YEREL HABERLER - 08 Şubat 2012 Çarşamba 17:57

ADANA`DA `KORSAN ÇİÇEK SATIŞI` SORUNU

A
A
A
ADANA`DA `KORSAN ÇİÇEK SATIŞI` SORUNU

Adana Çiçekçiler ve Video Çekimciler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Oğuz, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık çiçek giderinin 90 centin bile altında olduğunu söyledi. Oğuz, zor günler geçiren çiçekçi esnafının, ’korsan satışlar’ nedeniyle de zarara uğradığını, söz konusu satışların da önüne geçilmesi çağrısında bulundu.
Oğuz, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda da Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanlığı görevini de yürüten Kazım Barışık’ı makamında ziyaret ederek, yaklaşık ’Sevgililer Günü’ öncesinde görüş alış-verişinde bulundu. Burada konuşan Oğuz, özellikle kent merkezinde yoğunlaşan ’korsan çiçek satıcıları’na dikkat çekerek, söz konusu satıcıların yaptıkları satışlarla ’haksız rekabet’e neden olduğunu vurgulayarak, bu durumun vergisi ödeyip, her türlü mükellefiyetini yerine getiren esnafı da zarara uğrattığını anlattı.
“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YILLIK ÇİÇEK GİDERİ 90 CENTİN ALTINDA”
Oğuz, çiçekçi esnafının ekonomik sıkıntıları nedeniyle ayakta durmakta zorlandığını, geçmişte Adana’da bir günde toplam 500 bin dal çiçek satarken, bugün ancak yarısına ulaşabildiklerini dile getirdi. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık çiçek giderinin 90 centin bile altında olduğunu vurgulayan Oğuz, “Bu rakam Avrupa’da bu rakam 100 doları buluyor. Bizim, çiçek kültürümüz çok zayıf. Avrupalı işine, evine giderken mutlak çiçekle gidiyor, güne iyi başlıyor. Halbuki Osmanlı Dönemi’nde ’Lale Devri’ vardı. Yani geçmişte çiçek kültürümüz daha güçlüydü. Bugün Hollanda dünyaya lale satarak para kazanıyor. Biz, her şeye rağmen zararımızın en aza indirilmesi için ’korsan satıcılar’ın önlenmesini istiyoruz” dedi.
“HERKESİN BÜTÇESİNE UYGUN BİR ÇİÇEK MUTLAKA VAR”
14 Şubat’ta Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da kutlanacak olan; ’Sevgililer Günü’ne dikkat çeken Süleyman Oğuz, ’Sevgililer Günü’nün sembolünün kırmızı gül olduğunu hatırlatarak, sevgilisine çiçek alacakların da bunu dikkate almasını istedi. Oğuz, “Esnafımız da sevgililerini sevindirmek isteyen herkesin bütçesine uygun bir çiçek mutlaka var. Karanfil, gül, orkide, kazablanka, gerbera (büyük papatya), kır çiçeği ve kasımpatılar çok uygun fiyatlarla alınabilir. Lütfen, dışarıdan korsan satıcılardan, bayat güller almayın, mahcup olursunuz. İnterflora üyesi, kayıtlı tüm esnafımızın dükkanının camında; ’koşan adam’ amblemi var. Bu amblemi gördüğünüz çiçekçilerden garantili olarak çiçek temin edilebilir” ifadesini kullandı.
“ESNAFIN HAKKINI KORUMAYA DÖNÜK ŞİKAYETLERİNİ HAKLI BULUYORUZ”
Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve AESOB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Barışık da, devletine vergisini ödeyen, Bağ-Kur primini yatıran, dükkan kirasının yanı sıra elektrik, telefon, su, işçi parası ödeyen, odasına aidat yatıran kayıtlı esnafının haklarını korumaya dönük şikayetlerinde haklı olduğunu vurguladı. Başta belediyeler olmak üzere tüm yetkilileri haksızlığın önüne geçilmesi noktasında tedbirli olmaya davet eden Barışık, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Ülke genelinde sayıları 2 milyonu aşan esnaf ve sanatkarlar olarak, kimsenin ekmeğine engel değiliz. Aksine milyonlarca insanın da ekmek kapısıyız. Ama kayıtlı esnaf ve sanatkarlarımızın da hak ve menfaatlerini korumak, kollamak zorundayız.”
“ESNAF, ’KORSAN SATICILAR’ NEDENİYLE ZARARA UĞRATILMAMALI”
İşletme sahibi esnafın, ’korsan satıcılar’ nedeniyle zarara uğratılmaması gerektiğinin altını çizen Barışık, Maliye ve belediyelerin söz konusu korsan satış ve kayıt dışı gelirlere karşı denetimleri sıklaştırmasını istedi. Barışık, “Korsan satış yapan çiçekçiler de tespit edilerek, kayıt altına alınmalıdır. Bunun devletimize de, esnafımıza da yararı olacaktır” ifadesini kullandı. ’Sevgililer Günü’nün sadece bir günle sınırlı kalmamasını gerektiğini dile getiren Kazım Barışık, “Her vatandaşımız, eğer imkanı varsa ’Sevgililer Günü’ gibi haftanın diğer günlerinde de bir tane gül ya da karanfil alarak, sevdiklerine sevgisini anlatmalı. Anne, baba, eş, çocuklar, kardeş, dost ve arkadaş da sevgilidir. Sevgiyi sınırlı tutmamak gerekir. Sevgiliye, sevgiyi izah etmek kadar güzel bir duygu yok” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.