YEREL HABERLER - 27 Ocak 2012 Cuma 15:07

ADANA VALİSİ COŞ`TAN BAYRAK ŞAİRİ`NE VEFA

A
A
A
ADANA VALİSİ COŞ`TAN BAYRAK ŞAİRİ`NE VEFA

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana eski milletvekili ünlü şair Arif Nihat Asya’nın isminin yaşatılması için harekete geçti. Vali Coş’un girişimleri sonucu Adana Erkek Lisesi toplantı salonuna adı verilirken yapılacak bir ilköğretim okuluna da şairin adının verileceği öğrenildi.
Milliyetçi şiirleriyle tanınan ve Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak tarihinde yazdığı ünlü "Bayrak" şiirinden dolayı "Bayrak şairi" olarak da anılan Arif Nihat Asya’nın ismi Adana’da yaşatılacak.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un girişimleri ile Adana Erkek Lisesi’nin toplantı salonuna Arif Nihat Asya’nın isminin verildiği öğrenildi. Adana’da yapılacak bir ilköğretim okuluna da Arif Nihat Asya adının verileceği öğrenildi.
ARİF NİHAT ASYA KİMDİR?
Türk Edebiyat Tarihi’ne "Bayrak Şairi" olarak adını yazdıran Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 yılında Çatalca’nın İnceğiz Köyü’nde dünyaya geldi. İlköğrenimine köyünde başladı fakat daha sonra İstanbul’a geldi. Önce Haseki Mahalle Mektebi’ne daha sonra Gülşen’i Maarif Rüştiyesi’ne devam etti. Yatılı olarak girdiği Bolu Sultanisi kapatılınca, Kastamonu Sultanisi’ne aktarıldı. Liseyi bitirdikten sonra, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nun Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.
Milli Mücadele Dönemi’nde Ankara’da bulundu. Bu dönem onun şiire başladığı, Türklük ve vatan aşkı ile şiirler kaleme aldığı tarihlerdir. 1928 yılında Darülmuallimin’i Aliye’den edebiyat öğretmeni olarak mezun oldu ve Adana kolej ve öğretmen okullarında edebiyat öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1948 yılında Edirne’ye tayin edildi. 1950-54 döneminde Adana Milletvekilliği, 1954 yılında Eskişehir milletvekilliği yaptı. 1962 yılında ise Ankara Gazi Lisesi’nden emekli oldu. 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara’da vefat etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir