YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 09:50

ATEŞLİER; “KARYA’NIN GİZEMİNİ ÇÖZECEĞİZ”

A
A
A
ATEŞLİER; “KARYA’NIN GİZEMİNİ ÇÖZECEĞİZ”

Anadolu’nun en önemli uygarlıklarından olan Karya’nın Alabanda Antik Kenti’nin kazı çalışmalarını yürüten ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, “Karya’nın gizemini çözeceğiz” dedi.
Ünlü filozoflar yetiştiren, şairlere ilham olan, sanatçılarıyla gururlanan, savaşçıları ile cesaret hikâyeleri yazan Karya Bölgesinin gizemi çözülüyor. Dilinin henüz anlaşılamaması ve dağlık bir bölge üzerine kurulu olması nedeniyle gizemi bu güne kadar çözülememiş bu muhteşem uygarlık, Aydın’ın tanıtımına, turizmine, ekonomisine katkı sağlamak üzere Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından gün yüzüne çıkartılıyor.
Karya uygarlığının en ünlü antik kentlerinden olan ve bu uygarlığın adeta bir prototipi olarak görülen Alabanda antik kentinde kazı çalışmalarına start veren ADÜ, Hitit metinlerinde adı geçen, ünlü tarihçi Herodot ve Cicero tarafından sık sık isminden söz edilen bu kentin gizemini çözmeyi hedefliyor. Hatip ve mimar yetiştiren kent olarak bilinen ve bölgeye özgü gnays taşını sıva ile kaplayarak mermer görünümü verdikleri muhteşem mimari eserlerin ortaya konduğu Alabanda Antik Kenti kazı çalışmaları nihayetlendiğinde sadece Aydın turizmi değil Türkiye’nin tarih ve kültür turizminin de büyük bir sıçrama yaşaması bekleniyor.
Bakanlar Kurulu onaylı ilk resmi kazısı olması ile dikkat çeken Alabanda kazı çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier başkanlığında yürütülüyor.
Doç. Dr. Suat Ateşlier, Karya’nın gizemini çözmeye kararlı olduklarını söyledi. Karya ve Ionya Bölgesi hakkında geniş bilgiye sahip olan ve sadece Türkiye’de değil dünyada da Karya bölgesi hakkında sözü geçen bilim adamları arasında gösterilen Doç. Dr. Suat Ateşlier, yurtdışından gelen bilim adamları ile desteklediği kazı çalışmalarını emekli oluncaya kadar sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yurt dışına kaçırılan pek çok eserinin Türkiye’ye geri döndürülmesi çalışmalarında görev almış, Aydın’ın üzerine kurulduğu antik bölgede defalarca yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları yapmış aynı zamanda iyi bir arkeoloji fotoğrafçısı olan Ateşlier, henüz çözülememiş bir dil olan Karca üzerine dünyanın en önemli uzmanı olarak kabul edilen Ignacio J. Adiego kazı ekibinin bir üyesi olduğunu belirterek Alabanda’nın gelecekte Karca’nın çözülmesine yardımcı olabileceğini belirtti.
Önümüzdeki yıllarda farklı ülkelerdeki üniversitelerden öğrenci ve öğretim üyelerini kazıya davet edeceklerini belirten Ateşlier, yapılan anlaşmalar doğrultusunda kendi öğrencilerinin de yurt dışındaki önemli kazı çalışmalarına yollanacağını kaydetti. “Alabanda antik kenti ortaya çıkıp, Karya’nın görünmeyen yüzü su yüzüne çıktıkça Üniversitemizin tanınırlılığı daha da artacak” diyen Ateşlier, “Alabanda’ya bir şeyler vermek, değerini ortaya çıkarmak için yola çıkmış olsak da o bize, ona verdiğimizden çok daha fazlasını verecek.” diye konuştu.
Ateşlier Alabanda antik kentinin yönlendirme levhaları, tabelalar, gişeler, otopark ve gezi parkurları yaparak turistin başıboş ve bilinçsiz bir şekilde antik kenti gezmesinin engelleneceğini de kaydederek kısa, orta ve uzun gezi parkurları yaparak her ilgi seviyesine hitap etmek istediklerini belirtti. Suat Ateşlier sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısa parkur meclis binası, tiyatro ve tapınağı kapsarken, orta parkur Zeus Tapınağını ve nekropol alanlarını içine alacak. En uzun parkur ise trekking tutkunlarına hitap edecek. Bu konuklar tüm kenti gezebilecek. Gelecek yıl Güney Ege Kalkınma Ajansı’na bununla ilgili bir proje sunarak tüm bu amaçlarımıza ulaşacağız diye düşünüyorum”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.