ÇEVRE - 29 Nisan 2024 Pazartesi 12:14

Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı

A
A
A
Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı

Van’da Çaldıran ilçesinde karın erimesiyle Çaldıran Ovası’ndaki arazilerin büyük bir bölümü su altında kaldı.


Meteoroloji genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan Çaldıran ilçesinde ilkbaharın gelişiyle karlar erimeye başladı. İlçede havanın ısınmasıyla eriyen kar ve etkili olan sağanak, dere ve kanalların taşmasına yol açtı. Kanal ve derelerin Yukarı Kuyucak ve Hanköy mahallesinin arazilerinin birçoğu sular altına kaldı.


Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu yıl Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan bölge Bendimahi Çayı’nın stoklama havzası olan yukarı kesimlerde yer alan Çaldıran ilçesi bulunuyor. Çaldıran ilçesinin kar yağışı alması özellikle çok çok büyük öneme sahip. Çünkü Bendimahi Çayı Çaldıran ilçesi ve Tendürek Dağı’na doğru yağan karla besleniyor. Yaz mevsiminde buradaki yavaşça eriyen kar, Bendimahi Çayı’nı besliyor. Üremek için Van Gölü’nden Bendimahi Çayı’na giren inci kefalleri için adeta bir hayat kaynağı oluyor. Ekolojide temel bir kural vardır. Su bir kendine ait olanı mutlaka geri alır. Eğer bizler bir bölgeye baktığımızda uzun yıllar kurak olmasına karşı göl tabanı ise, orası sulak alan ise bunu çok iyi bilmemiz lazım bir gün kendisine ait olan yerleri geri alacak. Dolayısıyla sulak alanlara ev yapmayalım” dedi.



Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Vali Pehlivan: "İlimizde 4 varlığımız UNESCO’nun geçici listesinde yer alıyor" Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin’de 4 varlığın UNESCO’nun geçici listesinde yer aldığını belirterek, öncelikle hedeflerinin bu eserlerin kalıcı listeye alınmasını sağlamak olduğunu ifade etti. İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Geçen yıl ekim ayındaki toplantıda alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmalar değerlendirildi, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. ’GezsenMersin’ ve ’Go_Mersin’ adlı sosyal medya hesaplarının Mersin’in tanıtımına yönelik yaptığı katkıya dikkat çeken Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) yetkilileri, Mersin’in turizm altyapısı, misafirperverliği ve gelişen sektörleri sayesinde yerli ve yabancı turist sayısının her geçen gün arttığına yönelik sayısal verileri sunmasının ardından turist sayısını artırmaya yönelik yapılacak çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirdi. "Dijital sayfalarımızın etkileşimi her geçen gün artıyor" Toplantıda konuşan Vali Pehlivan, turizm ve tanıtım alanındaki çalışmalarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ilgili kurum, kuruluş ve sektör paydaşları ile işbirliği içinde sürdürdüklerini belirtti. Bu kapsamda odaklandıkları konulardan birinin turistik ziyaretler açısından önem arz eden UNESCO Dünya Mirası eser ve varlıklar olduğunu vurgulayan Pehlivan: "İlimizde 4 varlığımız UNESCO’nun geçici listesinde yer alıyor. Öncelikle hedefimiz bu eserlerin kalıcı listeye alınmasını sağlamak. Bu maksatla Türkçe ve İngilizce, Dünya Mirası Mersin dergisini hazırlattık. Bakanlığımızın GoTürkiye çatısı altında GoMersin ve GezsenMersin dijital sayfalarımızın etkileşimi her geçen gün artıyor. Önümüzdeki haftalarda Turizm Çalıştayı düzenlemeyi, haziranın ilk haftası yaz sezonunun başlaması vesilesiyle çeşitli tanıtım etkinlikleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı İbrahim Küçük ve İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu üyeleri katıldı.
İstanbul Trendyol ile yerli üretici ve satıcılar, 4.5 milyon ürünü dünya pazarlarıyla buluşturdu E-ticaret platformu Trendyol, mart ve nisan ayına ilişkin e-ihracat verilerini açıkladı. Buna göre Türk üreticiler iki aylık dönemde yaklaşık 4.5 milyon ürünü dünya pazarlarıyla buluşturdu. En çok satış yapılan ülkeler Suudi Arabistan ve Azerbaycan oldu. Yerli üretici ve satıcılar, Trendyol’un yeni nesil e-ticaret deneyimiyle yurt dışına açılmaya devam ediyor. E-ticaret platformunun mart ve nisan ayına ilişkin e-ihracat verilerine göre iki aylık dönemde Türk satıcılar yaklaşık 4.5 milyon ürünü uluslararası pazarlara ulaştırdı. En çok satış yapılan ülkeler Suudi Arabistan ve Azerbaycan olurken, Türk ürünlerine en çok ilgi gösteren şehir arasında Riyad, Cidde, Bakü, Dubai, Mekke ve Abu Dabi yer aldı. Körfez bölgesi alt-üst takım, Azerbaycan tişört, Orta ve Doğu Avrupa (CEE) ile DACH (Almanya ve Avusturya) bölgeleri elbise ihtiyaçlarını Türkiye’den karşıladı. Kocaeli ilk kez ilk 10’da E-ticaret platformu ile dünya pazarlarına açılan şehirlerde Gaziantep, Denizli, Adana ve Mersin başı çekti. Kocaeli ise ilk kez en fazla ihracat gerçekleştiren 10 şehir arasına girmeyi başardı. Ramazan kampanyaları satışları artırdı E-ticaret platformunun Körfez bölgesine yönelik Ramazan kampanyası e-ihracata olumlu yansıdı. Türk satıcılar, Ramazan ayında Körfez bölgesinde 1 milyonun üzerinde satış gerçekleştirdi. Körfez bölgesine yönelik satışlar, tüm satışların yüzde 25’ini oluşturdu. Trendyol ile e-ihracat yapan Türk satıcılar geçen yıl 650 milyon dolarlık bir ihracat hacmi gerçekleştirdi. E-ticaret platformu, mikro ihracat çözümleriyle 2023 yılı mayıs ayından bu yana 90 binden fazla satıcısını ihracatçı haline getirdi. E-ticaret platformu sadece Türk ürün ve üreticilerini dünya pazarlarına açmıyor, aynı zamanda sivil topluma destek olma misyonuyla başlattığı ‘Sepette İyilik’ projesiyle de e-ihracata katkıda bulunuyor. Trendyol, Sepette İyilik’e dahil olan ve e-ihracata uygun STK’ların yurt dışı pazarlara açılmasına destek olarak, pozitif etkisini globale yayıyor.
İstanbul RAMS Park’ta 15. Galatasaray - Fenerbahçe derbisi Galatasaray ile Fenerbahçe, RAMS Park’ta bugüne kadar 14 kez karşı karşıya geldi. Söz konusu müsabakalarda sarı-kırmızılılar 5, sarı-lacivertliler de 4 kez sahadan galip ayrıldı. Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Galatasaray - Fenerbahçe derbisi heyecanı pazar günü yaşanacak. Bu karşılaşma sarı-kırmızılıların 2011 yılında açılan yeni evi RAMS Park’taki 15. Fenerbahçe derbisi olacak. Bu stadyumdaki ilk derbi 18 Mart 2011 tarihinde oynandı ve sarı-lacivertlilerin 2-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Aslantepe’de oynanan 14 derbide sarı-kırmızılılar 5 kez galip ayrılan taraf oldu. 4 kez de Fenerbahçe kazanırken, 5 mücadele ise berabere sona erdi. Söz konusu müsabakalarda Aslan’ın 16 golüne, Kanarya 12 golle karşılık verdi. Geçtiğimiz sezon burada oynanan maçı Galatasaray 3-0 kazanmıştı. RAMS Park’ta oynanan Galatasaray - Fenerbahçe derbilerinde alınan sonuçlar şöyle: 2010-2011 Süper Lig 18.03.2011 Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 2 2011-2012 Süper Lig 07.12.2011 Galatasaray: 3 - Fenerbahçe: 1 2011-2012 Süper Lig Süper Final 22.04.2012 Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 2 2012-2013 Süper Lig 16.12.2012 Galatasaray: 2 - Fenerbahçe: 1 2013-2014 Süper Lig 06.04.2014 Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 0 2014-2015 Süper Lig 18.10.2014 Galatasaray: 2 - Fenerbahçe: 1 2015-2016 Süper Lig 13.04.2016 Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 2016-2017 Süper Lig 23.04.2017 Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 1 2017-2018 Süper Lig 22.10.2017 Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 2018-2019 Süper Lig 02.11.2018 Galatasaray: 2 - Fenerbahçe: 2 2019-2020 Süper Lig 28.09.2019 Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 2020-2021 Süper Lig 27.09.2020 Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 2021-2022 Süper Lig 21.11.2021 Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 2 2022-2023 Süper Lig 04.06.2023 Galatasaray: 3 - Fenerbahçe: 0
İstanbul ‘Yıldızlararası Zirve Ödülleri’ verildi Bu yıl ilki düzenlenen, ‘Yıldızlararası Zirve Ödülleri’ verildi. Bu kapsamda; Yıldız Teknopark ev sahipliğinde, 15 kategoride 50’den fazla firma ödüllendirildi. YTÜ Yıldız Teknopark tarafından düzenlenen Yıldızlararası Zirve Ödülleri, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Program YTÜ Yıldız Teknopark tanıtım videosu gösterimiyle başlarken, açılış konuşmalarının ardından Ar-Ge’nin yıldızı, indeksin yıldızı, ticarileşen ürün yıldızı, ihracatın yıldızı, fikri mülkiyet yıldızı, sürdürülebilirlik yıldızı gibi kategorilerde 50’den fazla firmaya ödül verildi. Ödül törenine, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, YTÜ Rektör Yardımcıları, YTÜ Yıldız Teknopark firmaları ve davetliler katıldı. “165 bin mezuna dünyanın her yerinde rastlayabilirsiniz” Programın açılış konuşmasını yapan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, 113 yıldır mühendisler, mimarlar yetiştirdiklerini belirterek “Son 20 yıldır bizim en üstün yeteneğimiz sadece bu değil. Biz bir Ar-Ge üniversitesiyiz. Ama Ar-Ge’yi de modası geçmiş bir konsept olarak buluyoruz. Onun yerine araştırma, inovasyon, teknoloji ve ticarileştirme yaptığımızı iddia ediyoruz. Bunu da çok iyi yapıyoruz. Yani sonunda ticarileşmeyen herhangi bir Ar-Ge çalışmasının sonuca odaklanmadığı, ulaşmadığına inanıyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bunu çok iyi yapan birkaç üniversiteden bir tanesiyiz. 165 bin mezuna dünyanın her yerinde rastlayabilirsiniz. 42 bin öğrencimiz var. Lisans öğrencilerinden başlıyor, doktora öğrencilerine, post doktoralara kadar hepsi Ar-Ge’nin içerisinde. Girişimci bir üniversiteyiz. Öğrencilere ve akademisyenlere en çok şirket kuran bir üniversitesiyiz. Çözüm odaklıyız. Yıldız Teknik Üniversitesi deyince sanayide hemen tornavidayı anahtarı eline alan düşünmeden o problemin göbeğine atlayan mezunlarımız var. Çok eskiden bu küçümsenirdi. Bu bizim yükselen değerimiz. Bunun sayesinde Türkiye’nin en büyük Teknoparkına ulaştık” dedi. “Türkiye’nin en büyüğüz” Yıldız Teknopark da 700 şirket ve toplamda 17 bin çalışanın olduğunu aktaran Yılmaz, “19 milyar dolar değerleme. 700 şirketi tek tek toplayın, değerleme yapın. Muhteşem bir büyüklük. Büyük bir ekosistemi düşünün. Türkiye’nin en büyüğüz. Ama aslında tüm Türkiye’yi de topluyoruz. Bir huni şeklinde en doğudan Gaziantep’ten, Ankara’dan, Kayseri’den, Sivas’tan da bütün bu ekosistem buraya doğru akıyor. Şu anda en seçilmiş ekip burada. Gaziantep’ten, Kayseri’den, Ankara’dan gelmiş girişimciler de buraya doğru akıyor. En iyi yaptığımız işlerden bir tanesi de bu. Biz Türkiye’yi toparlıyoruz. Bunu ekosistemin göbeğine getiriyoruz. Artık son 10 yıldır bu işin merkezi Yıldız Teknik Üniversitesidir” şeklinde konuştu. “6 binden fazla projeyi tamamlamış durumdayız” Programda konuşan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “Şu anda 700’den fazla şirketimiz var. Bin 400 tane proje yürütülüyor. Yıldız Teknopark kurulduğundan bugüne kadar 2 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiş durumda. Yine 620’den fazla patent ve bugüne kadar 6 binden fazla projeyi tamamlamış durumdayız. Bölgesinde lider, globalde söz sahibi misyonuyla hareket ediyoruz. Silikon Vadisi’ndeki başlatılan adım sonrasında Dubai, Taşkent ve Londra devamlı merkezlerimizi Amsterdam ve Berlin olarak devam ettiriyoruz. Globalde söz sahibi olma vizyonumuzu açıkçası sadece biz söylemiyoruz. Yine geldiğimizde ‘Biz çok güzel bir girişimcilik faaliyetinde bulunuyoruz. Kuluçkamız çok iyi. Bunu globale taşıyacak bir mekanizma yok mu? varsa neden başvurmuyoruz’ dedim. Sonrasında gerekli aksiyonları aldık ve dünya üzerindeki bin 800 girişimci kuluçka merkezinin değerlendiren UBI Global sonuçlarına göre ilk 10’da yer aldık. Yani iddiamızı kanıtlayarak globalde de söz sahibi olduğumuzu göstermiş olduk. Globalde YTU Startup House olarak markalaştıklarını belirten Tanışman sözlerine şunları ekledi: “Burası ezber bozanların sahnesi. Yani nihayetinde genelde hep böyle belli alanlarda hapsedilen bir yapı bize yetmiyor. Startup House, girişimci kuluçka merkezi zaten dünya üzerinde kendisini ispat etmiş durumda. Startup House da bir metafor da kullanıyoruz. Üniversitemizin ve bizim de slogonumuzda yer alan yıldızımız 10’lu. Beş artı beş diyoruz. Beş yurt içinde beş de yurt dışında olmak üzere ofislerle ve oradaki çalışma imkanlarıyla bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz. Aslında biz büyük bir kulüp kuruyoruz. Yani o bahsettiği topluluğu yönetmek adına büyük bir kulüp yapısına bürünüyoruz. Bu kulübün beş tane lokasyonu İstanbul’da. Beş lokasyonu da globalde olmak üzere bir hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Ben geçmiş ve gelecek bir parça olsun anlatmaya çalıştım ama hep beraber bu ekosistem sistem içerisinde yaşıyoruz. Bize bu gururu yaşattığınız için herkese tekrar teşekkür ediyorum.” Ödül alan firmalar AR-GE’nin Yıldızı Kategorisi: Dcıpher Turkey Appnation 7 Mobile Codeway FBT Akinon İndeksin Yıldızı Kategorisi: Suden Machines Patika Dev T-rupt Teknoloji Kartaca İ2İ Bilge Adam Ticarileşen Ürün Yıldızı Kategorisi: IDX Havacılık Çözümleri Alotech Uyumsoft Kurumsal Octet Doping Bilişim Kafein İhracatın Yıldızı Kategorisi: Wizard Centra Uzman Ayasis FEV Türkiye Etiya Fikri Mülkiyet Yıldızı Kategorisi: Tusaş Compugroup Neutec Ar-Ge Sürdülebilirlik Yıldızı Kategorisi: Artemis Arıtım STL Solar Mighty Buildings Mobilite Teknolojileri Yıldızı Kategorisi: Evry Leo Drive Robeff Oyun Teknolojileri Yıldızı Kategorisi: Bigger Oyun Supergears Oyun Motion Blur Zirvedeki Kadın Yıldız Kategorisi: Plastic Move Biolive Sense Akademik Grişimci Yıldızı Kategorisi: Ascast Chemtox Aelur Ekosisteme Yıldızlı Katkı Kategorisi: Sektörsoft Yazılım Bina İncubator Acun Global Geleceğin Yıldızlı Unicornu Kategorisi: Clock Wizard Bitexen Papara İhracatın Kutup Yıldızı Kategorisi: Codeway Ar-Ge’nin Kutup Yıldızı Kategorisi: Etiya YILDIZ Özel Ödülleri: YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı Aytaç Medya CEO’su - Aytaç Ağdağ MICROSOFT Digital Native and Startups Partnership Lead - Buket Nazlıcan GOOGLE Country Channel Leader - Dr. Serhan Yılmaz Gazeteci - Hakan Çelik Ziraat Teknoloji Genel Müdürü - Bayram Tuzcu HALKBANK Genel Müdürü - Osman Arslan Yükselen Çelik Yönetim Kurulu Başkanı - Yüksel Gök
Kayseri Büyükşehir’den Kaybis açıklaması: “Kamu malına karşı hassas olunması insanî ve millî bir görevimizdir” Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde çevreci bir ulaşım ağı oluşturabilmek için Kayseri Ulaşım A.Ş. tarafından Türkiye’nin ilk bisiklet paylaşım sistemi olarak hayata geçirilen Kaybis, geçtiğimiz günlerde yeni sezonu açtı. Kentin muhtelif yerlerinde 84 istasyon ve bin bisiklet ile hizmet veren Kaybis noktalarında, son süreçte bazı olumsuz tutum ve davranışlar ile bisikletlere ve kamu malına zarar verildiği tespit edilirken konu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden bir açıklama yapılarak söz konusu kamu zararına yol açan vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. Açıklamada, Türkiye’nin ilk bisiklet paylaşım sistemi olan çevreci ve doğa dostu Kaybis’in tüm vatandaşlara hizmet veren bir ulaşım sistemi olduğuna dikkat çekilerek, kamu hizmeti veren bu ulaşım sistemine verilecek her türlü zararın Türk Ceza Kanunu’nun 151 ve 152’nci maddeleri uyarınca hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağına vurgu yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada hukuki süreç sonrası söz konusu zarara sebebiyet veren gençlerin geleceğini, sicilini etkileyecek bu üzücü hadiselerin bir daha yaşanmaması için olayı kamuoyunun dikkatine sunarken, özellikle 18 yaş altı gençlerin ebeveynlerine de çocuklarına ‘kamu malına’ karşı azami duyarlılık ve hassasiyet aşılamaları yönünde çağrıda bulundu. Açıklamada, “Kamu malına karşı hassas olunması insanî ve millî bir görevimizdir. Lütfen bu konuda daha hassas ve daha duyarlı olalım. Ebeveynler olarak yavrularımıza kamu malına zarar vermenin bir suçtan öte insanlık ayıbı olduğunu anlatalım” ifadelerine yer verildi. İlk yarım saati öğrencilere ücretsiz olan ve tüm Türkiye’de örnek gösterilen bisikletler vatandaşlara hizmet sunarken Kaybis kullanıcılarının içini sızlatan, kamu malına zarar verilen kamera kaydı görüntüleri ile tespit edilen ‘suç’ ve bisikletlere verilen zarar, duyarlı vatandaşlardan da tepki topladı.