YEREL HABERLER - 05 Şubat 2014 Çarşamba 17:13

Hıfzıssıhha Kurulu Olağan Toplantısı

A
A
A
Hıfzıssıhha Kurulu Olağan Toplantısı

NECMİ İDİZ
– Van Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Meclisi, olağan toplantısını yaparak bazı kararlar aldı.
Van Vali yardımcısı Sabri Uzun başkanlığında yapılan toplantıya İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Askeri Hastanesi, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü yetkilileri katıldı. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesi gereğince 8 maddelik karar alındı. Alınan kararlar ise şu şekilde:
“Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda ve lodos nedeniyle tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden olur. Bu nedenle karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmelere karşı alınması gereken en önemli tedbirler ise, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı için soba içinde düzensiz ısı dağılımı olması nedeniyle baca çekişi zayıflayacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya tutuşması güçlü yakıtlar konulmamalı ve yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından sobayı tutuştururken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için, eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken tam olarak söndürülmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Soba borularının birbiriyle birleştiği noktadan hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmasına dikkat edilmelidir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’in Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar yarın çekiliyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 3 milyon 700 bin TL’lik, bin 600 kişinin başvuru yaptığı, 990 kişinin ise belgelerini tamamlayarak katılım hakkı kazandığı Hobim Arıcılık Projesi’nde kura çekimi yarın gerçekleşecek. Tarım ve hayvancılık alanında üretenin dostu ve destekçisi bir hizmet anlayışı ile sürekli yeni projeler üreten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentte arıcılığın gelişimine katkı sunmak amacıyla Hobim Arıcılık Projesi’ni hayata geçiriyor. Kentte zenginleştirilmiş bitki çeşitliliği ile arıcılığın ve yenilikçi arı ürünlerinin yaygınlaştırılması, ihtisas kurs merkezlerinde alınan bilgilerin teoriye dökülmesi ve Kayserililerden gelen yoğun talep üzerine, vatandaşların ev ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla Hobim Arıcılık Projesi Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Hobim Arıcılık Projesi çerçevesinde toplamda bin 600 kişi başvuruda bulunurken, verilen süre içerisinde belgelerini tamamlayan 990 kişi kura çekimine katılmaya hak kazandı. 7 Mayıs Salı 2024 saat 10.00’da noter huzurunda gerçekleştirilecek Hobim Arıcılık Projesi Arılı Kovan Kura Çekimi, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi Erciyes Salonu’nda düzenlenecek. Kura çekimi sonucunda 500 kişi 1.000 TL katkı payı ödemesi yaparak 2 adet arılı kovan desteği almaya hak kazanacak. Proje ile bölgede arıcılık faaliyetlerinin yürütülmesi neticesinde arıcılığın ekolojik dengeye sağlayacağı fayda doğrultusunda çevreci bir tutum izlenmesi ve tozlaşmaya katkısından dolayı bitkisel üretimde de olumlu artışlar meydana gelmesinin yanı sıra Büyükşehir’in hibe destekleri ile arı üreticiliği yapma konusunda isteklileri arıcılığa teşvik etmeyi hem bölge halkının donanımlı birer çiftçi olması hem de bölgenin istihdamına katkı sağlaması hedefleniyor.