- 01 Ağustos 2020 Cumartesi 09:57

Van’da yaşanan göçmen dramları film konusu oldu

A
A
A
Van’da yaşanan göçmen dramları film konusu oldu

İç savaşlardan dolayı ülkelerini terk eden ve yeni bir yaşam arayan göçmenlerin umuda yolculuğu sırasında yaşanan dramlar, bu kez film konusu oldu.

İç savaşlardan dolayı ülkelerini terk eden ve yeni bir yaşam arayan göçmenlerin umuda yolculuğu sırasında yaşanan dramlar, bu kez film konusu oldu.


Van’da çektiği filmlerle gündeme gelen yönetmen Orhan An, “Kırık Göç” isimli yeni filmiyle göçmenlerin yaşadığı sıkıntıları konu aldı. Türkiye-İran sınırında yurda yasa dışı yollarla giren ve burada insan tüccarları tarafından bir miktar para karşılığından alınan göçmenler, yaşadıkları talihsiz olaylar nedeniyle umutları erken bitiyor. Son olarak Van Gölü’nde yaşanan tekne faciasıyla şu ana kadar 61 göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştı. Van Gölü’nde yaşanan tekne faciası ise yönetmen Orhan An tarafından bir filme uyarlandı. Kırık Göç isimli filmde göçmenlerin süreçte yaşadığı olayları konu alıyor. Henüz fragmanı yayınlanmayan filmin bazı sahneleri de sosyal medyada paylaşıldı. Filmin paylaşılan sahneleri ise izleyenler tarafından büyük beğeni aldı.



“Bu dramı insanlara daha iyi yansıtmak için bir film düşündük”


İHA muhabirine konuşan yönetmen Orhan An, göçmenlerin ülkelerindeki savaş ve karışıklıklardan dolayı Türkiye’yi bir geçiş güzergahı olarak kullanıp umuda yolculuk yaptığını belirtti. İnsan tüccarlarının para karşılığında kaçak yollardan geçirdiği göçmenleri büyük tehlikeye attığını ifade eden An, “Bu yüzden ilimizde geçtiğimiz yıllarda bir minibüse çok fazla kişi bindiren insan tüccarları 17 kişinin ölümüne neden oldu. Geçtiğimiz gün yaşanan tekne faciasıyla da çok sayıda göçmen boğularak yaşamını yitirdi. Bizler de bu tekne faciasının üzüntüsüyle, bu dramı insanlara daha iyi yansıtmak için bir film düşündük” dedi.



“Bu tür olaylar bir daha yaşanmasın”


Göçmenlerin dramıyla ilgili film çekim planlarının daha önce olduğunu ancak yaşanan tekne faciası sonrasında bunu hemen hayata geçirmeye karar verdiklerini ifade eden An, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Filmimiz büyük bir ilgi gördü. Toplumu da çok üzdü. Bir daha canlar gitmesin, çocuklar ölmesin ve hayalleri yıkılmasın diye bu konuyu gündeme getirdik. İnsanlarımız bunu görerek bu tür olayların yaşanmasına engel olmasını amaçladık.”



“İnsanlara bir mesaj vermeyi amaçladık”


Orta Doğu başta olmak üzere dünya genelinde göçmen dramlarının yaşandığını dile getiren Hamza Geveri isimli oyuncu ise “Film çekimlerinde hem zorlandım hem de çok etkilendim. Çekilen bu filmle insanlara bir mesaj vermeye çalıştık” diye konuştu.


Engelli çocuğuyla birlikte filmde rol alan Hamza Zariç de oynadığı filmde duygu dolu anlar yaşadığını belirterek, daha fazla göçmen dramlarının yaşamamasını diledi.


Filmde Van Gölü’nde boğulan göçmen çocuk rolünü oynayan 5 yaşındaki Şervan Mustafa Tarhan ise oyunculukta çok zorlandığını ve çok duygulandığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Türkiye’de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; 2020 yılında hizmete sunulan ve Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracı ile bu zamana kadar 3 Milyon 200 bin kilo ambalaj atığı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Sıfır Atık Projesi’ne yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, Türkiye’de ilk defa Kayserililere hizmet veren araç ile hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde örnek olan çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Hatırlanacağı üzere 2020 yılının Mayıs ayında Türkiye’de ilk defa hizmete sunduğumuz ikili toplama aracı ile kaynağından ayrıştırılmış ambalaj atıkları ile evsel atıkları aynı anda toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ilk defa; Kayseri ve Kocasinan’ın yollarında hemşehrilerimize hizmet veren araç, kaynağından ayrılmış olan geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı toplanabilmesine olanak sağlamaktadır. Birden fazla haznesiyle ürünler ayrıştırılmış vaziyette toplanmaktadır. Bu araçta farklı olarak pil atıkları ve atık yağlarını kaynağından ayrıştırılmış olarak topluyoruz ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca geçen yıl, yine Kayseri’de ilk olan geri dönüşüm aracını bünyemize kattık. Bu yeni araçla Kocasinan sakinlerimizin evlerinde toplanan ambalaj atıkları ile işyerlerinde toplanan ambalaj atıkları ayrıştırılmış şekilde topluyoruz. Bu aracın diğer araçlardan farklı özellikleri var. Özellikle malzemeleri ayrıştırabilen ve üzerinde tartı sistemi olan bu araç, Kayseri’de ilk defa Kocasinan sokaklarında hizmet vermeye başladı. Sıfır Atık Projesi kapsamında kaynağından ambalaj atıklarının ayrıştırılmış olarak toplanması ve bu şekilde çevreyi koruyarak ekonomiye daha fazla katkı sağlanması son derece önemli ve değerlidir" ifadelerine yer verdi. Başkan Çolakbayrakdar, geri dönüşümle hem ülke ekonomisine büyük kazanç sağladıklarını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre hazırladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde geri dönüşüme büyük katkı sağlayan son teknolojik donanıma sahip araç, ikili toplama sistemi ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle kaynağından ayrıştırılmış olan evsel yağ atıkları, pil atıkları, ambalaj ve evsel atıklar olmak üzere geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı donatılarıyla toplama imkanı sunan araç ile dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. ‘Güzel bir gelecek geri dönüşümle gelecek’ mesajıyla ve farklı tasarımıyla göz dolduran araç, zamandan ve maliyetten de tasarruf sağlıyor.