EKONOMİ - 16 Ocak 2012 Pazartesi 15:32

BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN BEKLENTİ ANKETİ YAYINLANDI

A
A
A
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN BEKLENTİ ANKETİ YAYINLANDI

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi beklenti anketi yayınlandı. Çeşitli makroekonomik göstergeler, faiz oranları, çeşitli kredilerin hacimleri, bankacılık sektöründe karlılık, risklilik, gelişim, güven ve diğer önemli konularla ilgili altı bölümden oluşan ankette katılımcılar, 2012 yılının ilk çeyreğinde hem bankacılık sektörünün hem de ekonominin büyüyeceğini düşünüyor.
Ankete katılanlar cari açığın ve bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payının azalacağı yönünde olumlu beklentilere sahipken, katılımcıların büyük bölümü özellikle yurtiçi faiz oranlarının yükseleceği ve takipteki kredi hacminin artacağı beklentisinde.
Anket katılımcılarından yüzde 83’ü GSMH’da artış beklerken, cari açık ve bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki paylarının sırasıyla azalış yönlü olacağı ya da değişmeyeceği biçiminde bir beklentiye sahip. Diğer yandan, önceki çeyrekte TÜFE’nin artacağına ilişkin beklentilerin, bu dönemde nispeten azalmış olsa da, devam ettiği görüldü. Buna karşılık, önceki çeyrekte iç borçlanma faiz oranının değişmeyeceği şeklindeki yaygın fikrin, önümüzdeki çeyrekte artacak biçiminde değiştiği ve bu
beklentiyi katılımcıların yaklaşık yüzde 80’inin paylaştığı görüldü. Dolar kurunun yönü konusunda önceki çeyrekte katılımcılar artacak, azalacak ya da değişmeyecek biçiminde neredeyse üç eşit guruba ayrılmışken, önümüzdeki çeyrek için dolar kurunun artacağı ya da değişmeyeceği fikrinin ağırlık kazandığı görüldü. Reel sektörün finansman gereksiniminin seyrine ilişkin katılımcıların görüşleri incelendiğinde, katılımcıların finansman gereksiniminin artacağı yönündeki beklentilerini önceki çeyreklere göre son
iki çeyrek dönemde azalttıkları ve bu görüşü paylaşanların yüzde 70-80 düzeylerinden son iki çeyrekte yüzde 50-60 düzeylerine gerilediği görüldü.
Önümüzdeki üç aylık dönemde bankacılık sektörünün makroekonomik gelişmelerden
etkileneceği görüşü katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i tarafından paylaşıldı.
GSMH’ye yönelik cevaplarda bankacılık sektörü yönetici kesiminden katılımcıların yüzde 83’ü yıl sonu GSMH’nin bir önceki yıla göre artacağı yönünde görüş bildirdi. Cari işlemler açığı için ise katılımcıların yüzde 17’si aynı kalma ve yüzde 52’si azalma yönünde beklentiye sahip. Katılımcıların yüzde 21’i bütçe açığının artacağını, yüzde 41’i aynı kalacağını, yüzde 38’i ise azalacağını beklentisinde.
DOLAR KURU YÜKSELECEK
Katılımcıların yüzde 45’i ABD dolar kuruna ilişkin artış beklentisine sahip. Katılımcıların
yüzde 39’u herhangi bir değişiklik olmaması yönünde beklentiye sahipken, düşme yönünde beklentiye sahip olanların oranı yüzde 15’. Kredilerin faiz oranları beklentilerine ilişkin sorularda, genel olarak önceki anket döneminden farklı olarak artacağı yönündeki beklentilerin hakim olduğu görüldü. Artacağı yönünde beklentiye sahip katılımcı oranı; konut kredisi faiz oranlarında yüzde 61, diğer tüketici kredileri faiz oranlarında yüzde 72, ticari kredi faiz oranlarında yüzde 73, kredi kartı faiz oranlarında
yüzde 55 olarak gerçekleşti.
KREDİ HACMİ ARTACAK
Toplam kredi hacimlerine ilişkin soruların cevaplarına bakıldığında; beklentilerin, kredi
hacimlerinin artacağı veya aynı kalacağı yönünde olduğu, azalış beklentisinin düşük
seviyelerde olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 66’sı toplam nakdi kredilerde, yüzde 58’i
gayri nakdi kredilerde artış beklentisine sahipken, yüzde 27’sinin toplam krediler içerisindeki bireysel kredi oranının artacağını yüzde 55’inin ise aynı kalacağını beklediği görüldü.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KARLILIK AZALACAK
Katılımcıların yüzde 8’i bankacılık sektörü karlılığında artış beklerken, yüzde 59’u azalma, yüzde 32’si ise aynı kalması yönünde beklentiye sahip. Fon kaynaklarına ilişkin soruda katılımcıların yüzde 55’i mevduatları, yüzde 27’si para piyasası kaynaklı fonları, yüzde 10’u özkaynakları, yüzde 6’sı yurtdışı kaynaklı kredileri ve yüzde 3’ü sermaye piyasalarını önümüzdeki 3 aylık dönemde en fazla artış göstermesi beklenen fon kaynağı olarak belirtti.
Öte yandan, ankete katılanların yüzde 83’ü bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payının aynı kalmasını, yüzde 10’u artmasını ve yüzde 7’si azalmasını bekliyor. Aynı kalma yönündeki ağırlıklı beklenti önceki dönemlerde yer alan anket sonuçları ile ise paralel.
BİREYSEL BANKACILIK GELİŞECEK
Bankacılık sektöründe gelişme göstermesi beklenen faaliyet alanları ile ilgili soruda
katılımcıların yüzde 34’ü bireysel bankacılığı, yüzde 23’ü alternatif dağıtım kanallarını, yüzde 17’si kurumsal bankacılığı, yüzde 15’i menkul kıymet işlemlerini ve yüzde 11’i türev işlemleri en fazla gelişecek faaliyet alanları olarak gördüklerini belirttiler.
EN ÖNEMLİ RİSK KAYNAĞI KREDİ RİSKİ
Bankacılık sektörünün "En Önemli" Görülen Risk Kaynaklarının yüzde dağılımı ile ilgili soruya verilen cevaplara bakıldığında anket katılımcılarının yüzde 31’i kredi riskini yüzde 24’ü faiz riskini, yüzde 21’i likidite riskini, yüzde 15’i kur riskini, yüzde 7’si operasyonel riskleri ve yüzde 1’i düzenleme riskini en önemli risk kaynağı olarak değerlendirdiği görüldü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Elektrik direğine çarpan otomobil ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde önce yol kenarında yürüyen yayaya, ardından beton elektrik direğine çarpan otomobil ikiye bölündü. Feci kazada metrelerce savrulup yere çakılan yaya hayatını kaybederken, sürücü de yaralandı. Kaza, Sepetlipınar Mahallesi D-130 karayolu geçişi Yalova istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.T. idaresindeki 41 ST 138 plakalı Honda marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde kontrolden çıkarak önce yol kenarında yürüyen yayaya, sonra beton elektrik direğine çarptı. Çarpmanın şiddetiyle otomobil ortadan ikiye bölündü. Yaya metrelerce savrulup yere çakılırken, otomobilin bölünen arka kısmı da iş yerine çarptı. Kazayı gören vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan S.T., ambulansla Gölcük Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde yayanın ise hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından yayanın cansız bedeni otopsi için morga götürüldü. Feci kaza kamerada Öte yandan, iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaza anı saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde yayanın otomobilin çarpmasıyla metrelerce savrulup yere çakıldığı, otomobilin ise beton direğe çarpıp ikiye bölündüğü görülüyor.
İstanbul Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "Spordaki yükselişimiz devam edecek" Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sporun Türkiye’nin yükselen alanlarından biri olduğunu belirterek, "Spordaki yükselişimiz devam edecek" dedi. 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu ödül töreninde 2023 yılın enleri sahiplerini buldu. Törende basın mensuplarına konuşan Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Dile kolay 70 yıl, durmaksızın, sporun, sporcunun, spor camiasının yanında olan bir çalışma. Ben bugüne kadar bu güzel geleneği sürdüren herkese minnetlerimi ifade ediyorum. Spor, Türkiye’nin yükselen alanlarından biri. Spordaki yükselişimiz devam edecek. Spora gönül verenler için önemli bir motivasyon kaynağı. Tüm adayları, ödüle layık görülen tüm spor camiasının fertlerini tebrik ediyorum. Milli takımımızda hocamız ile yeni bir heyecan var. İnanıyorum hem Avrupa’da milli takımımızla hem de Paris’ta olimpiyatlar var. Tokyo’da en çok madalya sayısına ulaşmıştık. Yeni hedefler, yeni başarılar olsun. Sporda yılların emekleri var. Emek, inanç ve kenetlenme var. O yüzden inanıyorum bu birliktelik tablosuyla güçlenerek devam edecek. Türkiye artık bir spor ülkesi. İnanıyorum futboluyla, basketboluyla, voleyboluyla, cimnastiğiyle, atletizmle, yüzmesiyle her alanda bu güçlü yürüyüş devam edecek. Gayret olmadan başarı olmaz" diye konuştu.