KÜLTÜR SANAT - 07 Kasım 2018 Çarşamba 16:25

Van’ın meşhur ‘kavut’u tescillendi

A
A
A
Van’ın meşhur ‘kavut’u tescillendi

Kurutulmuş buğdayın el değirmenlerinden dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağıyla buluşmasıyla ortaya çıkan Van kahvaltısının meşhur lezzetlerinden ‘kavut’ tescillendi.

Kurutulmuş buğdayın el değirmenlerinden dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağıyla buluşmasıyla ortaya çıkan Van kahvaltısının meşhur lezzetlerinden ‘kavut’ tescillendi.


Van’da oldukça sevilen ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girerek adından sıkça söz ettiren Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi arasında yer bulan kavut, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından onaylanarak koruma altına alındı. Van’a özgü bir lezzet olarak TÜRKPATENT tarafından kayıt altına alınan kavut, kentteki kahvaltıcıları memnun etti.


İHA muhabirine konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van kavutunun geçmişten bu yana bölgede büyük bir öneme sahip bir ürün olduğunu belirtti. Van TSO katkılarıyla 2015 yılından bu yana Van kahvaltısının 16 standart ürünüyle garanti marka tescili kapsamında yöreye ait olduğunu göstermiş olduklarını ifade eden Başkan Takva, “Kavut, Urartu medeniyetlerinden bu yana ki yapılan kazı çalışmaları neticesinde kavut yemeğine rastlandığını biliyoruz. Sütte bekletilmiş ve öğütülmüş kabuklu buğday ununun tereyağından kavrulmasıyla elde edilen üründür. Özelikle kış aylarında besleyici özelliğiyle geçmiş dönemde askerlerin beslenmesine katkı sağlayan bir yiyecek olması itibariyle bölgesel bir değer anlamındaydı” dedi.


Van kavutuyla birlikte 6’ıncı ürünün tescillini gerçekleştirdiklerini dile getiren Takva, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Van TSO olarak kavutun kimyasal bileşenlerini, yapılış şeklini içeren çalışma raporlarıyla TÜRKPATENT kurumuna yaptığımız başvuru neticesinde önceki gün bültende yayınlanarak tescillenmiş oldu. Kavutla birlikte 6’ncı coğrafi işaretler tescilimizi yaptık. Bu anlamda Van kahvaltısıyla beraber tescilleme çalışmalarımız devam edecek.”



“Bizler için bayram oldu”


Van kahvaltısının tanıtım elçisi olarak bilinen Yusuf Konak, kavutun tescil almasını bayram havasıyla karşıladıklarını belirterek, “Van kahvaltısı Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi. Otlu peynir ve murtuğadan sonra tescillenen kavut, Van kahvaltısının abisi oldu. Bizler için bayram oldu ve Guinness’e girdik gibi bir haber oldu. Kahvaltı bizim olmazsa olmazımızdır. Bu anlamda Van TSO yönetimine ve ekibine teşekkür ederim” diye konuştu.



Kavut nasıl yapılır?


Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu işletme sorumlusu Fariz Gü, kavutun yapılışıyla ilgili bilgi vererek şunları söyledi:


“Buğdayın en taze hali süte konulur. Belli bir süre sütte beklettikten sonra alınarak kurutulmaya bırakılır. Daha sonra yöremizde bulunan taş el değirmenlerinde kurutulmuş buğday öğütülür. Öğütüldükten sonra tereyağında kavrulur ve servise hazır hale getirilir. Bal ve reçelle tüketilmesi tavsiye edilir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak Ordu’nun Akkuş ilçesinde, coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. Düzenlenen panelde Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Akkuş Argan Yerel Eylem Grubu Derneği’nin Yerel Kalkınma Stratejisi faaliyetleri kapsamında üreticilere yönelik eğitim paneli düzenlendi. Panelde, coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. İki bölümden oluşan panelde alanında uzman kişiler tarafından üreticiler bilgilendirildi. “Üretim güvence altına alınacak” Panelde konuşan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları kapsamında stratejik ürünlerimiz olan tahıl ve baklagillerin üretimini güvence altına alacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Akkuş şeker fasulyesi de önümüzdeki süreçte bu planlamada yerini alacak ve bu ürünümüze sahip çıkacağız” diye konuştu. “Üretimi yaygınlaştıracağız” Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci ise şeker fasulyenin Akkuş için önemine değindi. Başkan Demirci, “Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesi ilçemiz için bir değer. Yaptığımız çalışmalar ile fasulyenin katma değerini yükselterek önemli bir marka haline getirdik. Bizler elimizdeki imkanlarla şeker fasulyenin önündeki başta sulama sorunu olmak üzere yeni çalışmalar yaparak üretimin daha da yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi. Programa Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
İstanbul Su birikintisine düşerek hayatını kaybeden Edanur Gezer için cenaze töreni düzenlendi Su birikintisine düşerek hayatını kaybedeb 5 yaşındaki Edanur Gezer için Esenyurt’ta bulunan Kıraç Cemevinde cenaze töreni düzenlendi. Acılı annenin ayakta güçlükle durduğu görülürken, cezaevinde olan baba da izinli olarak katıldı. Emrah DODUK Küçükçekmece Fatih Mahallesi Menekşe Sahil Parkı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan kazı çalışmasında oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Edanur Gezer hayatını kaybetmişti. Edanur Gezer için bugün Esenyurt’ta bulunan Kıraç Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene; İstanbul Valisi Davut Gül, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, ailesi, yakınları ve cezaevinde olan baba jandarma eşlinde kelepçeli olarak katıldı. Vali Davut Gül acılı anne Nurcan Gezer baş sağlığı diledi. Edanın acılı annesi ayakta durmakta güçlük çektiği görülürken feryatları yürekleri dağladı. Vali Davut Gül tabuta omuz verdi. Kılınan cenaze namazın ardından cenaze defnedilmek için Esenyurt’da mezarlığa defnedildi. İstanbul Valisi Davut Gül, “ Yavrumuz hayatını kaybetti maalesef. Bizlerde Esenyurt’ta cenaze törenine geldik. Allah ailesine sabır versin. Ölüm olayı olduğu için otomatikman savcılık tarafından başlanan işlemler oluyor. Bundan sonraki adli süreç orada devam edecek. İhmal var mı yok mu kusur var mı yok mu ya da kimlerin kusuru var bu adli süreçte belli olacak. Biz daha çok yavrularımızın bu tür bir hadise ile karşılaşmaması için tedbirleri hangi kurum neler yapması gerek onlara bakacağız. Ayrıca ailenin kendi içerisinde bir çok sıkıntısı var onlarla ilgili Aile, Sosyal Politikalar il müdürlüğümüz üzerine düşen neyse bundan sonraki süreci takip edeceğiz” dedi. Feryat eden acılı anne Nurcan Gezer, “Güvenlikler gelmiş burada ateş yakmayın mangalın içine ateşi yakın demişler. Çocuk yok diye hepsi dağılmışlar çocuğu aramaya bir tane mi iki tanemi güvenlik varmış. Güvenliğe gidip 5 yaşındaki kız çocuğu yok demişler . güvenlikte kuyunun yanına geliyor. kafasını uzatıp çocuğunuz burada içinde diyor. Orada bizimkilerden birisi müdehale etmeye çalışıyor. İçine atlama burası çok derin diyor. Derin olduğunu biliyorsunuz da niye bir şeyler yapmıyorsunuz. Dün gittim oraya çevirmişler orayı önem almışlar. Benim çocuğum olmasa başka birinin çocuk da olabilirdi. Başka bir annenin ciğeri de yana bilirdi. Kim oraya sebepliyse cezasını çeksin” dedi. Eda’yı su birikintisinden çıkaran dayı Selçuk Yaşar, “ Biz ailece piknik yapıyorduk. Baktım kuyunun üzerinde yatıyor. İçinden çıkardım baktım dudakları mosmor. Etrafında koruma yoktu bildiğimiz su birikimiydi. Kimse gelip burada kuyu var demedi. Derinlik beni çekiyordu zaten. Toprağa tutunup tek elimle çıkardım. Bulmamız 20 dakikayı buldu. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul A Milli Erkek Hentbol Takımı, Kuveyt ile İzmir’de hazırlık kampı yapacak A Milli Erkek Hentbol Takımı, Kuveyt milli takımı ile birlikte 6-12 Mayıs 2024 tarihleri arasında İzmir’de ikili hazırlık kampı yapacak. A Milli Erkek Hentbol Takımı, Kuveyt milli takımı ile birlikte 6 - 12 Mayıs 2024 tarihleri arasında İzmir’de ikili hazırlık kampı yapacak. Türkiye Atletizm Federasyonu Tesisleri’nde konaklayacak milli takım kafilesinde 18 sporcu yer alacak. Millilerin kamp kadrosunda şu oyuncular yer alacak: Kaleci: Taner Günay (Sakarya BBSK), Enis Yatkın (Beşiktaş) Sol kanat: Samet Kanberoğlu (Sakarya BBSK), Enis Harun Hacıoğlu (Beşiktaş) Sol oyun kurucu: Doruk Pehlivan (Almanya / HC Elbflorenz), Halil İbrahim Öztürk (Beykoz Belediyesi), Yakup Yaşar Simsar (Romanya / CSM Foscani), Ali Emre Babacan (Beykoz Belediyesi) Orta oyun kurucu: Ozan Erdoğan (Spor Toto), Onur Ersin (Sakarya BBSK), Atakan Şirin (Sakarya BBSK) Sağ oyun kurucu: Ömür Pehlivan (Beykoz Belediyesi), Eyüp Arda Yıldız (Beşiktaş) Sağ kanat: Şevket Yağmuroğlu (Beşiktaş), Görkem Biçer (Almanya / TV Grosswallstadt) Pivot: İlkan Keleşoğlu (Sakarya BBSK), Koray Ayar (Almanya / TSV Hannover Burgdorf), Ediz Aktaş (Almanya / HC Elbflorenz) Teknik kadro: Bora Serter (İdari Menajer) Daniel Gordo Rios (Başantrenör), Yasin Yüzbaşıoğlu (Yardıncı Antrenör), İbrahim Demir (Kaleci Antrenörü), Fuat Yüksel (Fizyoterapist), Muhammet Çağlayan (Masör)