YEREL HABERLER - 12 Şubat 2016 Cuma 10:03

Kahraman Vanlı 120 Çocuk İçin Anma Etkinlikleri

A
A
A
Kahraman Vanlı 120 Çocuk İçin Anma Etkinlikleri

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Van Gençlik Merkezi tarafından öğrencilere 1. Dünya Savaşı’nda Van’dan Hoy cephesine cephane taşıyarak şehit düşen 120 Vanlı kahraman çocukların hikâyesini anlatan "120 Kahraman Çocuk" filmi izletildi.
Hafta boyunca okullarda ve Van Gençlik Merkezinde öğrencilere izletilen 120 kahraman çocuk filmi ile başlayan etkinlikler, 11 şubat günü gerçekleştirilen Zeve Şehitliği ziyareti ile devam etti. 12 Şubat 2016 cuma günü ise saat 13:30’da Yukarı Nurşin Camii okuma salonunda kahraman çocuklar için bir mevlit programı icra edilecek. Cumartesi günü ise merkez İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda start alacak anma programı ve ardından kurtuluş parkındaki kahraman çocuklar anıtına kadar "120 Kahraman Çocukları Anma Yürüyüşü" ile program sona erecek.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç yaptığı açıklama, "1.Dünya Savaşı yıllarında yetişkin olan ve eli silah tutan herkesin Osmanlı’nın savaştığı cephelere gönderilmesinden dolayı, ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir fedakarlık göstererek, Ruslara karşı çarpışan askerlerimiz için cepheye mühimmat taşıyan ve dönüş yolunda şehit olarak bir kahramanlık destanı yazan çocuklarımız için anma programı düzenleyeceğiz. 1915’te kışın en sert dönemlerinde, görev sırası kendilerine geldiği zaman, hiç tereddüt etmeden “Ben varım!” diyen bu çocuklarımız, modern paradigmaların tanımlayamayacağı bir fedakârlık örneği göstermişlerdir. Bilindiği gibi o dönemde Osmanlı birçok cephede düşmana karşı müthiş bir mücadele örneği sergilemiştir. Bu cephelerden biri de, Sarıkamış Cephesi’dir. Van’da bulunan 3. Tümen’de Sarıkamış Cephesi’ne katılmak üzere Erzurum’a gittiği için; şehirde güvenliği jandarma güçleri ve halkın kendisi sağlamaya çalışıyordu. Şehirdeki Ermeni çetelerine karşı halkın korunması için jandarma dışarıya gönderilememiştir. Ancak bu coğrafyanın İslam hamuruyla yoğrulmuş gençleri sorumluluktan kaçmamış ve canları pahasına bir görev üstlenmişlerdir. Ve nihayetinde 18 asker, 2 öğretmen; silah ve fişek, 15 yaşından küçük çocuklar; çocuk başına 1000 fişek, 15 yaşından büyük çocuklar; fişek ve erzak yüklenmiş ve 120 Vanlı çocuktan oluşan kafile, dualar eşliğinde uğurlanmıştır. Maalesef dönüşte tipiye yakalanan çocuklarımız ve beraberindekiler donmuştur. Donan çocuklardan bir kısmı kurtarılsa da, kahramanlar kafilesi bu faciada toplam; 98 çocuk, 10 asker ve 2 öğretmeni şehit vermiştir” dedi.
Geçmişte her türlü imkânsızlığa rağmen; bu ülkenin inançlı ve fedakâr gençleri ortaya koydukları yiğitlikle büyük zaferlere kapı araladıklarını canları pahasına gösterdiklerini ifade eden İnanç, “Ülkemizin yenilmişlik ve köleliği hiçbir şart altında kabullenmeyeceği de 120 Vanlı yiğit gibi nicelerinin diğerkâmlığıyla tarihe altın harflerle yazılmıştır. İşte düzenleyeceğimiz bu programla, bazı uluslararası güçlerin yeniden ülkemizi çeşitli girdapların içine çekmeye çalıştığı bir dönemde, topraklarımızda ve bağımsızlığımızda gözü olanlara karşı; ülkemizin her tarafında, mücadele edecek yiğitlerin olduğu mesajı, dost düşman herkese verilecektir. Hazırladığımız program kapsamında, bu hafta içinde; değişik bir takım faaliyetler icra edilerek, birçok okulda ve kurumumuza bağlı gençlik merkezlerinde de kahraman çocukların yaşadığı hadisenin anlatıldığı, 2008 yapımı, yönetmenliğini Özhan Eren’in yapmış olduğu 120 filminin gösterimi sağlanmıştır. Programımızın finali ise cumartesi günkü etkinlikle gerçekleştirilmiş olacak. Bu program ile konu hakkında malumatı olmayan gençlerimiz aydınlatılmış ve malumatı olanlara da bu kahramanlık hikayesi tekrar hatırlatılmış olacaktır. Yani gençlerimizde tarih bilinci oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu vesile ile tüm halkımızı, Özelliklede gençlerimizi Cumartesi düzenleyeceğimiz bu anlamlı programa davet ediyorum" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Vatandaşlara yardım eli uzatıyor Düzce Belediyesi, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü eliyle ihtiyaç sahibi ve bakıma muhtaç vatandaşlara yardım eli uzatıyor. Düzce Belediyesi, gerek ayni yardımları, gerekse sosyal hizmetler ile ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından verilen yardım ve hizmetler, binlerce ihtiyaç sahibinin derdine derman oluyor. Sosyal belediyecilik faaliyetleri ile gönüllere dokunan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, 4 ayda yaptığı yardımlara ilişkin verileri paylaştı. Ekonomik durumu yeterli olmayan aileler için açılan ‘Hayır Çarşısı’nda, 1859 kişinin kıyafet, 1844 kişinin ayakkabı, 10 öğrencinin ise çanta ihtiyacını karşılayan müdürlük, 10 bin aileye de gıda kolisi dağıtarak erzak ulaştırdı. 130 ev temizlendi Yaşadığı ortamın temizliğini yapabilecek durumda olmayan, sosyal destek sistemi zayıf veya ücret karşılığında bu hizmeti alabilecek gücü bulunmayan yaşlı, engelli ve hasta vatandaşlara da destek olan müdürlük, 130 haneye ev temizliği hizmeti verdi. Yaşlılık, engellilik, hastalık veya geçirdiği kaza sebebiyle öz bakım ihtiyacını karşılayamayan aynı zamanda karşılayacak yakını da bulunmayan vatandaşlar için verilen, saç kesimi, sakal tıraşı, tırnak kesimi, vücut temizliği ve banyo hizmetlerini kapsayan öz bakım hizmetinden ise 421 kişi faydalandı. 2 öğün yemek Aynı zamanda evde yemek yapamayan ihtiyaç sahiplerine günde 2 öğün olmak üzere 30 bin 566 adet ‘sıcak yemek’ servisi yapan müdürlük, Ramazan ayında ise 7 bin 200 adet iftar yemeğini evlere kadar götürdü. Taziye evlerinde ise 18 bin 800 adet pide ve ayran ikramında bulunuldu. Özel günlerde organizasyonlar Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, özel günler dolayısıyla düzenlediği organizasyonlarda da ikramlarda bulundu. Kandiller ve özel günlerde camilerde stant açan müdürlük ikramlıklarını paylaştı. Görme engelli vatandaşlar, dezavantajlı kadınlar, hizmet götürülen yaşlılar ve çölyak hastaları için yemek organizasyonu düzenlendi. Çocuklara yönelik de etkinlikler gerçekleştiren müdürlük, çocuklara oyuncak, balon, bayrak, pamuk şeker ve patlak mısır dağıtımı yaptı. Özel eğitim okullarına talep edildiği durumlarda patlak mısır, pamuk şeker ve çadır desteği sunuldu. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Kusursuz Kafe personeli ziyaret edilerek, hediye takdim edildi. Ayrıca belediyeye bağışları ile maddi destek veren iş insanlarına kahvaltı organizasyonu yapılarak, teşekkür plaketleri takdim edildi.
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”