacıyla da korunga bitkilerimizi Ardahan’ın verimli topraklarıyla buluşturma amacına hizmet eden bu programda yer almak çok önemliydi. Üreticilerimizin memnun olduğunu da görüyoruz. İnşallah hasat döneminde de verimli bir dönem geçirmiş oluruz. İklimsel şartlarda bir anormallik yaşamazsak çiftçimizin yüzü gülecek" dedi. Cineviz, proje kapsamında 210 çiftçiye toplam 45 ton korunga tohumunun dağıtımını gerçekleştirdiklerini de söyledi. Korunga tohumu alan çiftçiler ise desteklerden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.