GENEL - 30 Mart 2017 Perşembe 11:37

İranlı turistler bin yıllık geleneklerini Van’da yaşatıyor

A
A
A
İranlı turistler bin yıllık geleneklerini Van’da yaşatıyor

VAN (İHA) – Van’da nevruz tatilini geçiren İranlı turistler, bin yıllık gelenekleri olan "Haft Sin" sofrasını kurarak yeni yıla girdi.

VAN (İHA) – Van’da nevruz tatilini geçiren İranlı turistler, bin yıllık gelenekleri olan "Haft Sin" sofrasını kurarak yeni yıla girdi.


Konakladıkları otellerde kurulan "Haft Sin" sofrasını anlatan İranlı Tur Rehberi Mehdi Sadeghpour, nevruz geleneğinin yaklaşık bin yıllık olduğunu belirerek, “Kültürümüzde yılbaşının bereketli olması için ’Haft Sin’ sofrası kurulur. İki hafta boyunca bu sofra evin bir köşesinde kalır. Bu sofrada bulunan 7 farklı malzeme, farklı anlamlar taşımakla beraber bunları yemiyoruz. Bunlar temsili olarak duruyor” dedi.



“Haft Sin sofrası yılbaşı geleneğidir”


Mehdi Sadeghpour, baharın habercisi nevruzu yılbaşı olarak kutladıklarını ifade ederek, “Bizim geçmişte kalan geleneğimizde ’Haft Sin’ sofrası kurulur. ‘Haft Sin’, yedi S demektir. Burada 7 tane malzeme oluyor. Bunların her biri bir anlam taşıyor. Sebze sağlık, ayna ve su aydınlık, elma bereket, sikke para ve refahlık demektir. Sofrada Kur’an konur, o da ‘yaşamınız Kur’an ile birlikte olsun’ anlamı taşımaktadır. Sofrada bulunan her yiyecek ayrı bir anlam taşımaktadır” şeklinde konuştu.



“Aile bireyleri sofranın etrafında toplanıp iyi dileklerde bulunurlar”


Sofrada genellikle sib (elma), sir (sarımsak), sekke (sikke para), sebze (yeşillik), somag (baharat), su içindeki kırmızı balıklar, ayna ve Kur’an bulunduğunu anlatan Sadeghpour, “Aile bireyleri yılbaşlarında bu sofranın başında toplanıp, yıl değişimini kutlarlar. Birbirlerine sağlıklı yaşam, aydınlık yıllar gibi iyi dileklerde bulunurlar. Bu şekilde yeni yıla girerler. Bu çok eski bir gelenektir. Kimi rivayetlerde Mecusilerden geldiği de söyleniyor” diye konuştu.


Hıristiyanlardaki çam ağacı süsleme geleneğine de benzerlik gösteren bu geleneğin Mecusiler döneminden geldiği ve zamanla kısmi değişime uğrayarak günümüze kadar devam ettiği belirtiliyor.


‘Haft Sin’ sofrası geleneği, İran başta olmak üzere nevruzu yılbaşı olarak kutlayan birçok ülkede günümüzde de devam ettirilen geleneklerdendir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.