YEREL HABERLER - 26 Temmuz 2017 Çarşamba 18:36

Van’da ‘İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısı

A
A
A
Van’da ‘İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısı

VAN (İHA) – Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında ’İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısı yapıldı.

VAN (İHA) – Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında ’İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısı yapıldı.


Tuşba Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü, ilçe belediyeleri yetkilileri ile kurum müdürleri katıldı. Van kamu yatırımlarının ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların görüşüldüğü ’İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısına Van Gölü ile ilgili kronikleşmiş sorunlar damga vurdu. Burada konuşan Vali Zorluoğlu, özellikle Van Gölü’nün kıyı şeridinde kamu kurumlarının işgali ve Van Gölü için hayati öneme sahip olan atık su arıtma tesisi projeleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Vali Zorluoğlu, bu tür toplantılarla kurumlar arasındaki yatırımlar bakımından koordinasyonu sağladıklarını belirterek, “Kamu yatırımları bildiğiniz üzere kuruluşların, devletin esasında vatandaşa dokunduğu önemli alanlardır. Kurumlarımızın varoluş sebebi hizmet etmektir. Bu bakımdan bütün bölge müdürlerimizin, yatırımcı kuruluşlarımızın programlarında bulunan yatırımları mutlaka yakında takip etmeleri büyük önem arz ediyor. Yatırımların zamanında ihalelerini yapması, yatırımlar ihale edildikten sonra yapım süreçlerinin kurum amirleri tarafından yakından takip edilmesi ve süresi içerisinde tamamlaması için çaba gösterilmesi hepimizin görevidir” dedi.


Van’da toplam proje bedeli 5,4 milyar lira olan bin 316 tane proje olduğunu ifade eden Zorluoğlu, şöyle devam etti:


“Bu projelerden 952 tanesi devam ediyor. 145 tanesi ihale aşamasında, 127 tanesi henüz başlanmamış, 92 tanesi de tamamlanmıştır. Bu projelerden sektörel dağılımlarına baktığımızda tarım sektöründe 105, inşaat sektöründe 570, enerjide 10, turizmde 8, ulaştırmada 52, eğitimde 100, sağlıkta 42 ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde de 459 projenin var olduğunu görüyoruz. Yatırım programında var olan toplam bin 316 projenin 834 tanesi merkezi idare kuruluşlarının, 482 tanesi de mahalli idarelerimiz tarafından yürütülüyor.”


Van Gölü sahillerindeki kamu kurumlarının işgaline de değinen Vali Zorluoğlu, “Burada kıyı kenar kanununa uygun bir şekilde davranılacak. Vali olarak buna müdahale edeceğim. Kamu kurumları zaten bugüne kadar kıyı kenarlarını vatandaşa yer bırakmayacak şekilde işgal etmişler. Biz bununla kesinlikle ileri ki zamanda ilgileneceğiz. Ancak şu andan sonra kamu kurumları kıyıda çalışma yaptığı zaman kanuna uygun bir şekilde çalışacak. Uygun çalışmayan kim olursa olsun müdahale edilecek ve burada yapılaşmaya izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.


Geçtiğiz günlerde gündeme gelen atık su arıtma tesisine de değinen Vali Zorluoğlu, ödeneğin İller Bankası tarafından çıkarıldığını ifade ederek, ihalenin eylül ayında yapılabileceğini söyledi.


Kamuya hizmet eden kurumların bu toplantılarda var olan sorunları çözmekle mükellef olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, “Bizler buraya sorunları çözmek için ve bu memlekete hizmet etmek için görevlendirildik. Bu nedenle biz bir ekibiz, hep birlikte Van’a ve Vanlılara hizmet etmekle sorumluyuz. Bu anlamda hiçbir bölge müdürü ya da yönetici arkadaşım bizimle eksik iletişim kurmasın. Kapımız bütün arkadaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Yeter ki iyi niyetle elimizden gelen gayreti bu memlekete hizmet etmek için gösterelim” diye konuştu.


Kurum müdürlerinin sunumları ve katılımcıların sorularının yanıtlanması ile devam eden toplantı, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Anadolu Üniversitesinde International Staff Mobility Week Programı başladı Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi, 2024 Anadolu International Staff Mobility Week etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğe 9 farklı ülke ve 11 farklı yükseköğretim kurumundan çok sayıda akademisyen ve personel katılım gösterdi. Hem Avrupa Birliği ülkeleri hem de Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülkelere öğrenci ve personel hareketliliği imkânı sunan Erasmus+ Programı katkılarıyla düzenlenen etkinliğin açılış törenine Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Resül Usul, Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Gökçekuyu başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi. UİB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Gökçekuyu’nun moderatörlüğünde başlayan ilk oturumun ardından Bosna Hersek, Ürdün, Bulgaristan, Kosova, Fas, Filistin, Polonya, Ukrayna gibi ülkelerden gelen yükseköğretim kurumu temsilcileri, gerçekleştirdikleri sunumlar ile yükseköğretim alanındaki çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Dört gün boyunca paneller, eğitimler ve geziler düzenlenecek Dört gün sürecek olan etkinlikte gerçekleşecek olan paralel oturumlarda katılımcıların katkılarıyla yükseköğretimde uluslararasılaşmanın önemi vurgulanacak, Erasmus+ Uluslararası Kredi Hareketliliği ve Kağıtsız Erasmus (Erasmus Without Paper) konularında deneyim paylaşımları gerçekleştirilecek. Program kapsamında ayrıca katılımcılar, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Turizm Fakültesi akademisyenleri ile ikili iş birlikleri için bir değerlendirme toplantısı da gerçekleştirecek. 10 ülkeden gelen katılımcılara Türkiye’yi, Türk kültürünü ve şehri en iyi şekilde tanıtmak amacıyla rehber eşliğinde Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Odunpazarı, Seyyid Battal Gazi Külliyesi ile Frigya Vadisi ziyaretleri de geçekleştirilecek. Program dahilinde ayrıca Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile de Türk Yemeği Atölyesi düzenlenecek. Etkinlikler, değerlendirme oturumu ve sertifika takdimi ile sona erecek.
Ankara TBMM’de tartışma TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. TBMM Genel Kurulu, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Genel Kurulda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının eylemleri nedeniyle değil fikirleri nedeniyle idam edildiklerini söyleyerek, "Deniz Gezmiş ve arkadaşları anayasayı ortadan kaldırdıkları için değil, anayasa tam uygulansın dedikleri için idam edildiler. Ey zalimler, ister kaymakam olun ister vali, ister hakim olun ister savcı, ister vekil olun ister bakan, boşa çiğniyorsunuz yalan dünyayı. 1400 senedir yapıyorsunuz bunu. Nesimi’nin derisini yüzerken yaptınız bunu. Hallac-ı Mansur’u asarken yaptınız bunu. Kubilay’ın başını keserken yaptınız bunu" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, 1400 senedir demenin bu ülkenin Müslümanlarına çok ciddi iftira ve hakaret olduğunu savunarak, Akdoğan’ın özür dilemesini istedi. Usta, “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılması için o dönem Meclis’e bir kanun teklifi geldi. Kanun teklifine CHP’den 28 milletvekili kabul oyu verdi. O zaman bu idama evet oyu veren CHP’li 28 milletvekili utanmayacak da kim utanacak” şeklinde konuştu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına toplam 48 ret oyu verildiğini, bunlardan 47’sinin CHP oyu olduğunu belirtti. Günaydın, Gezmiş ve arkadaşlarının idamı için 273 kabul oyu verildiğini hatırlatarak, “O kabulün içerisinde 28 CHP’linin de oyu var. O 28 CHP’linin 1972’deki oylarının doğru olmadığını buradan açıkça ifade ediyoruz. Bu 28 oyun dışında ’evet’ diyen 273 oy kalkmış, kimin müktesebatından kimin geçmişini takip ediyor bunlar" diye konuştu.
Kırşehir Mucur Belediye Başkanı Şahin: "Adli süreç başlatıldı" Kırşehir’in Mucur ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Büyük Birlik Partisi’nden (BBP) belediye başkanı seçilen Ali Şahin, mazbatasını aldıktan sonra usulsüzlüklerin örtülmeyeceğini ve adli işlem başlatıldığını söyledi. Sandıktan çıkan sonuca herkesin saygı göstermesi gerektiğini aktaran Belediye Başkanı Ali Şahin, "Ama bazıları kabullenemedi. Mazbatamızı alarak göreve başladık. Mucur’a hizmet için biz siyasi kimliğimizi bir tarafa bıraktık. Elimizden gelen gayreti göstererek hizmet edeceğiz. Bu konuda da kararlıyız. Mucur’un 5 yıllık kaybını telafi ederek hak ettiği yere getireceğiz inşallah” dedi. Mucur Belediyesi’nin çok fazla borcu olduğunu söyleyen Şahin, "Mucur Belediyesi’nde şu anda 337 milyon lira gözüken borç var. Nüfusu bizden 10 kat olan belediyelerin bile bu kadar borcu yok. Bunun dışında gözükmeyen, bizim bilmediğimiz birtakım haciz işlemleri gerçekleşiyor. Faturalar var. Onların da ne kadar olacağını bilmiyoruz ama bir 400 milyonu bulacak gibi gözüküyor. Bir işçi yığılması olmuş. Bir odada 6-7 kişi çalışan bir işçi firması olmuş. En önemlisi altyapı yapılıyor diye eskisini arar hale gelmişiz" diye konuştu. "22 B’ye göre ihaleler yapılmış” Usulsüz ihalelerin olduğunu iddia eden Başkan Şahin, "Ben 10 yıllık belediye başkanlığı yaptım. Ben böyle bir harcama görmedim. İhale de yapılmamış. 22 B’ye göre yapmışlar. 22 B olağanüstü durumlarda yapılan bir ödeme türüdür. Ben 10 yıllık belediye başkanlığı yaptım. 10 yıllık belediye başkanlığım süresince bu kalemde hiç ihale yapmadım. İhale değil, doğrudan temin gibi bir şey" ifadelerini kullandı.