ÇEVRE - 11 Ekim 2025 Cumartesi 12:12

Van Gölü havzasından zirveye: Vadi doğa ekibi Süphan Dağı’nda

A
A
A
Van Gölü havzasından zirveye: Vadi doğa ekibi Süphan Dağı’nda

Türkiye’nin en yüksek üçüncü zirvesi olan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı, son dönemde yaşanan küresel ısınmanın etkilerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Dağcılar, başarılı bir zirve tırmanışının ardından, dağın zirvesinde ve krater çevresinde bulunan eriyen buzulları ziyaret etti.


Vadi Doğa Arama Sporları Kulübü üyeleri, Türkiye’nin üçüncü en yüksek dağı olan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı’na başarılı bir tırmanış gerçekleştirdi. Genellikle yaz aylarında dahi tamamen erimeyen kar ve buz kütleleriyle ünlü olan Süphan Dağı’nda, dağcıların gözlemleri iklim değişikliğinin bölge üzerindeki etkilerini bir kez daha kanıtladı. Tırmanışı gerçekleştiren dağcılar, zirve tırmanışı sırasında dağın buzullarını da yakından inceleyerek küresel ısınmanın doğal üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Vadi Doğa Sporlar Kulübü Başkanı Ömer Demez liderliğindeki 26 kişilik dağcı ekibi, Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırlarında bulunan Süphan Dağı’nın zirvesine ulaşarak hem sportif başarı elde etti hem de önemli bir çevre gözlemi yaptı. Ekip, tırmanış esnasında ve zirvede yaptıkları gözlemlerde, Süphan Dağı’nın karakteristik özelliklerinden olan buzul kütlelerinin hızla eridiğini ve bazı buzul göllerinin kuruduğunu tespit etti.


Konuya ilgili açıklama yapan başkan Demez, "Süphan Dağı tırmanışı 26 kişilik ekinin tamamı zirve yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vadi Doğa Sporları Kulübünün 22 üyesi, Şanlıurfa’dan 3 kişi bir kişide Çek Cumhuriyeti’nden katılımıyla toplam 26 kişilik ekip tamamı zirve yatmıştır. Van’dan saat 20.00’da araçlarımızla Adilcevaz ilçesine bağlı Kışkıllı köyüne kadar gittik. Hazırlıkları yaptıktan sonra gece 24.00’da tırmanışımız başladı. Sabah 10.00’da bütün ekip olarak zirveye ulaştık.Zordu ama çok güzel ve başarılı bir etkinlik oldu. Bütün dosyalarımızı kutluyoruz" dedi.



"Üst buzullar tamamen erimiş"


Zorlu ve bir o kadar güzel bir tırmanış gerçekleştirdiklerini ifade eden Demez, Süphan Dağı’nın Güneybatı külah çevresindeki üst buzullar tamamen erimiş. Zirvede bulunan iki buzul bölgesi bir kısım buzullar duruyor. Üstü kum ve toprakla örtülü buzullar kalmış. Onlarda hızla eriyor" diye konuştu.



Van Gölü havzasından zirveye: Vadi doğa ekibi Süphan Dağı’nda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Köpek saldırısında yaralanan 3 yaşındaki bebek 34 gün sonra evine kavuştu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanan ve Ankara’da tedavi edilen 3 yaşındaki bebek geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. 34 gün boyunca bebeğinin evine dönmesini bekleyen baba bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Öte yandan, köpeğin resmi olmayan sahibinin babaya şikayetini çekmesi için para teklif ettiği öğrenildi. Anbar Mahallesi Beydağ Sokak’ta 20 Mart günü yaşanan olayda, başıboş köpek, sokakta oynayan 3 yaşındaki yabancı uyruklu A.D.’ye saldırdı. Olayda A.D. ağır yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından talihsiz çocuk ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Başıboş köpek belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılarak barınağa götürüldü. Köpek saldırısı sonucu başından ağır yaralanan çocuk, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Köpeğin resmi olmayan sahibi ortaya çıktı Ayrıca, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında A.D.’ye saldırarak ağır yaralayan köpeğin Ö.Y. tarafından kayıt altına alınmadan sahiplenildiği tespit edildi. Ö.Y.’ye Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ’hayvanın kayıt altına alınmadan beslenmesi’, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından da ’önlem alınmadan köpek beslemek’ suçundan ceza yazıldığı öğrenildi. Bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki A.D. geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. Kafasındaki ağır yaranın dışından bacaklarında da yaralanan A.D.’nin tedavisi Kayseri’de devam edecek. Bebeğinin eve dönmesiyle büyük mutluluk yaşadığını dile getiren baba Salih D., "Bebeğim Ankara’da 5 tane operasyon geçirdi. 34 gün sonra evine döndü. Evine dönmesine mutlu oldum. Geldiğine inanamadım. Allah’a şükürler olsun. Çocuğumun hastanede tedavisi sürecek. Çünkü hala yaraları mevcut" diye konuştu. Aileye şikayetçi olmamaları için para teklif etmişler Kendilerine mahalle bakkalı aracılığıyla para teklif edildiğini dile getiren Salih D., "Mahallemizdeki bakkalı aracı tutarak şikayetçi olmamamız için para teklif etmişler. Ben oğlumun hakkını istiyorum. Her yeri yara içerisinde Ben çocuğum için varım. Onun için yaşıyorum. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.