GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 15:07

62 YILDIR YEMENİ DİKİYOR

A
A
A
62 YILDIR YEMENİ DİKİYOR

Ömrünü mesleğine veren Kahramanmaraşlı yemeni ustası Mehmet Güvercin, tam 62 yıldır yemeni dikiyor.
Kahramanmaraş’ın yöresel mesleklerinden yemenicilik son dönemlerini yaşıyor. Geçmişte insanların en çok tercih ettiği ayakkabı çeşidi olan yemeni, gelişen teknolojiyle birlikte ilgisini kaybetti.
1950 yılında mesleğe ilk adımını atan ve 62 yıldır kapalı çarşıda yemeni diken Mehmet Güvercin, "Ben 1950 yılında çıraklığa başladım. Daha sonra yemeni dikmeyi öğrendim. Bizim yaptığımız bu yemeniler sağlıklıdır. En az bir yıl boyunca giyilebilir. Dağda bayırda giyilebilir. Ayrıca koku yapmaz. En güzel ayakkabı çeşitlerinden biridir" dedi.
Mesleğin kendileriyle birlikte son bulmasından korktuğunu ifade eden Güvercin, geçmişte 150 olan yemenici sayısının bu gün 5’e düştüğünü belirtti. Yemeninin nasıl yapıldığını ve bir ustanın günlük kaç yemeni dikebileceğini anlatan Güvercin şöyle konuştu:
"Bu ayakkabıları genellikle sığır derilerinden yapar imal ederiz. Halka satmaya hazır ederiz, giyime hazır ederiz. Bir usta veya bir kalfa bir günde 3 çift yemeni dikebilir. Bu yemenilerimiz genellikle dana derisi ve sığır derisinden olduğu için koku yapmaz. Sağlıklı olur, ayakları rahat tutar. Genellikle dağda bayırda nerede giyerseniz giyin bir şey olmaz. Artık buna çırak veren veya kalfa veren kalmadı. Kahramanmaraş’ta ancak 5-6 kişi varız. Önce imalat yapan 150-160 dükkan vardı. Şimdi 5-6 işyeri
ancak kaldık. Bu meslek artık bizimle birlikte sona ermiş bir durumda. Kalfa veren yok çırak gelmiyor onun için bitiyor bu meslek."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir