GENEL - 27 Ocak 2011 Perşembe 19:09

Türkiye'den ABD'ye 4X4

A
A
A
Türkiye'den ABD'ye 4X4

Eskişehir'de bir firmanın ürettiği 4x4 hafif arazi kamyonu "Turkar"a ABD başta olmak üzere pek çok ülkeden büyük talep olduğu bildirildi.

Eskişehir'de faaliyetini sürdüren Hisarlar A.Ş., TÜBİTAK'ın verdiği destekle yüzde 85'i yerli malzemeden hafif arazi kamyonu yaparak "Turkar" adını verdi. Hisarlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, 2005 yılında hazırlanan projeyle aracın üretimine başlandığını belirterek, "Üç ayrı model olarak tasarlanan kamyonun motor ve şanzımanı dışındaki tüm aksamı yerli. Yüzde 85'i yerli malzemeyle imal edilen aracımıza büyük talep var. Fabrikamıza gelen ABD'den bir firmayla protokol imzaladık. Yakında imalatı tamamlanan bir adet aracı numune olarak ABD'ye göndereceğiz. ABD'de bu aracın askeri amaçla kullanılacağı belirtildi. ABD yetkililer Turkar'ı çok beğendi" dedi.


Türker, aracın Türk mühendis ve işçileriyle imal edildiğini kaydederek, üniversiteler başta olmak üzere çok sayıda kuruluşla işbirliği yaptıklarını söyledi.



TÜRKİYE ŞARTLARINDA KULLANILABİLECEK EN UYGUN ARAÇ


Türker, ülkemizde itfaiye araçlarının zorlukla girdiği sokaklara Turkar'ın rahatlıkla girebileceğini vurgulayarak, "Turkar, kara yolları, orman ve belediye hizmetleri için hazırlanan mükemmel bir araç. Güçlü motoruyla hem kamyonet hem kamyon olarak arazide kullanabilir. Bu araç 3 farklı özellikteki aracın birleşimi. İstenildiğinde yük taşımada kullanılabilen 4x4 özelliği olan Turkar, otomobil konforuna sahip. Aracı müşterinin kullanım amacına uygun hale getirebiliyoruz" şeklinde konuştu.

 

M. HALUK ÖZDEN-METİN DEMİR
ESKİŞEHİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.