GENEL - 21 Temmuz 2017 Cuma 10:27

(Özel haber) Kaçak avlananların sayısı azaldı

A
A
A
(Özel haber) Kaçak avlananların sayısı azaldı

Van Gölü’nün endemik canlısı inci kefalinin av yasağı sona erdi.

Van Gölü’nün endemik canlısı inci kefalinin av yasağı sona erdi. Avlanma yasağı süresi içerisinde yasak avlananların sayısında düşüş yaşanırken, 60 ton kaçak balık ele geçirildi. Kaçak avcılara ise 90 bin TL idari para cezası uygulandı.


Geçtiğimiz yıllara göre kaçak avlanmada ciddi anlamda düşüş yaşandığına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Görentaş, bunun da kaçak avlanmayla etkili mücadele ve halkın bilinçlenmesinin sonucu olduğunu ifade etti. İbrahim Görentaş, Van Gölü’nde yaşayan tek endemik tür olan inci kefali balığının 3 aylık avlanma yasağı sürecini değerlendirerek, “İnci kefali av yasağı 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında devam etti. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından bizlere gönderilen ödeneklerle kolluk kuvvetlerimize kiraladığımız araçları da kendilerine tahsis ederek, kaçak avlanmayla etkin bir mücadele ortaya koyduk” dedi.



Kaçak avlanan 60 ton balığa 90 bin TL idari para cezası


Kaçak avlanmanın her geçen sene azaldığını ifade eden Müdür Görentaş, “Bu yıl 3 aylık avlanma yasağı süresince 60 ton kaçak avlanmış balık ele geçirdik. Kaçak avlananlara yönelik de 90 bin TL idari para cezası uyguladık. Geçen senelere nazaran avlama yasağı süresi içerisinde ele geçirilen balıklarda bir düşme var. Bu da av yasağının daha etkin yapıldığını, halkımızın bilinçlendiğini ve Van balığının göçüne daha duyarlı davrandıklarını göstermektedir” diye konuştu.


Av yasağı sonrasında özellikle kış balıkçılığının kentte özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Görentaş, “Bu sayede hem insanlarımızın balık ihtiyacını gidermiş oluruz hem de endemik bir tür olan inci kefali balığımızın neslinin devamını sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.



Yılda 3 bin 700 ton alabalık yetiştiriliyor


Kentte son zamanlarda alabalık yetiştiriciliği noktasında ciddi bir mesafe kat edildiğini de sözlerine ekleyen Görentaş, “İlimizde 36 alabalık tesisimiz bulunmaktadır. Ayrıca 6 tesisimizde de yavru balık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yıllık alabalık üretim miktarımız 3 bin 700 ton civarındadır. Ayrıca Bakanlığımız porsiyonluk alabalık desteği de vermektedir. İlimizde alabalık yetiştiriciliği de hızla artmakta ve vatandaşlarımız gerek kafes balıkçılığı gerekse havuz balıkçılığı anlamında ciddi bir ilerleme kat etmişlerdir. Bakanlığımız sadece 2016 yılında 22 üreticimize 1,3 milyon TL porsiyonluk alabalık desteği vermiştir” şeklinde konuştu.


Öte yandan, 2015 yılında inci kefali avlanma yasağı döneminde kaçak avlanmış 112,5 ton balık ele geçirilirken, bu rakamlar geçen sene 80,5 tona kadar düştü. Bu sene ise 3 aylık yasak süresince 60 ton balık ele geçirildiği kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.