POLİTİKA - 23 Ocak 2012 Pazartesi 13:01

İSKENDERUN LİMANI`NIN İŞLETME HAKKININ DEVİR TESLİM TÖRENİ

A
A
A
İSKENDERUN LİMANI`NIN İŞLETME HAKKININ DEVİR TESLİM TÖRENİ

İskenderun Limanı’nın devir-teslim törenine katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu tür sözleşmelerin Danıştay’dan uzun sürede geçtiğini belirterek, "Bütün bunların önlenebilmesi için çalışmalarımız son noktaya geldi. Buna ilişkin kapsamlı bir paketi Bakanlar Kurulu’muzda görüştük, kabul ettik. Bugün yarın inşallah TBMM’ye sevk ediyoruz" dedi.
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait İskenderun Limanı, 372 milyon dolara 36 yıl süreyle Limak Holding’e devredildi. Rixos Otel’de düzenlenen törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan Adalet Bakanı Ergin, İskenderun Körfezi’nin
yıllardır kapasitesinin çok altında hizmet verdiğini belirterek, "Bu proje, potansiyelini daha geniş ölçüde harekete geçirecek başta İskenderun ve civarı olmak üzere tüm bölgeye ve en nihayetinde ülkemiz ekonomisine çok önemli katkılar sunacak. Yeni yatırımlar yapılacak, kapasitesi artırılacak, yeni istihdam alanları oluşturulacak, bölgemizdeki geri beslemesi olabilecek Antep, Maraş, Urfa, Kilis gibi vilayetlerimizi de içerisine alan ve neticede ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak hayırlı bir iş"
dedi.
"Tabii bugün bu devrin gecikmeli olarak yapılması bize buruk bir sevinç yaşatıyor" diyen Ergin, şunları kaydetti:
"Çünkü ülkemizde bu tür imtiyaz sözleşmelerinin onayı, biliyorsunuz Danıştay’dan geçmekte. İskenderun diğer illere, diğer yatırımlara göre daha şanslı sayılabilecek bir sürede Danıştay’dan bu kararı çıkartmak mümkün olabildi. İzmir Limanı’yla ilgili hatırlıyorum 29 ay, imtiyaz sözleşmesinin onayı için Danıştay’da bekledi. 29 ay sonunda sözleşme onaylandı, ama bu arada yatırımcı aldı başını başka bir ülkeye götürdü ve İzmir kaybetti, Türkiye kaybetti, ülke ekonomisi önemli bir imkanı heba etmiş oldu.
Bütün bunların önlenebilmesi için yargının genel anlamda daha verimli çalışmasını öngören çalışmalarımız son noktaya geldi. Bu bir süreç tabii. Buna ilişkin kapsamlı bir paketi Bakanlar Kurulu’muzda görüştük, kabul ettik. Bugün yarın inşallah TBMM’ye sevk ediyoruz. Bu arada Danıştay’daki iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek, çalışma imkanlarını artıracak önemli düzenlemeler var. Ve bu şekilde Danıştay’ın onayına girecek olan bu tür sözleşmeler, ümit ediyorum daha kısa sürede sonuçlanmış olacak."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir