Siirt’in Şirvan ilçesi Zivzik ile Şırnak Görümlü narlarının özellikleri Siirt’te düzenlenen bir toplantıda anlatıldı.
Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) desteği ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen projede her narın özellikleri ve endüstriyel değerleri ile bu narların dünyada alabileceği pazar payı araştırıldı. Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen konuşan DİKA Siirt yatırım Destek Ofisi Koordinatörü M.Emin Paça, ajans olarak yöresel ürünlerin potansiyelini araştırmayı amaçladıklarını söyledi. Paça "Ajansımızın görev alanına giren dört ilde bulunan yöresel ürünlerin potansiyellerini araştırmak ve
bunların hak ettiği pazarı bulmaları için çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Toplantıda daha sonra projeyi yürüten ekipten araştırma görevlisi Fatih Mehmet Yılmaz projenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Proje kapsamında nar tanelerinin kurutma çalışmaları yapılarak raf ömrünün uzatılabildiği, kuru madde oranının arttığı, besleyici değerinin yükseldiği ve renk-tat özelliklerinin tüketicilere daha cazip göründüğü belirlendi. Kurutulmuş nar taneleri; çerez üretiminde, salatalarda süsleme malzemesi olarak, soslarda, pastalarda, öğütülerek toz halde, ekmek-pasta
hamurlarında, hazır çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir. Poşet nar çayı üretimiyle kullanım çeşitliliğini artırılabilmektedir. Kurutma sırasında narın fenolik madde ve antosiyanin değerlerinin arttığı gözlemlenmiştir" dedi
Toplantıya Siirt Vali yardımcısı Gürbüz Saltaş, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, Şirvan Kaymakamı Zafer Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü İlhan Özel, İl Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Müdürü Fahrettin Aktaç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Nedim Kuzu ve nar üreticileri katıldı.