- 05 Ekim 2017 Perşembe 10:48

Kur’an’ı öğrenme aşkı engel tanımadı

A
A
A
Kur’an’ı öğrenme aşkı engel tanımadı

Van’da doğuştan görme engelli olan vatandaşlar, kabartma harflerden oluşan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor.

Van’da doğuştan görme engelli olan vatandaşlar, kabartma harflerden oluşan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor.


İpekyolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Yaşam Akademisi’nde açılan kursta, yaşları 20 ile 50 arasında değişen görme engelliler için kabartma harflerden oluşan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim dersleri veriliyor. Görme engelinin Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeye engel olmadığını söyleyen engelliler, ayaklarına gelen fırsat ile ilk defa Kur’an öğrenmenin sevincini yaşadıklarını belirttiler.


İHA muhabirine konuşan Kur’an kursu öğreticisi Aslıhan Öztürkçü, eğitimin ilk haftası olmasına rağmen görme engelli öğrencilerin azmiyle Kur’an-ı Kerim derslerinin verimli geçtiğini söyledi. Öztürkçü, “Braille alfabesiyle yazılmış Kur’an-ı Kerim dersi veriyoruz. Daha önce bu eğitimi alan 6 noktayı bilenler var, bilmeyenler var. Onlarla birlikte Kur’an-ı Kerim’i okumayı ve dini dersleri burada yürütüyoruz. Çoğu görme engelli arkadaşımızın bilgisi yok. Bu da onlara duyurma anlamında güzel bir çalışma olacaktır. Bir hafta olmasına rağmen okumaya geçeceğiz” dedi.


Doğuştan görme engeli olan Kenan Platin (31) isimli vatandaş ise önümüzdeki günlerde Kur’an-ı Kerimi öğreneceğini belirterek, “Braille Kuran-ı Kerim kursuna katılmayı çok istiyordum. Daha önce böyle bir imkanımız yoktu. Burada böyle bir kursun açıldığını duyunca geldim başvurdum. Allah yardım ediyor öğrenmeye çalışıyoruz. Gayet iyi gidiyor. Hocamız bizlere harfleri öğretti. Görme engelliler diğer insanlar gibi elifbayı ve Kur’an’ı okuyamadığı için bu kabartma harfler bizim için şart. Bizler de bunu değerlendiriyoruz ve belli bir süre sonra bunu çok güzel okuyacağıma inanıyorum” diye konuştu.



“İçimde tarif edemeyeceğim bir heyecan var”


Ayağına gelen fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğini söyleyen Platin, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Böyle bir imkan memleketimizde yoktu. Türkiye’nin farklı illerinde vardı ama bizim gitme imkanımız olmadığı için gidemedik. Burada fırsat ayağımıza geldi. Bizler de bunu kaçırmak istemiyoruz. Allah’ın izniyle Kur’an-ı Kerim’i okuyacağız. İçimde tarif edemeyeceğim bir heyecan var.”



“Kur’an-ı Kerim öğrenmenin yaşı yoktur”


Engelsiz Yaşam Akademisi’nde Braille alfabesiyle Kur’an öğrenme fırsatı bulduğunu belirten Naim Karatay (44) da Kur’an-ı Kerim öğrenmenin yaşı ve engeli olmadığını ifade etti. Kur’an öğrenmek için kendilerine imkan sunulduğunu sözlerine ekleyen Karatay, “Yaş kaç olursa olsun insanlar gayret ederse öğrenebilir ki ben öğrenmede sıkıntı yaşamıyorum. Sağlam kişiler ‘bu görme engellidir. Kur’an-ı Kerim’i nasıl öğrenir’ diyor. Bize göre de imkanlar var. Bizler de öğrenebiliyoruz. Allah her kapıyı kapatmaz. Bir kapıyı da mutlaka açık bırakır. Gözümüz görmediği için bizlere de zihin vermiş ve biz de Kur’an’ı okuyabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.