KÜLTÜR SANAT - 18 Ekim 2025 Cumartesi 10:27

Van Kalesi’nin surlarına korkuluk yapıldı

A
A
A
Van Kalesi’nin surlarına korkuluk yapıldı

Birçok medeniyetten izler taşıyan Van Kalesi’nin surlarına, ziyaretçilerin güvenliği için korkuluk yapıldı.


Urartu Krallığı döneminden günümüze kadar ulaşan Van Kalesi, tarih boyunca Urartu, İskit, Med, Pers, Roma ve Sasani gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Tarihi yapısı, heybetli görünümü ve sahip olduğu eşsiz manzarayla Van’ın simgeleri arasında yer alan kale, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.


Van Gölü ve şehir manzarasını aynı noktadan izleme fırsatı sunan Van Kalesi, ziyaretçilerini etkileyen doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu durum, zaman zaman güvenlik açısından riskleri de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda, muhtemel kazaların önüne geçmek amacıyla kale surlarına korkuluk yapıldı. Vatandaşlar, alınan önlemin yerinde bir karar olduğunu belirterek yetkililere teşekkür etti.



"Benzerini Diyarbakır surlarında görmüştük"


İHA muhabirine konuşan Murat Geç isimli ziyaretçi, yapılan çalışmaları yerinde bulduğunu belirtti. Gaziantep’ten geldiğini ve Van Kalesi’ni de ilk kez ziyaret ettiğini ifade eden Geç, "Baktık demirciler burada yeni korkulukları yapmaya başlamışlar. Ama kalenin birçok tarafında çocuklar ve aileler için çok riskli, tehlikeli yerler var. Benzerini Diyarbakır surlarında da görmüştük, birkaç gün sonra orada ölümlü bir kaza olmuştu. Bence turizm açısından çok önemli değerler kalelerimiz. Van Kalesi de çok değerli, çok güzel ve bütün şehre hâkim bir nokta. Fakat tüm güvenlik önlemleri alındıktan sonra turizme açılması daha uygun olur. Çünkü yukarılarda bazı yerler gerçekten çocuklar ve gençler için çok tehlikeli. Allah korusun, ayağı kayan birinin kurtuluşu olmaz" dedi.


Demir korkulukların ve güvenlik önlemlerinin tamamlanması, sonrasında kalenin gezilere tamamen açılmasını öneren Geç, "Bu uzun zaman da almaz, büyük maliyet de gerektirmez. Bürokratlarımıza buradan sesimizi iletmek isteriz" diye konuştu.



Van Kalesi’nin surlarına korkuluk yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye-Azerbaycan KEK 12. Dönem Toplantısı Bakü’de yapılacak Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin ele alınacağı Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı, 22-23 Aralık tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek. Toplantıya, Türkiye adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Azerbaycan adına ise Başbakan Ali Asadov başkanlık edecekler. Baş başa ve heyetlararası gerçekleştirilecek görüşmelerde, iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından belirlenen 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi doğrultusunda atılacak adımların ele alınması ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik başlıkların değerlendirilmesi bekleniyor. Program çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, iş dünyalarının bir araya getirilmesi ve ortak yatırım imkânlarının geliştirilmesi amacıyla II. Türkiye-Azerbaycan Yatırım Forumu da düzenlenecek. Foruma, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Azerbaycan’dan ise Başbakan Ali Asadov ve Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov’un katılması planlanıyor. Aynı kapsamda, MÜSİAD Azerbaycan Genel Kurulu’nda Türk ve Azerbaycanlı iş adamlarıyla bir araya gelinmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın Bakü programı kapsamında Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova ile de görüşme gerçekleştirmesi öngörülüyor. Türkiye, uzun süredir Azerbaycan’ın en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor. 2024 yılında Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatı 3,1 milyar dolar, Azerbaycan’dan ithalatı ise 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, Azerbaycan’ın en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke, ithalatında ise üçüncü sırada bulunuyor. Azerbaycan’daki Türk yatırımları yaklaşık 18 milyar dolar, Türkiye’deki Azerbaycan yatırımları ise yaklaşık 21 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Azerbaycan’da yaklaşık 7 bin Türk ortaklı firma faaliyet gösterirken, Türkiye’de de Azerbaycan ortaklı yaklaşık 3 bin 100 firma bulunuyor. Türk müteahhitlik firmaları bugüne kadar Azerbaycan’da yaklaşık 21,1 milyar dolar tutarında 558 proje üstlendi. KEK 12. Dönem Toplantısı kapsamında imzalanması planlanan KEK Protokolü ve Eylem Planı ile ticaretten enerjiye, ulaştırmadan sağlığa, eğitimden kültüre kadar birçok alanda Türkiye-Azerbaycan ekonomik ve ticari ilişkilerinin yol haritasının belirlenmesi hedefleniyor. Düzenlenecek Yatırım Forumu’nun ise iki ülke iş dünyaları arasındaki iletişimi güçlendirmesi ve bölgesel ekonomik iş birliğine katkı sunması bekleniyor.
Diyarbakır Diyarbakır’da buzul çağ kalıntısı: Tam 6 milyon yıl önceye ait Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde ince bir sütunla ayakta duran geniş kaya parçası, buzul çağı kalıntısı olarak değerlendiriliyor. İlçe merkezine yaklaşık 4 kilometre uzaklıktan olan "mantar kaya" veya diğer adıyla "kalkan kaya", hayrete düşüren yapısıyla dikkat çekiyor. İnce bir sütunla ayakta duran geniş kaya parçası, yıllara meydan okuyor. Antropolog Naci Akdemir, bulunulan yerin sediment tortulu kaya kütlelerinden oluşan bir zemin olduğunu söyledi. Arazinin, Afrika-Arabistan plakasının Avrasya’yı kuzeye doğru itmesiyle oluştuğunu belirten Akdemir, bu arazinin şu anda hem yükseldiğini hem de kuzeye doğru gittiğini ifade etti. Antropolog Akdemir, sürecin aşağı yukarı 250-300 milyon sene önce başlamış bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Yükselmeye devam ediyor. Bilginlerin söylediğine göre, ilerleme hızı, tırnakların büyüme hızı kadardır. Yani yılda 10-15 milimetre kadar kuzeye doğru gidiyor. Şu gördüğümüz yapı ise coğrafyacıların ’şeytan masası’ veya ’mantar kayası’ dediği oluşumun tipik ve de en güzel örneklerinden bir tanesidir" dedi. "Bu oluşumu, buzul çağdan kalma bir yapı olarak görüyorum" "Bunlar, daha çok su ve rüzgar aşındırmasıyla oluşmakla birlikte, benim kanaatimi göre bu, biraz da buzul çağından kalma bir aşındırmanın eseridir" diyen Akdemir, "Çünkü şu anda bulunduğumuz zemin dikkat edilirse burada su aşındırmasını hatırlatacak herhangi bir su akış çizgisi, deresi yoktur. Dolayısıyla ben, bu oluşumu buzul çağından kalma bir yapı olarak görüyorum. Buzul aşındırması neticesinde meydana gelmiştir. Kalkan kaya diyoruz. Savaş aleti olan kalkana benzetiliyor. Bu kalkan kaya, Kocaköy’ün en önemli simgelerinden bir tanesidir. Yaklaşık 5-6 milyon sene önce bu hale geldi. Çünkü bu süreçte, şimdiki Afrika-Arabistan ile şimdiki Avrasya arasında Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu bir birine bağlayan bir Tetis Denizi vardı. Akdeniz bunun bakiyesi, kalıntısıdır" ifadelerine yer verdi.
Bursa Nilüfer’de gençler misafir değil, karar ortağı Üniversite öğrenci topluluklarıyla bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, öğrenim hedefiyle kente gelen ya da kentte yaşayan gençleri Nilüfer’in ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini vurguladı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, üniversitelerin öğrenci topluluklarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde bu yıl faaliyet göstermeye başlayan Gençlik Hizmetleri Bürosu tarafından düzenlenen buluşmada, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Bursa Gençlik Kolları Başkanı Berkcan Bora, Nilüfer İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yiğit Yalçınsoy, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elifhan Köse Çal, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Eş Başkanı Elif Varol da hazır bulundu. Başkan Şadi Özdemir konuşmasında, gençlerin en iyi şirketlerin, en iyi yerlerinde olmasını istediklerini dile getirerek, "Ülkemizin kalkınması açısından da yetişmiş beyinlere ihtiyacı var. Ben sizin kuşağınızdan çok umutluyum. Bizden çok daha ileri, dünya ile iletişim içinde olan bir kuşaksınız" dedi. Öğrenim amacıyla kente gelen ya da kentte yaşayan gençleri Nilüfer’in ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, "Nilüfer, gençlerin yaşamak istediği ve bulunduğu ilçe. Etkinliklerimizde, alanlarda sizlerle daha çok birlikte olmak istiyoruz" diye konuştu. Öğrencilerin bütçesini denkleştirmenin ne kadar zor olduğunu bildiğini dile getiren Başkan Şadi Özdemir, "Görükle’de Nilüfer Kent Lokantası’nı, Nil-Bel Kafeleri, sıcak çorba dağıtımını bunun için hayata geçirdik. Nilüferli olan 2 bin öğrenciye ulaşım desteği veriyoruz. Vize ve final haftalarında Koza Kütüphanesi’nde 24 saat hizmet veriyoruz. Çünkü daha çok ders çalışma ortamı olarak görülüyor. 78 kişilik kız öğrenci yurdumuz var. Şimdi yeni bir yurdun da temelini atacağız. Müzik yapmak isteyenler için sahnelerimiz, tiyatroya gönül verenler için gençlik tiyatromuz ve spordan e-spora kadar yeni alanlarımız var. Nilüfer’de bizim için sizler misafir değil, karar ortağısınız. Nilüfer, gerçek anlamda sizin yuvanız olsun istiyoruz" dedi. Gençler, kadınlar, dezavantajlı gruplarla ortak akılla karar vermek istediklerinin altını çizen Başkan Şadi Özdemir, "Her zaman kapımız da gönlümüz de size açık. Derdimiz size daha iyi bir gelecek hazırlamak. Ama sizin adınıza karar vermek değil. Verdiğiniz kararları gerçekleştirmek için ortam oluşturmaya çalışmayı hedefliyoruz. Ortak akılla birlikte yönetim anlayışını benimsiyoruz. O nedenle iş birliği içinde olmak istiyoruz. Kentte yaşayan gençlerin hayatlarını daha kolay hale getirmek için karar süreçlerine katılmanızı arzu ediyoruz" dedi. Başkan Şadi Özdemir, konuşmasının ardından öğrencilerin talep ve önerilerini dinledi.
Kocaeli Türkiye’nin en uzun kaydırağı Kocaeli’ye yapılıyor Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapımı tamamlanma aşamasına gelen Pelitli Mesire Alanı, bünyesinde barındırdığı 207 metre uzunluğundaki dev kaydırakla Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, nisan ayında açılacak tesiste adrenalin tutkunlarını dev kaydırağa, aileleri ise şelale manzaralı, doğalgazlı mangal keyfine davet etti. Gebze Belediyesi tarafından Pelitli Mahallesinde inşa edilen ve bölgenin sosyal yaşamına önemli bir alternatif oluşturması hedeflenen Pelitli Mesire Alanı için geri sayım başladı. Proje alanında incelemelerde bulunan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, tesisin "konsept yaşam alanı" olarak tasarlandığını ve birçok ilki bünyesinde barındırdığını belirtti. "Türkiye’nin en uzun kaydırağı burada" Başkan Büyükgöz, mesire alanının zengin sosyal donatılara sahip olduğunu vurgulayarak, projenin en dikkat çeken özelliğinin macera tutkunlarına hitap eden dev kaydırak olduğunu söyledi. Tesisin teknik detaylarına ilişkin bilgi veren Büyükgöz, şunları kaydetti: "Pelitli Mahallemizde sosyal yaşamın merkezi olacak mesire alanımızı yakında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Türkiye’nin en uzun kaydırak sistemini burada hayata geçirdik. 207 metre uzunluğundaki bu kaydırak, insanlarımızın adrenalin arayışını karşılayacak. Öte yandan tesisimizde bir gölet ve 250 metre uzunluğunda suni şelale ile doğal dere yatağı akışı bulunuyor. Vatandaşlarımız burada suyun hem dinlendirici sesiyle hem de görsel güzelliğiyle buluşacak." 7 bin kişilik kapasite ve doğalgazlı mangal keyfi Büyükgöz, alanın toplamda 7 bin kişiye aynı anda hizmet verebilecek kapasitede olduğunu belirterek, çevre dostu ve modern çözümlere de yer verdiklerini ifade etti. Klasik mangal anlayışının ötesinde bir hizmet sunacaklarını dile getiren Büyükgöz, "Aynı anda 40-50 kişinin etini, köftesini pişirebildiği doğalgazlı pişirme sistemlerini hizmete sunacağız. Tesiste ayrıca iki çocuk oyun alanı, iki mescit ve tuvalet alanları gibi sosyal donatılar yer alıyor. İlk etapta 500, hedefte ise 1000 araçlık otoparkımız hizmet verecek. Ayrıca iki hemşehri derneğimizin aynı anda etkinlik yapabileceği geniş mekanlar oluşturduk" diye konuştu. Nisan ayında açılması planlanıyor Tesisin açılış takvimi ve ücretlendirme politikasına değinen Başkan Büyükgöz, sözlerini şöyle tamamladı: "Baharın gelmesiyle, nisan ayı gibi tesisi devreye almayı planlıyoruz. Vatandaşlarımız, kaydırak sistemi ve doğalgazlı pişirme ünitelerindeki sembolik hizmet bedelleri haricinde, alandaki diğer tüm hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilecek. Tüm hemşehrilerimizi burada ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Şimdiden Gebze’mize hayırlı olsun."