YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 13:22

İZMİR, 2012 YILI KRUVAZİYER SEZONUNA HAZIR

A
A
A
İZMİR, 2012 YILI KRUVAZİYER SEZONUNA HAZIR

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen “2012 Yılı Kruvaziyer Sezonu Hazırlık Toplantısı”nda Liman, Emniyet Müdürlüğü, Belediye, üniversite, gümrük, kıyı emniyeti temsilcileri ile sektörün temsilcileri biraraya gelerek 2012 Kruvaziyer sezonu öncesinde sorunlar ve gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “2012 Kruvaziyer sezonuna hazırız. 500 bin rakamını aştığımız 2011 yılından sonra 15 Ocak’ta başlayacak olan 2012 kruvaziyer sezonuna da hazırız. Artık hedefimiz milyona ulaşmak. Yeni sezon öncesi bazı ufak sorunlar var ama bunların hepsi çözülebilecek sorunlar, kısa sürede de çözeceğiz” diye konuştu.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO tarafından 10 Ocak 2012 Salı günü düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada 2011 yılında İzmir’e 272 sefer ile 504 bin kruvaziyer yolcusunun geldiğini söyledi. 2011’de yoğun Atina’dan Meksika’ya, İtalya’dan İstanbul’a, Hamburg’dan Miami’ye kadar pek çok ülke ve kentte kruvaziyer turizmi için düzenlenen kongre ve etkinliklere katılarak İzmir’in tanıtımını yaptıklarını belirten Demirtaş, “Bu yıl da nerede kruvaziyer ile ilgili bir etkinlik var ise katılacağız. Bunlara kruvaziyer sektörünün temsilcilerinin de katılımını bekliyoruz. Acenteler, uçak ve konaklama ücretinin yarısını ödeme teşviğimizden yararlanabilir. Stand bedeli ödemenize de gerek yok” dedi.
TURİSTLER MEMNUN
Katıldıkları tüm uluslararası organizasyonlarda kruvaziyer sektörünün temsilcilerinin İzmir’den övgüyle bahsettiğine dikkat çeken Demirtaş, “Sorunsuz bir şekilde yolcuları, şirketleri memnun etmeye çalışıyoruz. Kruvaziyer turizmini sıfır noktasından başlattığımız 2003 yılından bu yana kentimize 2 milyon 101 bin, geçtiğimiz yıl da 504 bin turistin gelmesi de turistlerin ve şirketlerin memnun olduğunu gösteriyor. Eğer bugün İzmir’de turizm gelişiyorsa bunda kruvaziyer turizminin, bugün toplantıda olan sektör temsilcilerinin, acentelerin çok büyük payı var. Turistlerin ve şirketlerin memnuniyeti 2012 ve 2013 yılında şirketlerin artı seferler koymasına neden oldu. Yeni katılan şirket ve gemilerle birlikte, 2012 yılında 38 şirketten 83 gemi İzmir’e gelmiş olacak. 20 gün 3 gemi, 2 gün de 4 gemi ağırlayacağız. Yolcu limanına golf aracı alınmasından tuvaletlerin temizliğinin yaptırılmasına kadar her konuda çalışıyoruz. Bundan sonra da üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.
İNŞAAT BAŞLARSA YOLCULAR RAHATSIZ OLMAYACAK
Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin ise Alsancak Limanı’nın kruvaziyer ve yolcu limanı olarak özelleştirilmesi ve imar planına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarının Resmi Gazete’de yayınlandığını ve sürecin başladığını söyledi. İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın da ihalenin yapılmasının ardından bu yıl inşaatın başlaması halinde yolcu ve şirketlerin rahatsız olmaması için yine şirketlerle görüşerek önlem alacaklarını söyledi. Yolcuların gemilerden indiklerinde gördükleri ambarlardan birini giydirdiklerini, diğerini de giydirmeyi düşündüklerini ifade eden Yalçın, limanda yeni bir kapı da açılacağını belirterek, “Biz sezona hazırız” dedi.
GÜVENLİK SORUNU OLMADI
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık ise liman içinde taksiciler açısından bir düzen sağladıklarını, taksi şoförlerine pratik İngilizce kursu vermeye başladıklarını ancak liman dışında bekleyen korsan taksilerle ilgili olarak ise emniyet müdürlüğünün tedbir alması gerektiğini söyledi. İzmir İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Murat Karaçanta ise tanıtım için 65 bin rehber hazırladıklarını, kaçak acenteler denetim yaptıklarını, tanıtım konusunda kurumların işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
İzmir Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever ise 2011 yılında turistleri mağdur edecek hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadığını, 2012 yılında da özellikle güven timleri aracılığı ile turistlerin rahatsız olmaması için tüm önlemleri alacaklarını söyledi. İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürü Kadir Şen de Kordon’da yolcuların da şikayet ettiği trafik sorununu mutlaka çözeceklerini belirtti. Şen, faytonlarla da ilgili şikayet olduğunu ama bu konunun belediyelerin yetkisinde olduğunu vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer ile Konak Belediyesi Zabıta Müdürü Şakir Kumaş da, emniyet ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek, işporta ile mücadele başta olmak üzere turizmi ilgilendiren her konuda azami gayret gösterdiklerini, üzerlerine düşen herşeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan ise Kemeraltı’na gelen pek çok turistin karmaşa nedeniyle alışveriş yapamadığını hatta kaybolduğunu söyledi. Ceylan, bunu önlenmek için gönüllü üniversite öğrencilerinin yer alacağı bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İzmir Rehberler Odası Başkanı Ayten Şenipek, ise limanda karmaşa olduğunu ve isteyen herkesin limana girebildiğini bunun doğru olmadığını, İstanbul’daki limanda çok daha sıkı denetim olduğunu söyledi. DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Okan Tuna ile Dr. Kaptan Selçuk Nas ile DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Zafer Ersel de limanın ve turizmin gelişimi için görüşlerini belirttiler. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer ise yeni limanın yapımıyla ilgili konuyu TMMOB içinde takipçisi olacaklarını söyledi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Leziz Özden Çokdeğer de, İzmir’de kruvaziyer turizminin gelişimi için yapılan bütün çalışmalara Oda olarak destek verdiklerini ifade etti.
İŞPORTA, KORSAN TAKSİLER, TRAFİK, LİMANDA DÜZENLEME
Toplantıya katılan Apex Tour, Dabkoviç, İstanbul Denizcilik, Karavan Turizm, MSC Kruvaziyer A.Ş, Merkez Deniz Acenteliği, Orient Turizm, Seasong Turizm, Tura Turizm, ITS Seyahat temsilcileri ise İzmir’e gelen yabancı şirketlerin ve turistlerin İzmir’den mennun olduğunu, 2011 sezonun iyi geçtiğini, 2012’de de seferlerin artacağını söyledi. En büyük sıkıntıların ise işportacılar, limana giren faytonlar, korsan taksiler, limanda bekleme için fazla tesis olmaması belirten acenteler, “Limanın girişinde bir karmaşa var isteyen herkes limana giriyor, bu önlenmeli. Temizlik sabahları geç yapılıyor, daha erken yapılmalı. Yolcuların gemiden çıktıktan sonra yürüdüğü Kordon’da trafik sorunu var, bu önlenmeli” dedi. Acente temsilcileri aynı zamanda yıl başında liman tarifelerinde değişiklik yapılmasından memnun oldukların ancak daha sonra sahil sıhhiye ücretlerine yapılan zam ile ödedikleri ücretin aynı noktaya geldiğini belirterek, bu ücretlerde indirim yapılmasını istediler. İzmir Alsancak Limanı Esnafı temsilcileri de, turistler için limanda daha fazla dinlenme, bekleme alanı ve cafe yapılmasını istedi.
BÜYÜK SORUN YOK
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantını kapanışında yaptığı değerlendirmede çok önemli ve verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Burada bir kez daha gördük ki 15 Ocak’ta başlayacak olan 2012 sezonuna hazırız. Yeni sezon öncesi bazı ufak sorunlar var ama bunların hepsi çözülebilecek sorunlar, kısa sürede de çözeceğiz. Gerekli girişimleri yapacağız. Geçtiğimiz yıl 500 bin turist gelmişti, artık milyonu aşmak için çalışıyoruz ” dedi. Demirtaş, taksilere yeniden İzmir Guide koyabilmeleri için koltuk arkası ceplik yaptıracaklarını, şoförlere pratik İngilizce kitabı dağıtacaklarını, liman binasının çirkin görüntü yaratan çatısına çözüm bulacaklarını söyledi. Ayrıca, turistler için 6 farklı tur rotası oluşturduklarını kaydeden Demirtaş, çok yakında bu turları başlatacaklarını belirtti. Demirtaş, “Trafik, korsan taksiler ve işporta için belediye ile emniyet işbirliği yapmalı. Fayton sürücülerine yeniden tek tip kıyafet dağıtacağız” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.