ASAYİŞ - 05 Ağustos 2020 Çarşamba 15:05

Batan teknenin faciadan önceki görüntüleri ortaya çıktı

A
A
A
Batan teknenin faciadan önceki görüntüleri ortaya çıktı

27 Haziran gecesi içindeki kaçak göçmenlerle birlikte batan teknenin olaydan önceki görüntüleri ortaya çıktı.

27 Haziran gecesi içindeki kaçak göçmenlerle birlikte batan teknenin olaydan önceki görüntüleri ortaya çıktı. Van Barosu, olayın kaza değil katliam olduğunu ifade etti.


Van Gölü’nde batan teknedekiler için sürdürülen arama çalışmalarında şu ana kadar 61 kişinin cansız bedenine ulaşılırken Van Barosu, facia öncesi teknede bir kaçak göçmen tarafından çekilen görüntüleri paylaştı. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan, görüntüleri faciadan önce bir kaçak göçmenin çektiğini ve bu görüntüleri ailesine gönderdiğini söyledi. Kaçan, "Bugün itibariyle baromuz göç iltica komisyonunun hazırladığı araştırma inceleme raporunu basın ve kamuoyu ile paylaştık. Özellikle raporumuzun bir parçası olarak elde ettiğimiz göçmen ve sığınmacıların çok kısa bir süre önce çektikleri görüntüleri basınla paylaştık. Bu görüntüler bize olayda hayatını kaybeden sığınmacının olaydan kısa bir süre önce ailesine whatsapp üzerinden gönderdiği ve çocuğunun kimlik tespitinin yapılması amacıyla gönderildi" dedi.


Avukat Kaçan, olay günü göçmenler tekneye binmeden yaklaşık iki üç saat önce aralarında bilinmedik bir nedenden dolayı kavga çıktığını da anlatarak, "Burada bir grubun tekneye son anda binmekten vazgeçtiğini ve bu grubunda bir noktada jandarma tarafından yakalandığı yönünde bir iddia da bize ulaştı. Bu iddiayı araştırıyoruz. Henüz doğrulamış değiliz. Ancak o kavga anına ilişkin görüntülere ulaştık. Edindiğimiz izlenim bunun bir kaza olmadığı. Olası kasti adam öldürme suçu olduğudur. Çünkü özellikle bu olaydan 6 ay önce Adilcevaz’da meydana gelen olayın faillerinin soyadlarının bile aynı olduğudur. Akraba oldukları ve aralarında organize bir ilişki olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bu soruşturmanın bu temelde yürütülmesi gerekiyor. Bu sırdan bir göçmen kazası değildir. Şu ana kadar bulunan cenaze sayısı 61’dir. Ancak elde ettiğimiz bilgilerden, bu sayıdan daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Görüntülerden açıkça görüleceği üzere hiçbir koruyucu önlem alınmamıştır. Teknenin özellikle alt kısmında kapalı bir vaziyette oldukça çok fazla insanın sıkışık bir şekilde yolculuk etmeye zorlandıklarını görmek mümkün. Görüntülerden açıkça görüldüğü üzere hiçbir sığınmacı ve göçmen üzerinde can yeleği bulunmamaktadır. Şu ana kadar çıkarılan hiç bir cenazede koruyucu bir malzeme bulunmadı. Olayda tutuklanan şüphelinin ilk alınan beyanlarında teknede 70-80 kişinin bulunduğu yönündeydi. Ancak bunun gece vakti tekneye yükleme yaptıkları gözetildiğinde bu sayının daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Olayın bir katliam olduğunu ifade eden Kaçan, “Van ilinde özellikle 2018 yılından günümüze sığınmacı/göçmen ölümlerinde dikkat çekici bir artış yaşanmıştır. 26 Aralık 2019 tarihinde Van Gölünün Bitlis ili Adilcevaz ilçesi kıyılarına yakın mesafede meydana gelen ve 7 göçmen ve sığınmacının hayatını kaybettiği olay incelendiğinde 27 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen olaya kaza demenin mümkün olmadığı komisyonumuzca tespit edilmiştir. Ulaştığımız verilerden hareketle olayın kaza değil, göçmen ve sığınmacıların yaşamlarına tasarlanmış bir katliam olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.


Açıklamalarında, son yıllarda göçmen kaçakçılığının bir endüstriye dönüştüğünü dile getiren Kaçan, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 27 Haziran tarihinde Van Gölü’nde meydana gelen olayın Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde meydana gelen olayla bağlantılı olarak soruşturulması ve araştırılması ve bu olayın kasten adam öldürme suçu temelinde eksiksiz düzenli bir şekilde incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Van Baro Başkanı Avukat Zülküf Uçar’ın da katıldığı basın toplantısına HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi ile komisyon üyeleri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Okul sporları küçük erkekler futbol şampiyonasının çeyrek finalleri Kula’da düzenlendi Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Okul Sporları Küçük Erkekler Futbol Şampiyonası’nın çeyrek final etabı bu yıl Kula’da düzenlendi. 10 ilden 12 okul takımının katıldığı ve 3 gün süren şampiyonada Çanakkale, Balıkesir’in Susurluk ve Manisa’nın Salihli temsilcileri Mayıs ayında yapılacak olan yarı finallere katılmaya hak kazandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Okul Sporları Daire Başkanlığı’nca düzenlenen ‘Okul Sporları Küçük Erkekler Futbol Şampiyonası’nın çeyrek final etabı bu yıl Manisa’nın Kula ilçesinde düzenlendi. Manisa, İzmir, Antalya, Bilecik, Yalova, Kocaeli, Kütahya, Uşak, Balıkesir ve Yalova illerinden 12 okul takımının katıldığı şampiyonada 200’ü aşkın sporcu, antrenör ve idareci, Gençlik ve spor Bakanlığı tarafından Kula’ya kazandırılan tesislerde konaklama imkanı buldu. Birbirinden çekişmeli geçen müsabakalarda A grubunu lider tamamlayan Çanakkale temsilcisi, B grubunu lider tamamlayan Balıkesir’in Susurluk temsilcisi ve C grubunu lider tamamlayan Manisa’nın Salihli temsilcisi, Mayıs ayında düzenlenecek olan yarı finallere katılmaya hak kazandı. Şampiyonanın çeyrek final etapları ile ilgili konuşan Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ufuk Özlem; “ Öncelikle organizasyonu ilçemize veren Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle ilçemizi ve yapılan spor yatırımlarını diğer illere de tanıtma fırsatı bulduk. Sporun sadece spor olmadığını, sosyal yönlerinin de olduğunu, 3 gün boyunca yaptığımız gerek gezi programları, gerek müzik etkinlikleri gerekse diğer organizasyonlarla ortaya koyduk. 200 sporcu, antrenör ve idareciyi Kula Gençlik Kampı’nda misafir ettik. Faaliyetin Kula esnafına da katkısı oldu. Önümüzdeki yıl Türkiye finallerini ilçemizde yapmak için şimdiden hazırlıklara başladık. Etkinlik boyunca bizlerden desteğini esirgemeyen İl Müdürlüğümüze, belediyeye ve sayın kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Yine organizasyonu başarıyla tamamlamamızda büyük katkısı olan ilçe müdürlüğümüz personellerine, sağlıkçı desteği veren İlçe Sağlık Müdürlüğümüze, güvenlik desteği veren İlçe Emniyet Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Organizasyon sonunda A grubunu ilk sırada bitiren Çanakkale temsilcisi, B grubunu birinci sırada bitiren Balıkesir (Susurluk) temsilcisi ve C grubunu birinci sırada bitiren Manisa (Salihli) temsilcisi okullara Mayıs ayı içerisinde yapılacak Türkiye Yarı Finallerine katılmaya hak kazandılar.” ifadelerini kullandı.
Manisa Manisa’nın takımları BAL’da 3’te 3 yaptı Bölgesel Amatör Lig 4. Grup’ta mücadele eden Manisa’nın 3 takımı da haftayı galibiyetle kapattı. BAL 4. Grup 28. hafta karşılaşmaları tamamlandı. Manisa’nın 3 takımı da haftayı 3 puanla kapatarak galibiyet sevinci yaşadı. Manisa 1965 Spor Kulübünden yarım düzine gol BAL 28. hafta mücadelesinde deplasmanda Kütahya Özel İdare Köy Hizmetlerispor’u 6-0 yenen Manisa 1965 Spor Kulübü ligde 5. sıraya yükseldi. Ligde 12 galibiyet, 9 beraberlik ve 5 mağlubiyeti bulunan Manisa 1965 Spor Kulübü attığı 63 golle de ligin en çok gol atan ekibi olarak son iki haftaya girdi. Manisa 1965 Spor Kulübü haftaya kendi evinde lig sonuncusu Emirdağspor’u konuk edecek. Yunusemre üç puanı üç golle aldı Bölgesel Amatör Lig 4. Grup’ta mücadele eden Yunusemre Belediyespor, konuk ettiği Bilecik 1969 Spor Kulübü’nü 3-0 mağlup etti. Yunusemre Belediyespor’un galibiyet gollerini Mustafa Şeker (2) ve Latif Aklan kaydetti. Mavi Beyazlılar bu sonuçla puanını 34 yaptı ve Play Out yolunda bitime iki hafta kala en yakın rakibiyle arasındaki 5 puanlık avantajını korudu. Yunusemre Belediyespor, haftaya Tire 2021 Futbol Kulübü’nün konuğu olacak. Yıldızspor 45 FK’dan kritik galibiyet Bölgesel Amatör Lig 4. Grup’ta mücadele eden Yıldızspor 45 Futbol Kulübü, deplasmanda karşılaştığı Alaçatıspor’u 1-0 yendi. Kırmızı-siyahlılara galibiyeti getiren golü 46. dakikada Emre Ülkü kaydetti. Manisa temsilcisi ligde kalma umutlarını son iki haftaya taşımanın mutluluğunu yaşadı. Yıldızspor 45 Futbol Kulübü, Bölgesel Amatör Ligi’nin bitimine 2 hafta kala kritik bir 3 puan aldı. Bu sonucun ardından Yıldızspor 45 Futbol Kulübü puanını 29 yaparak bitime iki hafta kala ligde kalma umutlarını sürdürdü. Yıldızspor 45 Futbol Kulübü önümüzdeki hafta kendi sahasında Bayındırspor’u misafir edecek.
İstanbul Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler Büyükçekmece’de buluştu Büyükçekmece Belediyesi Dünya Dans Günü kapsamında renkli dans gösterilenin ve farklı dans kültürlerinin bir araya geldiği etkinlik düzenledi. Büyükçekmece Belediyesi tarafından Dünya Dans Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Mimaroba Büyük Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliğe ilgi ve katılım yoğun olurken farklı kültürlerden danslar öğrenen vatandaşlar hem Dünya Dans Günü’nü kutladı hem de unutulmaz bir gün yaşadı. Ortaya çıkan renkli gösteriler ise izleyenleri hayran bıraktı. Sırbistan ve Bulgaristan’lı dansçılar izleyenleri hayran bıraktı Dünya Dans Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Zumba, İzmir Zeybek, Modern dans, Flaminko gibi dans gösterilerinin yanı sıra Sirtaki, Roman dansları ve farklı dans branşlarında workshop düzenlendi. Etkinlikte renkli dans gösteriyle muhteşem şovlar yapan Sırbistan’ın Belgrad kentinden "Sveti Sava" dans grubu ve Bulgaristan’ın Pernik kentinden "Gravo" dans grubu izleyenleri hayran bıraktı. Gün boyu devam eden etkinliklere katılan Büyükçekmeceliler bir yandan dans ve müziğin ahengine kendilerini kaptırırken bir yandan da farklı kültürlerin danslarını renkli gösterilerini tanıma fırsatı buldu. Etkinliğin sonunda Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün adına Büyükçekmece Belediyesi Koordinatörü Gürhan Ozanoğlu tarafından yurt dışından katılan gruplara çiçek ve plaket takdim edildi.