POLİTİKA - 13 Şubat 2016 Cumartesi 14:02

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Van'da

A
A
A
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Van'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak gördüklerini söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DAP bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi tanıtım toplantısı başta olmak üzere çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a geldi. Havaalanında Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve partili üyeler tarafından karşılanan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz toplantının yapılacağı mekana geçti. Elite World Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yardımcısı Yusuf Coşkun, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ve sivil toplum örgütlerinin oda başkanları katıldı. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, tanıtım programının açılış konuşmasını Vezir Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. İsmail Hakkı Eraslan ve DAP Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Akif Yürük’ün slayt sunumları ile devam etti. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ile Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın birer konuşma yaptı.
“BİZ TARIM SEKTÖRÜNE STRATEJİK BİR SEKTÖR OLARAK GÖRÜYORUZ”
Daha sonra kürsüye gele Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu projenin bütün illeri ilgilendiren bir proje olduğunu belirtti. Van’ın cazibe merkezi illerden biri olmasından dolayı Van’ı seçtiklerini ifade eden Bakan Yılmaz, “14 ilimizden ilgilileri buraya davet ettik. Van önemli bir merkez ilimiz. Van’da olan iyi şeyler sadece Van’ı değil bütün bölgeyi etkiyor. Van’ın kalkınması bütün bölgeyi ilgilendirir. Geçmişte DAP diye bir planlama yapılmıştı. Bölgeye dönük çalışmalar yapılmıştı ancak bir idaremiz yoktu. DAP bölge Kalkınma İdaresi yoktu. İlk kez Doğu Anadolu’nun da bir bölge kalkınma idaresi oldu. 2011 kuruluşunu gerçekleştirdik ve o tarihten bu yana çalışmalarımız yürütüyoruz. Tüm kesimlerin desteğini alarak DAP eylem planını hazırladık. Eylem planımız 2014-2018 dönemini kapsıyor. Bu dönem içinde DAP bölgesinde 21 milyon liralık bir yatırım hacmini ifade ediyor. Eylem planımızı 5 eksene oturttuk. Doğu Anadolu’nun tabi olarak üzerinde yoğunlaşması gereken en önemli sektör tarım hayvancılık birinci eksenimizi oluşturuyor. Bu geniş kapsamlı eylem planını peyder pey hasata geçiriyoruz. Hayvan İçme Suyu göletleri programını başlattık. İllerle iş birliği içinde bölgede HİS dediğimiz göletlere destekler sağladık. Bunun yanında hayvancılıkta katma değerin kalması için çalışmalar yaptık. Yeni pazar alanları oluşturuyoruz ve bunların yanına kesimhaneler kuracağız. Hayvan borsasını bölgeye kazandırmak olacak. Böylece bölge daha fazla katma değeri bölgede tutacak. Katma değeri daha nitelikli işleri bölgede yaparak sağlayacağız. Katma değeri bölgede tutarak halkın refahını arttırmış olacağız. Hayvancılık ve tarım konusu bölgenin temel meselesi. Geçmişte kalkınma deyince tarım sektöre ikinci sektör gibi ele alınıyordu. Sadece sanayi ve diğer alanlar anlaşılıyordu. Ancak tarım kalkınmanın en önemli alanlarından biri. Kalkınmış denilen ekonomilerin sanayiden önce tarımda değişim yaptığını görüyoruz. Biz tarım sektörüne stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Çeşitlenen ihtiyaçlar talep koşullarını dikkate alındığında tarım eskisinden de daha önemli bir duruma gelmiştir. Bizim bu sektöre gereken önemi vermemiz gerekiyor ve hükümet olarak bunu böyle görüyoruz. Bölgesel politikalarımızda da bunu dikkate alıyoruz. Amacımız daha modern tarım sektöre oluşturmak. Bunu da sizlerle birlikte yapacağız. Masa başında Ankara’da oturarak yapmayacağız. Bölgelerde sizlerle bir araya gelerek bunu sağlayacağız” dedi.
“KAYNAK GERÇEK KISIT DEĞİLDİR"
Üreticilerle, sektör temsilcileriyle, meslek kuruluşlarıyla bu projeyi yapmalarını isteyen Bakan Yılmaz, “Bu nedenle onları bu toplantıya davet ettik. Benim proje ekibinden ricam üreticilerle çok yakın çalışmalarıdır. Verileri oluştururken bire bir üreticilerle, oda başkanlarıyla birlikte bu fikirleri geliştirelim. Tarım ve hayvancılıkta, farklı hayvancılık modellerini oluşturmamız lazım. Bir takım ithal malzemelerle bir şeyler yaptığımızda sonuç alamıyoruz. Bu tespitlerimizi çok iyi yapmamız lazım. Bunun içinde tek tek sahayı analiz ederek bilgileri bir bankada toplamamız gerekiyor. Saha çalışmaları anketler yapılacak ve veri tabanı hazırlanacak. Proje için 1.3 milyon lira kaynak ayırdık. Araştırma ve geliştirme çalışmaları için. Tamamlandığında somut adımlar atacağız. Proje ekibinden teorik şeyler istemiyoruz. Somut uygulanabilir proje önerileri istiyoruz. Uygulanabilir fikirler ortaya koymamız lazım başarılı olmamız için. Kalkınma Bakanlığı olarak her zaman sizlerin emrindeyiz. Yeter ki uygulanabilir bir proje olsun. Kaynak bir şekilde bulunur. Kaynak gerçek kısıt değildir. Gerçek kısıt doğru, uygulanabilir kaliteli projelerdir. Bu projeler hazırlandığında kaynak bir şekilde bulunur yeter ki bize güzel fikirler ve projeler getirin” ifadelerini kullandı.
“BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAMAMIZ GEREKİYOR”
Huzur ortamının kardeşliğin pekiştirilmesi gerektiğini, hadiseleri geride bırakarak birlik beraberlik içinde bölgede yatırım ortamını iyileştirmeleri lazım olduğunu da vurgulayan Bakan Yılmaz, “Desteklerimizle, eylem planlarımızla bölgemizi, Türkiye’nin huzur ortamını yükseltmemiz lazım. Bunu sizlerle birlikte başaracağız. Görevimiz yoksulluğu, işsizliği nasıl ortadan kaldırabileceğimizi tartışmaktır. Hocalarımız bahsettiler az önce çobanlık ile ilgili. Çobanlık peygamber mesleği. Ama maalesef bu gün o mesleğe farklı bakış açısı var. Bu konudaki düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunun iyileştirilmesi konusunda adımlar atıyoruz. Kırsal alanda yaylalarda kadınların emeğine yönelik daha sistemli tanımlamaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Böylece insanların refahını arttıracağız. Üniversite sanayi işbirliği diye bir kavram var. Bu konuda bölgede 3 merkez il seçtik. Bu 3 ilde çiftçi eğitim merkezleri kurdurduk. Üniversitelerimizle çiftçilerimiz arasındaki bağı güçlendirmek istiyoruz. Van sınır illerimizden biri. Bu büyük bir fırsat. Yanımızda devasa bir Pazar var. İran uzun zamandır ambargo nedeniyle ekonomide sorunlar yaşadı. Bu sorun önemli oranda aşıldı. Uluslararası anlaşmalarla ambargoların kaldırıldığını görüyoruz. Bu bizim için büyük bir fırsat. Ülkemiz bölgemiz ve Van için. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz. Çevre ülkelerle komşularla ticaret yapmadıkça refahı istediğimiz ölçüde sağlayamayız. Bu nedenle fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Gereksiz işlerle uğraşmadan biz bu Van pazarına nasıl girebiliriz, iş dünyasıyla iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz konusunda emek harcamalıyız. Sürekli gidip gelmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileriyle gidip geleceğiz ve bu fırsatı değerlendireceğiz” dedi.
Yapılan konuşmanı ardından Bakan Yılmaz, proje ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra basına kapalı olan diğer bir toplantıya geçti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da “Avrupa Film Günleri" Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi’nin organizasyonu ile Samsun’da gerçekleştirilecek “Avrupa Filmleri Haftası”nın ikincisi 8 Mayıs günü başlıyor. Sinemaseverler etkinlik kapsamında, AB üyesi 22 ülkesinin 18 filmi, 8-12 Mayıs tarihleri arasına kadar Atakum’da bir AVM’de ücretsiz olarak izleyebilecek. Samsun Avrupa Birliği(AB) Bilgi Merkezi, Samsun Sinema Derneği ve bir kafe iş birliğinde “Avrupa Film Günleri" ikinci kez Samsunlu sinemaseverler ile buluşuyor. AB üyesi 22 ülkesinin 18 önemli filminin gösterileceği etkinlik, halka açık ve ücretsiz olacak. 8-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ‘Avrupa Film Günleri’ 18 farklı film ile sinemaseverlere yine unutamayacağı anlar yaşatacak. Samsunlu sanatseverler, Avrupa Filmleri Haftası boyunca gösterimde olacak filmleri Atakum ilçesinde bir AVM’de ücretsiz olarak izleyebilecek. Hafta, 8 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00’de Slovakya yapımı olan ‘Asla Asla deme” filmi ile başlayacak ve hemen ardından ise saat 20.30’da İtalya 2022 yapımı ‘Dante’ filmi izleyiciyle buluşacak. Sinemaseverleri etkinliğe davet etti Avrupa Filmleri Haftası’na ikinci kez ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “1997 yılından bu yana Odamız çatısı altında AB Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapıyoruz. Bu zaman zarfında Samsun AB Bilgi Merkezi olarak da onlarca sosyal ve kültürel etkinlikler düzenledik. Yine çok özel bir etkinlikle gişelerde bulamayacağımız Avrupa filmlerini, halkımızla buluşturacağız. AB Türkiye Delegasyonu, AB Üye Ülkeleri Büyükelçilikleri, AB Ulusal Kültür Enstitüleri ve AB Bilgi Merkezlerinin iş birliğiyle düzenlenmekte olan Avrupa Film Günleri, 15 Nisan’da Ankara’da ve 29 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilen gala geceleriyle illerde başladı. Seçkin filmlerin yolculuğu Samsun’un da aralarında bulunduğu Antalya, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, İzmir ve Trabzon’da devam edecek. Geçen yıl sonbaharda büyük başarı ile tamamlanan Avrupa Film Günleri etkinliğinin ardından bu etkinliğin de başarılı olacağını düşünüyoruz. Biliyoruz ki sinema evrensel bir dildir. Etkinliğin Avrupa ve Türkiye arasında sürdürülebilir kültürel diyaloğa katkı sağlamasını umut ediyoruz. Tüm sinemaseverleri etkinliğimize davet ediyorum” dedi. Bu yıl gösterimdeki filmler: Bulgaristan’dan “Tüm Çıplaklığı ile Jiguli Grubu”, Danimarka’dan “Viborg Güzeli”, Estonya’dan “Ufuktaki Savaş”, Finlandiya’dan “Eli Kulağında”, Fransa’dan “Sönmüş Hayaller”, Hollanda ve Almanya’dan “Kuaför Romy”, İspanya’dan “Ramona”, İsveç’ten “Ben Zlatan”, İtalya’dan “Dante”, Malta ve Kanada’dan “Carmen”, Litvanya’dan “Göz Kırpmayı Unutma”, Macaristan ve Almanya’dan “Zarif”, Polonya’dan “Köylüler”, Portekiz, İspanya ve Fransa’dan “Büyükbabamın İblisleri”, Romanya ve Çek Cumhuriyeti’nden “Mikado”, Slovakya’dan “Asla Asla Deme”, Slovenya, İtalya ve Hırvatistan’dan “Suçsuz Adam”, Yunanistan’dan “Domatesler Wagner’le Tanışınca.
İstanbul Sancaktepe’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada baharın gelişi olan Hıdırellez, Sancaktepe’de coşku içinde kutlandı. Sancaktepe Belediyesi tarafından Paşaköy Mahallesi’nde Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinlikte çuval yarışı, mendil kapmaca, ağızda yumurta taşıma, uçurtma şenliği gibi birçok etkinlik yapılarak yediden yetmişe herkes doyasıya eğlendi. Hıdırellez etkinliğine Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin’in yanı sıra, Sancaktepe İlçe Kaymakamı Ahmet Karakaya, CHP İlçe Başkanı Emre Yılmaz, Sancaktepe Belediye Meclis Başkanı İlknur Ünlü, Sancaktepe CHP Meclis Üyeleri, muhtarlar ve tüm Sancaktepe halkı katıldı. Hıdırellez Şenliği, Başkan Alper Yeğin’in ateşi yakmasıyla başlarken, çocuklar ve aileleri çalan müzik eşliğinde doyasıya eğlendi, bazı vatandaşlar yanan ateşin üzerinden atladı. Hıdırellez şenliğinde konuşan Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, "Biz de baharı coşkuyla karşılıyoruz. Uzun yıllardır bu bölgede yapılmayan bir etkinliği yapıyoruz. Hıdırellez şenlikleri. Özellikle Sancaktepe’nin bütün bölgelerinden komşularımız burada. Paşaköy’de yapılmasının bir anlamı var çünkü yıllar önce geleneklerine uygun olarak Paşaköy’ümüzde yapılıyordu. Tekrar bir geleneği yerine getireceğiz" dedi. "Hıdırellez, baharın gelişini müjdeler" Başkan Yeğin, "Bizim bu etkinliği yapmamızda en büyük pay sahibi, emek sahibi, fikir sahibi olan Paşaköy muhtarımıza teşekkürü borç biliyorum. Bizi geçmişe götürdüğü için, sizlerle buluşmamıza vesile olduğu için kendisine teşekkür ederim. Saydığımız bu coğrafyaların kışları ağır geçer. Uzun geçer. Ve doğa sanki bir daha hiç uyanamayacakmış gibidir. İnsanların umutlarından tükendiği bir anda derler ya her kışın sonu bahardır. Hıdırellezde baharın gelişini müjdeler. Bu müjde öyle büyük bir müjdedir ki; baharla birlikte insanların umutlarını büyütür. Değişen doğa insanlara nimetler sunar. İnsanlar doğaya sunduğu bu nimetlerden dolayı minnetini gösterirler. Baharı karşılarken en güzel kıyafetlerini giyerek böyle renkli şenlikler yaparlar. Yemekler yapılır, birlikte yenilir, oyunlar oynanır. Ve baharın gelmesiyle doğanın sunduğu nimetlerden dolayı dilekler için adaklar adanır" şeklinde konuştu. "Gelenekleri yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" "Bugünden sonra da Hıdırellez’lerde sizlerle bir arada olup dualar etmeye devam edeceğiz" diyen Başkan Yeğin, "Bu topraklarda atalarımızdan emanet ne varsa yardımlaşmayı, dayanışmayı, sevgiyi ve saygıyı, hoşgörüyü ve bütün değerleri yaşatmak için bir araya geleceğiz. Bugünün önemine uygun olarak kınalı kuzular getirilmiş. Gül fidanlarımız dikilmiş. Çömlekten dileklerin çekildiği, ateşten atlandığı, hayvanların kuzuların kına ile meralara salındığı pek çok yaygın gelenek var. Bunların bir kısmını ne yazık ki zamana yenildi. Ama yaşatmak için elimizden gelen bütün imkanları kullanacağız. Kutlamaların başlangıcında gündüz vakti çocuklarımızın eğlenceleri vardı. Çocuklarımızı mutluluğunu görmek bizi de mutlu ediyor. Çocuklarımız bizim baharımız. Bahar gibi onlar da bizim umutlarımızı canlandırıyor. Sancaktepelilerin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini, hemşeriliğini yaşatmak için elimizden gelen bütün imkanları seferber edeceğiz" dedi. Etkinlik hakkında konuşan Aslı Çetinkaya, "Bu etkinlik için Alper Başkan’a teşekkür ederiz. Çok güzel bir etkinlik düzenledi. Ailecek buradayız. Ailecek katıldık. Çocukları şenlendirdiği gibi büyükleri de şenlendirdi. İyi ki Alper başkan. Haydar başkana teşekkür ederiz." dedi.