GENEL - 13 Ocak 2012 Cuma 19:19

KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ADIM

A
A
A
KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ADIM

Yıldız Teknik Üniversitesi, kanserli hastalara umut olacak önemli bir adım attı. Üniversite bünyesinde, başta ABD’de uygulanan ilaçla tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için Genetik Araştırma Laboratuarı kuruldu.
Yıldız Teknik Üniversitesi, henüz Türkiye’de kullanılan yöntemlerin içinde yer almayan tümörün DNA geçmiş hikayesine bakılarak kurgulanan gen transferiyle uygulanacak tedavi yöntemleri için GENOM Laboratuarı kurdu. Laboratuarın kuruluşu ile ilgili üniversitede düzenlenen seminere Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek’in yanı sıra çeşitli üniversiteleri rektörleri ile sunum yapan Harvard Medical School ve Massachusetts Institute Of Technolgy(MIT)’den gelen araştırmacılar katıldı.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rektör Prof Dr. İsmail Yüksek, "Bu çalışma ve organizasyonda, üniversitemizde kurulacak olan GENEM Laboratuarı öncelikle doku transferi yapılmasını sağlayacak, ardından transfer edilen doku üzerinde yapılacak testler kademeli şekilde yine GENOM Laboratuarında uygulanacaktır. Bu yöntem ’Hastaya Özel Kanser Hücresi Gen Mutasyon Haritasının Çıkarılması’na ve kanser hücresine özel ilaç kombinasyonlarının verilmesine dayanan bir yöntem olup, seçilen ilaçlar tıp
dünyasının kabul ettiği ilaçlardır" dedi.
Üniversitenin Bilim ve Teknoloji, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Ahmet Koyun ise, GENOM Laboratuarı ile ilgili bilgi vererek, "Laboratuarımız kanser tedavisinde yeni gelişmelerin yaşanmasına ivme kazandıracaktır" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.