ÇEVRE - 11 Mayıs 2026 Pazartesi 08:41

Van Gölü’nün "gümüş" balıkları ekiplere emanet

A
A
A
Van Gölü’nün "gümüş" balıkları ekiplere emanet

Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle başlattığı zorlu yolculuk devam ederken, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesindeki ekipler kaçak avcılığı engellemek amacıyla denetimlerini sıkılaştırdı.


Dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan ve her yıl üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalini korumaya yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. 15 Nisan’da başlayan ve 15 Temmuz’a kadar sürecek olan av yasağı kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve zabıta ekipleri göç yollarında tam zamanlı denetim yürütüyor. Gündüz saatlerinde akarsu mansap bölgelerinde gerçekleştirilen denetimlere katılan Van İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, inci kefalinin bu yılki göç yoğunluğuna dikkat çekerek, kaçak avlanma konusundaki uyarılarını yeniledi.



"Saha kontrollerimizi sürdürüyoruz"


Konuya ilişkin konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, inci kefali popülasyonundaki artışın sevindirici olduğunu belirtti. İl Müdürü Şişman, "İnci kefalinin şu an üreme mevsimi. 15 Nisan’da başlayan av yasağımız devam ediyor. Biz de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olarak saha kontrollerimizi sürdürüyoruz. Özellikle kaçak avlanma ve kaçak ağ bırakma durumlarının tespiti için sürekli sahadayız. 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasındaki üreme mevsiminde balığımızı rahat bırakırsak, emin olun bir sonraki nesil daha gür ve daha bol olacak. Biz de bunun için uğraşıyoruz. Taze balığın avlanması, nakledilmesi ve tüketilmesi yasaktır. Buradan halkımızı tekrar uyarmak ve bilinçlendirmek isterim" dedi.



"Ekiplerimiz sahada sabahlara kadar nöbet tutuyor"


Ekiplerin sahada 7 gün 24 saat esaslı çalışma yürüttüğünü dile getiren Şişman, "Tatlı suların gölle buluştuğu noktalarda, sazlık alanlarda yoğun bir balık popülasyonu yumurta bırakmak için hareket ediyor. Tam da mevsimindeyiz. Popülasyonda bir artış da söz konusu. Ekiplerimiz sahada sabahlara kadar nöbet tutuyor. Balıklar, yaklaşık bir hafta boyunca tatlı sularda yumurta bırakmak için çabalıyor ve ardından göle geri dönüyor. Biz de bu süreçte mümkün mertebe kaçak avlanmanın önüne geçmek için mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.



Van Gölü’nün "gümüş" balıkları ekiplere emanet

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Belediyesi’nden Ocaklı Mahallesi’ne yeni yol Nazilli Belediyesi, ilçe genelinde sürdürdüğü ulaşım yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Ocaklı Mahallesi 77/4 Sokak’ta yeni yol yapım çalışmalarına başlandı. Uzun süredir mahalle sakinlerinin ulaşımda zorluk yaşadığı bölgede başlatılan çalışmalar çerçevesinde ilk olarak eski toprak yolun stabilize işlemleri gerçekleştirildi. Zeminin daha dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yapılan dolgu ve sıkılaştırma çalışmalarının ardından ekipler, yol kenarlarında bordür döşeme çalışmalarına geçti. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte saha çalışmalarını yoğunlaştıran belediye ekipleri, kent genelinde birçok mahallede eş zamanlı olarak yol yapım, bakım ve onarım faaliyetlerini sürdürüyor. Vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan çalışmaların planlanan program doğrultusunda hızlı bir şekilde tamamlanacağı belirtildi. Mahalle sakinleri ise yıllardır kullanılan toprak yolun özellikle yağışlı havalarda çamur, yaz aylarında ise yoğun toz nedeniyle sorun oluşturduğunu ifade ederek başlatılan çalışmalardan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Şehrin en büyük sorunlarından biri olan yol yatırımlarının artırıldığına dikkat çeken Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; "İlçemizin her noktasında ihtiyaç duyulan çalışmaları planlı şekilde sürdürüyoruz. Ocaklı Mahallemizde başlattığımız yol çalışmasını kısa süre içerisinde tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Nazilli’mizin ulaşım altyapısını güçlendirmek adına yol yapım, bakım ve yenileme çalışmalarımız aralıksız devam edecek" dedi.
Samsun Çarşambalılar Derneği’nden Türk sanat müziği konseri Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği’nin "Gönülden Dile, Şarkılardan Gönüle" temalı Türk Sanat Müziği Korosu, sezonun son konserini büyük bir coşku ve yoğun katılımla gerçekleştirdi. Şef Serkan Zevkibol’un hazırlayıp yönettiği koro, Türk sanat müziği severleri bir araya getirerek izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Çarşambalılar Derneği Türk Sanat Müziği Korosu’nun sezon finali konseri, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde yapıldı. Konser öncesinde konuşan Çarşambalılar Derneği Başkanı Hüseyin Avni Özdemir, yoğun katılım dolayısıyla davetlilere teşekkür etti. Özdemir konuşmasında, 2022 yılında göreve geldiklerinden bu yana yönetim kurulu olarak kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin büyük bölümünü hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Derneğin gelecek nesillere bırakacağı önemli projelerden biri olan gayrimenkul yatırımının da derneğin öz kaynaklarıyla satın alındığını ifade eden Özdemir, Şef Serkan Zevkibol ile koronun uyumunun son derece başarılı olduğunu vurgulayarak, şefin özverili çalışmaları sayesinde güçlü bir ekip ruhu oluşturulduğunu söyledi. Özdemir, konserin hazırlık sürecinden itibaren emeği geçen başta Şef Serkan Zevkibol ve Koro Koordinatörü Aydın Çörtük olmak üzere tüm korist, solist ve müzisyenlere teşekkür etti. Şef Serkan Zevkibol ise sezon boyunca büyük emek ve özveriyle hazırlandıklarını belirterek, bahar konseriyle sezonun finalini gerçekleştirdiklerini söyledi. Koronun disiplinli bir çalışma süreci yürüttüğünü ifade eden Zevkibol, her provaya yoğun katılım sağlandığını ve salona sığmayan izleyici ilgisinin kendileri için en büyük ödül olduğunu dile getirdi. Sunuculuğunu Mehmet Çömez’in yaptığı ve iki bölümden oluşan konser, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Yaklaşık 2,5 saat süren etkinlikte koronun performansı, Türk sanat müziği severler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Konserin sonunda konuşan Dernek Başkanı Hüseyin Avni Özdemir, "Yönetim kurulu olarak derneğimiz ve Çarşambamız için çalışmaya devam edeceğiz. Tek düşüncemiz, Çarşambalı hemşehrilerimize ve 42 yıllık bu güzide derneğimize hizmet etmektir. Yeni etkinliklerde yeniden bir arada olmayı diliyor, saygılar sunuyorum" ifadelerini kullandı. Konsere; Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, TÜİK Bölge Müdürü Halil Emecen, Çarşamba Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İrfan Zerey, iş insanları ile çok sayıda davetli katıldı.