GENEL - 17 Ekim 2017 Salı 16:51

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri hizmete açıldı

A
A
A
Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri hizmete açıldı

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı.

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı.


Van’daki hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlama amacına yönelik kurulan iş yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun da katıldığı törenle hizmete açıldı. Van-Erciş karayolu üzerindeki ceza infaz kurumları kampüs alanındaki atölyelerin açılış törenine katılan Vali Zorluoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşümden, ceza infaz sisteminin fazlaca pay aldığını söyledi. Ülkemizdeki ceza infaz kurumlarının son dönemde, uluslararası standartları taşıyan, insan hakları anlamında hiçbir eksiği kalmayan kurumlar haline geldiğini vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Bugün Türkiye’de birçok ceza infaz kurumunda iş yurtları adı altında çok harika çalışmalar yapılıyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil aynı zamanda ıslah edici, cezaevindeki mahkûmlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var. Türkiye’nin neredeyse tamamındaki iş yurtlarında üretilen geniş yelpazedeki ürünler, düzenlenen fuarlarda hem sergileniyor hem de vatandaşın istifadesine sunuluyor. İş yurtlarında üretilmeyen hiçbir ürün kalmamış. Artık ihracat noktasına gelinmiş. Bugün burada fırın ve unlu mamuller atölyesini, tekstil ve hazır giyim atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açıyoruz. Şüphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçları karşılamak. Ama aynı zamanda piyasaya kısmen arz da yapılacak” dedi.


“Cezaevi kampüsünde semt polikliniğinin hizmete açılacak”


Kampüs alanında aynı zamanda bir de semt polikliniğinin hizmete açılacağını ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından işletileceğini kaydeden Vali Zorluoğlu, “Ceza infaz kurumu şehre uzak bir mesafede. Poliklinik sayesinde buradaki hükümlü ve tutuklu kişilerin rahatsızlanmaları halinde çok daha süratli müdahale etme imkânı olacak. Belki hastaneye sevk edilmeyi gerektirmeyecek, küçük nitelikteki vakalara da anında müdahale edilip, fazladan ulaşım sorunu da yaşanmamış olacak. Bu açılışlarımız hem ilimiz hem cezaevimiz hem de mahkûm ve tutuklularımız için hayırlı olsun. İnşallah yeni atölyeler ile burayı daha da geliştirir, mahkûm ve tutukluları, daha çok eğitim aldıkları, daha çok üretim yaptıkları yeni mekânlara hep birlikte kavuştururuz” dedi.


Daha sonra bir konuşma yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin ise, Van’da bulunan 5 ceza infaz kurumunda kalan hükümlü ve tutuklulara yönelik, yeniden suç işlemelerini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlülerin yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmak amaçlarını güttüklerini açıkladı. 2016 yılı kasım ayında hizmete giren Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün 365 dönüm arazi üzerine kurulu halde 4 ayrı ceza infaz kurumunu bünyesinde barındırdığını dile getiren Başsavcı Keskin, bu kurumlarda yaklaşık 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığını anlattı. Açık ceza infaz kurumlarının temel işlevlerinden söz eden Başsavcı Keskin, “Açık ceza infaz kurumlarımız, cezalarının infazı sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazırlanmaları, ceza infaz kurumlarında çeşitli eğitim programlarına dâhil edilmeleri, özellikle mesleki eğitim ve beceri kazanmaları, sağlıklı ve üretken bireyler olarak, üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarına imkân sunarak toplum ile bütünleşmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Van açık ceza infaz kurumu bir yıl önce 400 hükümlü kapasitesiyle hizmete açılmıştır. Kampus ceza infaz kurumlarının yemek, teknik destek, ısı merkezi gibi birçok ihtiyacı, Van Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Isı merkezine entegre 400 adet güneş paneli, 2 bin 500 tutuklu ve hükümlünün sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.


“20 hükümlünün çalışacağı unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılacak”


Açılışı gerçekleştirilen fırın ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün; fırıncılık, ekmek üretimi, unlu mamuller üretim alanlarında mesleki eğitim programlarına dâhil edileceğini kaydeden Başsavcı Keskin, “Unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılarak, öncelikle ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacı karşılanacak. Bir diğer tesis olan tekstil ve hazır giyim atölyesinde ise, makine, dikiş, depolama, pazarlama, paketleme işlerinde 30 hükümlü çalışacak ve mesleki eğitim alacak. Aynı zamanda nevresim takımı, delil torbası, iç çamaşırı ve sağlık sektörüne yönelik ameliyat önlüğü, bone, maske gibi tek kullanımlık ürünlerin de üretimi yine bu atölyede yapılacak. Karton bardak üretim atölyemizde de 6 hükümlüye iş ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandırılmasının yanı sıra, burada saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yapılacaktır. Bu yıl küçük çaplı olarak başladığımız tarım iş kolumuzda, 10 hükümlü çalışmış ve yaz döneminde sebze üretimi yapılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı olarak seracılık faaliyetleri yapılması planlanmaktadır. Son olarak açılışını yapacağımız, 3 milyon Lira yatırım ile hazırlanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Semt Polikliniğimiz, 9 farklı branşta uzman doktorlarıyla poliklinik hizmeti yanında 16 yatak kapasitesi ile hizmet verecektir” dedi.


Konuşmaların ardından iş yurdu atölyeleri, İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın yaptığı dua eşliğinde, Vali Zorluoğlu ve beraberindeki protokol üyelerince kurdele kesimi yapılarak hizmete açıldı.


Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler, atölyeleri gezerek incelemelerde bulundu ve üretim yapan mahkumlardan ürünler hakkında bilgi aldı. Açılış törenine Vali Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum amirleri, ceza infaz kurumları personeli ve hükümlüler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa ’Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’ ile ’Veri Bilimi ve Analitiği’, BTÜ müfredatına girdi Yapay zeka alanında pek çok projeye imza atan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), bu tecrübesini yeni açacağı bölümlerle taçlandırmaya hazırlanıyor. BTÜ’de açılacak ’Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’, ’Veri Bilimi ve Analitiği’ lisans bölümleri, bu yıl aday öğrenciler tarafından tercih edilebilecek. Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesinde yaptığı toplantıyla, aralarında Bursa Teknik Üniversitesinin de bulunduğu 20 üniversiteye yeni açılacak bölümleri duyurdu. Bu kapsamda BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde; Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği lisans programları açılacak. Yeni 2 bölüm, bu yıl ÖSYM kılavuzuna dâhil edilecek. Türkiye açısından son derece stratejik olan bu alanların dersleri, BTÜ bünyesindeki uzman akademisyenler tarafından okutulacak. Dersler teorik ve uygulamalı olarak aktarılacak. İşletmede Mesleki Eğitim Programına da dahil olacak bölüm öğrencileri, mezun olmadan iş deneyimi edinecek. Böylelikle BTÜ bu alanlarda yetişmiş, nitelikli insan kaynağı kazandırılmasını sağlayacak. BTÜ’nün yapay zekâ denilince akla ilk gelen üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Yapay zekâ alanında pek çok çalışmada imzamız bulunurken, bu alanlardaki başarımızın en somut örneği; TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem” çağrısında 2 yıl üst üste proje desteği alan sayılı üniversitelerden biri olma başarısını göstermemiz oldu. Bu çağrıda desteklenen toplam 27 projenin 2’sini Bursa’ya kazandırdık. Yine veri bilimi ve analitiği konusunda uzman kadromuzla öncü üniversitelerden biriyiz. Bu tecrübemizi şimdi ise yeni açılacak bölümlerle beraber öğrencilerimize aktaracak olmanın heyecanı içerisindeyiz” dedi. Yeni programlar sayesinde, öğrencilerin çağın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir şekilde yetiştirileceğine vurgu yapan Rektör Çağlar, “Günümüz dünyasında, büyük bir hızla değişim yaşanıyor. Üniversiteler olarak, müfredatımızda da bu değişimlere uygun dönüşümünü sağlamalıyız. Bu anlayışla Üniversitemizde açacağımız; Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği lisans bölümleri ile iş dünyasının bizden beklediği yetkinlikte mezunlar vereceğiz” diye konuştu. Rektör Naci Çağlar, “Çalışmalarımızı takdir edip, her zaman yanımızda olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, bu ayrıcalıklı bölümleri üniversitemize kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum. Yeni programlarımızın üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Manisa Kaymakam Okumuş, Selendi’ye veda etti İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “Yurt Dışı Dil Eğitim Programı” kapsamında dil eğitimine katılmak için ilçedeki görevinden ayrılan Kaymakam Halil İbrahim Okumuş, kente veda etti. 21 aydır Selendi ilçesinde vekaleten kaymakamlık görevini yürüten Halil İbrahim Okumuş, yurt dışı dil programına katılmak üzere resmi kurumlara, esnafa ve vatandaşlara veda ederek ilçeden ayrıldı. Selendi’nin kendisi için her zaman güzel bir anı olarak kalacağını ifade eden Okumuş, "24 Ağustos 2022 tarihinde başladığım, yaklaşık 20 ay gibi bir süre içerisinde Selendi ilçesinde Kaymakam vekili olarak görev yapmakta iken İçişleri Bakanlığımızın açmış olduğu dil eğitimi kursu için önce Ankara’ya akabinde de İngiltere’ye gideceğimden dolayı çok sevdiğim ilçemize veda ediyorum. Mesleğimin ilk yıllarında Selendi gibi güzel bir ilçede görev yaptığım için kendimi şanslı hissediyorum. Selendi’de geçen 21 ay gibi bir süre içerisinde birlik ve beraberlik içinde çalıştık. En büyük kazancım sizleri tanımak olduğunu düşünüyorum. Eğitim, sağlık, asayiş, sosyal yardımlar ve diğer hizmet alanlarında çalışmalarımızı, toplumsal kalkınma ve refah düzeyinin artırılması amacı ile yürüttük. Bu vesile ile öncelikle görevim esnasında benden bilgi, tecrübe ve yardımlarını esirgemeyen sayın valimize, meslek büyüğümüz mülki idare amirlerimize, belediye başkanımıza, kurum amirlerimize, mesai arkadaşlarıma, muhtarlarımıza, Selendi’deki kuruluşlarımıza ve esnafımıza gösterdikleri ilgi ve samimiyetlerinden özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyor; güvenini, muhabbetini, sevgisini, dostluğunu, samimiyetini, misafirperverliğini her zaman hissettiren değerli Selendili heşehrilerime, değerli gazilerimize ve kıymetli şehit yakınlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kaymakam Okumuş, konuşmasının ardından Belediye Başkanı Murat Daban olmak üzere kamu kurum, kuruluş ve vatandaşlara tarafından uğurlandı.
Manisa Mesir için Manisa’ya gelen yabancı misafirler yemekte ağırlandı Manisa’nın köklü festivali Uluslararası Manisa Mesir Macunu kapsamında şehre gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in ev sahipliğinde ağırlandı. Konuk delegasyonla hediye değişim töreni de gerçekleştirilen programda konuşan Başkan Zeyrek, “Ümit ediyorum ki, gelecek yıllarda daha büyük coşkuyla yine bir arada oluruz” dedi. Bu yıl 484’üncü kez düzenlenen ve UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında şehre gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri Büyükşehir Belediyesi’nde ağırlandı. Konuk delegasyonla hediye değişim töreni de gerçekleştirilen programa Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve eşi Nurcan Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı. Programda ilk olarak Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık söz aldı. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, “Manisa’mıza kattığınız değerler ve emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. “Manisa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin en büyük örneklerinden” Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ise, “Mesir, Manisa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin en büyük örneklerinden biridir. Aynı zamanda 17 ilçemizin kültürel birlikteliğini sağlayarak Manisa’nın tüm dünyaya tanıtılmasına anahtar olacak ve Manisa halkının refah topluma dönüşmesini sağlayacak hazinemizdir” diye konuştu. “Festivalimize katılımlarınız bizleri mutlu etti” Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek de, festival için Manisa’ya gelen tüm konuklara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Başkan Ferdi Zeyrek, “Şehrimizde 484 yıldır süregelen bu güzel festivalimize katılımlarınızla bizleri mutlu ettiniz. Salı günü coşkuyla başlattığımız festivalimizin 5’inci günündeyiz. Yarın, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in de katılımlarıyla düzenlenecek kortej ve ardından Sultan Camii minarelerinden yaklaşık 7 ton şifalı mesir macununun halka saçılmasıyla festivalimiz noktalanmış olacak. Siz saygıdeğer konuklarımızın hem festivalimizden hem de şehrimizden memnun kalacağınıza; buradan memnuniyetle ayrılacağınıza yürekten inanıyorum. Baharı yaşadığımız bu günlerde Manisa’mızın sıcağını ve Manisalıların sıcaklığını yakından görmüş oldunuz. Ümit ediyorum ki, gelecek yıllarda da daha büyük coşkuyla yine bir arada oluruz” dedi. “Manisa Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi” Yaklaşık 1,5 milyona sahip Manisa’nın, gelişmiş sanayisi, tarımsal zenginliği, doğal güzellikleri ve köklü tarihiyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, “Belediye Başkanı olarak hizmet etmekten gurur duyduğum şehrimizde, 484 yıllık tarihi olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali gibi önemli bir kültür mirasını sürdürüyor olmaktan da ayrıca onur duyuyorum. Bu güzel festivalle oluşturduğumuz sevgi ve dostluk köprüsünün daha uzun soluklu ve daha sağlam olması en büyük temennimdir. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünün ışığında, hepimizin ortak paydasının Dünya barışı olması gerektiğine inanıyorum. Bizler, her şeye rağmen iyiliği, güzelliği, barışı ve sevgiyi çoğaltmak için çok çalışmalıyız” ifadelerini kullandı. Konuk delegasyona hediyelere takdim edildi Konuşmaların ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ile Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa’nın simgelerinden oluşan hediyeleri konuklara takdim etti. Festival için Manisa’ya gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri de ülkeleri ve şehirlerini temsil eden hediyeleri takdim etti. Programın ardından konuk delegasyon akşam yemeğinde ağırlandı.