ASAYİŞ - 10 Ocak 2012 Salı 20:58

`ŞEMDİNLİ DAVASI`NDA KARAR (2)

A
A
A
`ŞEMDİNLİ DAVASI`NDA KARAR (2)

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005’te meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütünün itirafçısı Veysel Ateş 39 yıl 10 ay 27’şer gün ağır hapis cezasına çarptırıldılar.
Van’da yaşanan depremin ardından boşaltılarak adliye sarayına çevrilen Van M Tip Ceza ve Tutuk Evi’nde görülen davanın duruşması, saat 12.00’de başladı. Tutuklu astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’in hazır bulunduğu duruşmada, Mahkeme Başkanı Behçet Aşılar, ilk sözü iddia makamını verdi. Cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiği duruşmada daha sonra müdahil avukatları söz aldı. Müdahil avukatlarından Murat Timur, sanıkların Etkin Pişmanlık Yasası’ndan
yararlanmalarını önerdi. Timur, "Burada karmaşık bir örgüt yapısı söz konusudur. Bundan ötürü sanıkların etkin pişmanlıktan yararlanmalarını tekrar gözden geçirmelerini öneriyorum. Ancak bundan faydalanmak istiyorlarsa örgütün yapısı hakkında bildiklerini söylesinler" dedi.
Müdahil avukatlarından Selçuk Kozaagaçlı ise, sanıkların etkin pişmanlıktan yararlanmaları halinde kendilerine ikinci bir yaşama şansı doğacağını ileri sürerek, "Esas kötü adam, Yaşar Büyükanıt’tır. Bu dosyanın şüphelisidir. Genelkurmay başkanları arasında kötü adam varsa o da ’Tanırım iyi çocuktur’ diyen Büyükanıt’tır. Büyükanıt aynı zamanda örgütün üyesidir. Suç, Seferi Yılmaz’a yönelik işlenmemiştir. Suç, anayasal düzene karşı işlenmiştir. Bu örgütün üstüne gidip, gidilip gün yüzüne çıkarılmalıdır.
Bunun üzerine gidilseydi başka olaylarda ortaya çıkmazdı. Sanıkların TCK’nın 302 maddesine göre cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Daha sonra söz alan sanık avukatları ise, 6 sayfadan oluşan yazılı savunmayı mahkeme başkanına sunduktan sonra sözlü savunma yaptılar. Avukatlar, müdahil avukatların müvekkillerini düşünerek önerdikleri etkin pişmanlıktan faydalanma teklifleri için teşekkür ettiklerini kaydettiler. Sanık avukatları, "Burada Habur Sınır Kapısı’nda davul zurna ile karşılanan bir suç örgütü mensubu yok. Burada yargılanan şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları var. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni suç örgütü olarak göstermek
isteyenlerin işidir. Seferi Yılmaz olayın mağduru değil, olayın failidir. Bu sanıklar tuzağa düşürülmüşlerdir" dediler.
Son olarak söz hakkı verilen sanıklardan astsubay Ali Kaya ise, Kozağaçlı’nın eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt için sarf ettiği sözlerde tepki göstererek, "Bu söylenen sözleri kabul etmiyorum ve kınıyorum" dedi.
Yapılan savunmanın ardından duruşmaya yarım saat ara veren mahkeme heyeti, sanıklardan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş’in ’Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’ suçundan delil yetersizliğinden dolayı beraatlarına karar verirken, bütün sanıkları örgüt üyeliğinden 1 yıl 10 ay 27’şer gün, adam öldürmeye teşebbüs suçundan 12 yıl 6’şar ay, adam öldürmek suçundan 25’er yıl ve adam yaralama suçundan ise 6’şar ay olmak üzere toplam 39 yıl 10 ay 27’şer gün ağır hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara verilen
suçun durumunu da göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir