YEREL HABERLER - 24 Ocak 2012 Salı 15:55

UĞUR MUMCU, AYVALIKTAKİ EVİNİN ÖNÜNDE GÖZYAŞLARIYLA ANILDI

A
A
A
UĞUR MUMCU, AYVALIKTAKİ EVİNİN ÖNÜNDE GÖZYAŞLARIYLA ANILDI

24 Ocak 1993 yılında Ankara’daki evinin önünde aracına konulan bombanın patlaması sonucu katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu, ölümünün 19’uncu yılında, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki evinin önünde onlarca seveni gözyaşlarıyla andı.
Bu sabah saat 12.00’de Ayvalık Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kadının Sosyal Hayatını İnceleme Derneği şubelerinin yanı sıra Ayvalık Çevre Derneği ve Ayvalık Kültür Sanat Derneği’nin öncülüğünde oluşturulan anma platformuna CHP ve EMEK Partisi’nin ilçe başkanlıklarının da destek verdiği etkinliğe, sağanak yağmura rağmen kalabalık bir vatandaş topluluğunun da katıldığı gözlendi. Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Gazeteci Suay Karaman, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, ilçedeki demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende, tertip komitesi adına günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ADD Ayvalık Şubesi yöneticilerinden Suat Şerifeken yaptı.
Uğur Mumcu’yu aradan 19 yıl geçmesine rağmen çok özlediklerini, memleketin içinde bulunduğu karanlık günlerde O’na çok ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, “Bugün hangi şehidimizi anacağımızı ve hangisi için yanacağımızı da artık bilemez olduk. Doğan Öz, Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu ve burada anamadığımız kıymetlerimizi geri getirebilmek elbette mümkün değil. Ancak, toplumumuzda adalet ve demokrasi isteyerek ve dayatmalara, baskılara, haksızlığa direnç göstererek, hatıralarına saygılı olmak, onların huzur içinde yatmalarına ve sonsuza kadar unutulmamalarına neden olacaktır” diye konuştu.
ADD Ayvalık Şube yöneticilerinden Suat Şerifeken’in konuşmasının akabinde, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan kalabalık topluluk, daha sonra Uğur Mumcu’nun Ayvalık’ta ki evinin balkonunun önüne konulan karanfillerle süslü fotoğrafının etrafı ve evin balkonuna sırayla karanfiller koydu. Törende hazır bulunan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Gazeteci Suay Karaman’ın, muhabirimize söylediği, “Türkiye’de emperyalizme karşı bir savaş var. Türkiye’de emperyalizmin işgali var. Bu savaşın simgelerinden biri de Uğur Mumcuydu. Bizde bugün Uğur Mumcu için buradayız” sözleri dikkat çekti.
Törene katılan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, muhabirimizin sorularını yanıtlarken, 19 yıl önce hunharca katledilen Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümünde O’nu anmak amacıyla toplandıklarını kaydederek, “Çok üzüntülüyüz. 24 Ocak 1993’ten bu yana Mumcu’nun katilleri bulunup, hesap sorulmamıştır. Sevgili Uğur Mumcu ülkemizin aydınlık saçan en önemli değerlerindendi. 19 yıldır O’nu büyük bir hüzünle anmamıza rağmen halen daha katilleri bulunamadı. Demokrasinin katilleri yakalanıp, hesap sorulamadığı sürece bizlerde burada rahat bir anma töreni yapamayacağız ve Demokrasi Şehitleri de yattıkları yerde huzurlu yatmayacaklar” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.