GENEL - 21 Ocak 2018 Pazar 15:53

Edremit’te 1. Van Balığı ve Ayran Aşı Festivali

A
A
A
Edremit’te 1. Van Balığı ve Ayran Aşı Festivali

Van’ın Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1.

Van’ın Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1. Van Balığı ve Ayran Aşı’ festivali renkli görüntülere sahne oldu. Uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, ikram edilen Van balığı ve ayran aşının ardından halay çekerek eğlendi.


Van Denizi ve Van balığının tanıtılması amacıyla Edremit’e bağlı Fırat Mahallesi’nde düzenlenen ‘1. Van Balığı ve Ayran Aşı’ festivalinin ilki gerçekleştirildi. Edremit Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli’nin de bizzat katılım gösterdiği festivalde, vatandaşlar bir arada olmanın mutluluğunu yaşarken, balık almak için uzun kuyruklar oluşturuldu. Başkan Vekili Çiçekli de vatandaşlara balık hazırlayıp dağıtırken, kimi vatandaşlar da şarkılar eşliğinde halaylar çekerek doyasıya eğlendi. Yaklaşık 500 kilo balığın tüketildiği festivale gelen mahalle sakinleri, düzenlenen etkinlikten dolayı Edremit Belediyesi ve Başkan Vekili Atıf Çiçekli’ye teşekkür ederken, çocukların palyaçolar eşliğinde eğlenmeleri ise görülmeye değerdi.



“Ne yazık ki Van, denize sırtını dönmüş”


Gerçekleştirilen festival ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, birincisini gerçekleştirdikleri festivalin birkaç haftada bir olmak üzere tüm mahallelerde düzenleneceğini belirtti. Van balığını, Van Gölü’nü tanıtma adına faaliyetlerinin, gayretlerinin süreceğini ifade eden Çiçekli, “1. Van Balığı ve Ayran Aşı Festivalimiz’ yöresel tabiriyle ‘Ayran aşı balık başı’ şenliğimize gösterilen ilgiden son derece memnunuz. Biz 14 ay önce göreve başladığımızda, şöyle bir ifademiz olmuştu. Ne yazık ki Van, denize sırtını dönmüş, Van, göle sırtını dönmüştü. Bu sırtını dönme hali ne yazık ki belli bir süredir de devam ediyor. Biz bunun değişmesi için, Van Denizi’nden vatandaşlarımızın hakkıyla faydalanması için, bu kültürün, deniz kültürünün, göl kültürünün bütün vatandaşlarımız tarafından benimsenmesi ve faydalanılması için çeşitli projeler ürettik ve adımlarımızı attık” dedi.



“İnci kefali şifa özelliği taşıyan bir balık türüdür”


Yıllardır devam eden sahilin işgali sorununu geçen yıl bu zamanlar ilk adımı atarak temizlemesini yaptıklarını ve ilan ettikleri sahil bandı projesinin yüzde 86’sının tamamlandığını vurgulayan Çiçekli, “Yine bu kapsamda piknik mesire yerlerimizi bitirmek üzereyiz. Yine plajlarımızı yaptık. Bu yıl inşallah ikinci, üçüncü plajımızı yapacağız, onunda müjdesini buradan vermek istiyorum. Biliyorsunuz biz Vanlılar, deniz diyoruz. Van Denizimizin endemik bir türü olan inci kefali, bizim nazarımızda şifa özelliği taşıyan bir balık türüdür. Bizler bunun hem korunması, hem gelecek nesillere aktarılması hem de tüm toplum tarafından tüketilmesi ve topluma yayılması için bu gayretimizi sürdürüyoruz. Deniz ile beraber olma, deniz kültürü ile yaşamanın gerekliliklerinden biri de bu. Bu kapsamda bugün Fırat Mahallemizde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Katılım, ilgi ve alaka çok güzel. Bu kapsamda yaklaşık bir haftadır balığın yakalanmasından, tutulmasından, temizlenmesinden, pişirilmesinden, bu etkinliğimizin duyurulmasında emeği geçen bütün personelimize teşekkür ediyorum. Bizlerin yaptığı bütün faaliyetlerde burada da bizleri yalnız bırakmayan vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, dostlarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.



“Buraların tarihi, turizmi ve potansiyeli ile anılmasını istiyoruz”


Bu tarz etkinliklerin artarak devam edeceğini de sözlerine ekleyen Çiçekli, “Artık Van, artık Edremit geçmişte olduğu gibi birisi yavrusunu gönderdiği zaman ‘aman evladım dışarı çıkma, aman dikkatli ol, aman sıkıntı yaşama’ gibi negatif algılarla anılan bir yer değil. Tarihiyle, turizmiyle, potansiyelleriyle, deniziyle, güzellikleriyle anılan bir yer haline getirmek istiyoruz. Bütün etkinliklerimizin altyapısında da bu düşünlerimizin olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.


Yapılan açıklamanın ardından Başkan Vekili Çiçekli, vatandaşlarla birlikte halay çekerken, balık festivali akşam saatlerine kadar sürdü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Osmancık’ta üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı Çorum’un Osmancık ilçesinde, çeltik üretimini arttırmak amacıyla üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 50’si bakanlık destekli maliyeti 890 bin lira olan 18 ton çeltik tohumu üreticilere teslim edildi. Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Çeltik tohumu dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammet Gürbüz, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İl Müdür Yardımcısı Bayram Rıdvan Dikici ile Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve üreticiler katıldı. Proje teslim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, “Çorum’da toplamda 551 bin 284 ha tarım arazisi bulunmakta, 410 bin 341 ha alanında tahıl üretimi yapılmaktadır. Osmancık ilçemizde ise 234 bin 657 ha tarım alanının 14 bin 223 ha tahıl üretimi yapılmaktadır. 2023 yılında 6 bin hektar alanda çeltik üretimi yapılarak 52 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu miktarın 33 bin tonu Osmancık ve Kargı ilçelerimizden karşılanmaktadır" dedi. Çeltik ekimi, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hane için önemli bir faaliyet ve gelir kaynağı olduğunu hatırlatan İl Müdürü Göktekin, "Çeltik günlük yaşamda belki de göz ardı ettiğimiz ancak hayatımızı derinden etkileyen bir tarım ürünüdür. Bir avuç çeltik, binlerce sofrayı donatırken; çiftçimize gelir kaynağı, sofralarımıza bereket, ekonomimize ise büyük katkı sağlamaktadır. Artan dünya nüfusu, yükselen refah seviyesi ve buna bağlı olarak alışkanlıkların değişmesiyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çeltik üretimi artma eğilimi göstermektedir. Kar, yağmur, çamur, fırtına, kuraklık demeden alın terini toprağa akıtarak ekmeğini kazanan değerli çiftçilerimiz, adeta toprağı berekete dönüştürmekte, nasırlı elleri ile tarlanın her bir köşesindeki sabrı ve emeği ile geleceğimizi yeşertmektedir. Aşık Veysel gibi “Benim sadık yârim kara topraktır” diyen, toprağa sevdalı, toprağa gönülden bağlı bir millet olarak gönül bağımızı siz değerli çiftçilerimiz sayesinde hiç koparmayacak, güçlü bir tarım için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İlimizde çeltik üretimini arttırmak amacıyla maliyeti toplamda 890 bin TL olan ve yüzde 50’si Bakanlığımızın katkıları ile hazırlanan “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projemizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Proje kapsamında 18 ton çeltik tohumunu siz değerli çiftçilerimizin kullanımına sunarak üretim alanlarımızı arttırmayı planlamaktayız. Böylece dünya nüfusunun üçte ikisinin tükettiği pirinç üretimimiz artacak, üretim arttıkça sofralarımızdaki bereket artacak, çiftçimiz güçlenecek ve dünya pirinç pazarındaki etkinliğimiz artacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da sokak hayvanlarına şefkat eli Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, sokaklardaki can dostları için sıcak bir yuva olmaya devam ediyor. Son bir yılda yaklaşık 8 bin cana dokunan bakımevinde tedavi, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları aralıksız sürüyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, ilçedeki sokak hayvanlarının muayene, ultrasonografik muayene, tedavi, müşahede, kuduz aşısı, kısırlaştırma ve tüm diğer operasyonel işlemlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tedavi edilecek veya kısırlaştırılacak hayvanlar, belediye ekiplerince bulundukları bölgeden alınıp, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre alındığı noktaya geri bırakılıyor. Bin 120 patili dost aşılandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını koruma adına ilçedeki sahipli, sahipsiz fark etmeksizin tüm hayvanlara kuduz aşısı yapıyor. Hayvanların parazit enfestasyonlarına yönelik gerekli aşılama ve tüm tedaviler de ücretsiz olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner hekimler tarafından son 1 yılda bin 120 hayvana kuduz aşısı yapıldı. 5 bin 791 tedavi, 949 kısırlaştırma işlemi yapıldı Ekipler, ilçede yaralı, engelli, hasta ya da bakıma muhtaç hayvanları yalnız bırakmıyor. Tedavi ve klinik hizmetleriyle son bir yılda 5 bin 791 hayvanı sağlığına kavuşturan ekipler, sokak hayvanlarının sağlıklı üremesi, popülasyonunun kontrol altında tutularak, çevre ve insan sağlığının korunması adına 949 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdi. Yeni ailelerine kavuştular Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, “satın alma sahiplen” anlayışıyla patili dostları yeni yuvalarına kavuşturmaya devam ediyor. Merkezde veterinerler tarafından tedavileri tamamlanan, kısırlaştırılan ve gerekli bakımları yapılan 127 sokak hayvanı sahiplendirilerek yeni ailelerine kavuşturuldu.