GENEL - 03 Şubat 2012 Cuma 14:10

AZERBAYCAN ŞEHİTLERİ İÇİN İLK ANIT ELAZIĞ`DA YAPTIRILDI

A
A
A
AZERBAYCAN ŞEHİTLERİ İÇİN İLK ANIT ELAZIĞ`DA YAPTIRILDI

Elazığ-Bakü kültür ve sanat buluşması etkinlikleri kapsamında Elazığ Belediyesi tarafından yaptırılan Azerbaycan Parkı ve Azerbaycan anıtının açılışı yapıldı.
Elazığ Valiliği, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Fırat Üniversitesi’nin destekleriyle hazırlanan Elazığ-Bakü kültür ve sanat buluşması programlarının ilk gününde Azerbaycan’da şehit düşen Kafkas şehitleri adına Elazığ Belediyesi tarafından yaptırılan anıt törenle açıldı. Tören öncesi konuşan Avrasya Vakfı Başkanı Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu, Elazığ’ın bugün her zamanki gibi çok büyük bir işe imza attığını söyledi. Deliömeroğlu, "Elazığ-Bakü kültür ve sanat buluşması çok yoğun faaliyetlerle
geçecek. Bu faaliyetlerin her biri gelenekselleşecek büyüklükteki faaliyetler. Ama bunlardan en önemlisi şu andaki şehitlik anıtıdır. Kafkas İslam ordularında şehit düşen hem Anadolu’daki hem de Azerbaycan’daki şehitlerimiz için ülkemizde hiçbir abide yoktu. Şehitlerimizin hatırasına yad edecek hiçbir anıt yoktu. Bunu Elazığ dikiyor şehitlerimiz için bir abide bugün Anadolu topraklarında yükseliyor" dedi.
Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Servet Kabaklı da Kafkas İslam ordusunun Azerbaycan’a yardıma gidişinin bir başka destan olduğuna dikkat çekerek, sadece Azerbaycan değil, Dağıstan ve Kafkas halklarını kurtarmak üzere Enver Paşa komutasında Tebriz’den başlayıp Gence’ye uzanan yolculuk sırasında on binlerce Azerbaycan Türk’ünün Ermeni komitacılar tarafından katledildiğini bildiklerini ifade etti.
Fırat Üniversitesi tarafından fahri doktora verilecek olan Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Hüseyinov da yaptığı konuşmada, sevinçli ve kederli günlerde Türk halkının sürekli Azerbaycan’ın yanında olduğuna işaret ederek, Elazığ’da hem sevinçli, hem kederli günlerde Azerbaycan’la hep birlikte olduğunu kaydetti. Hüseyinov, "Sevinçli günlerimiz Hazar Şiir akşamlarımız, kederli günlerimiz ise şehitlerimi andığımız günlerimizdir. Beş yıl önce Fransız parlamentosundaki Ermeni tasarını ilk tepkiyi biz
Azerbaycan yazarlar birliği gösterdi" diye konuştu.
Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ise, "Elazığ-Bakü kültür ve sanat buluşması kapsamında Belediye Meclisimizde alınan kararla Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bu parka Azerbaycan parkı ismini verdik. Bu parkta şahitler için bir de anıt yaptırdık. Elazığ 19 yıldan beri düzenlenen Hazar Şiir akşamlarıyla sadece şiirin değil, Türk dünyasında kültürün ortak tarihin, ortak mirasın ve gelecekti ortak irtibatlarında başkenti konumundadır" şeklinde konuştu.
Anıtın açılışı Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Hüseyinov ve Elazığ Valisi Muammer Erol tarafından yapıldı. İki gün devam edecek olan faaliyetler, Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan Fuzuli’ye saygı gecesi ile sona erecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir