YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 16:05

"ENGELSİZ ÇANKAYA" EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

A
A
A
"ENGELSİZ ÇANKAYA" EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, "Engele yol açan kişinin kendi özrü değildir, engellilik yetersiz hizmetten kaynaklanan bir durumdur" dedi.
’Engelsiz Çankaya’ için seminerleri devam ediyor. Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, göreve yeni başlayan genç mimar, şehir plancısı ve peyzaj mimarlarına hizmet içi eğitim kapsamında "Ulaşılabilirlik" konulu ders verdi. Engelli sporcu Garip İnal’ın da yaşamından kesitler sunduğu seminerde, kent içi erişimi engelli-engelsiz herkes için imkansız kılan uygulamalardan örnekler gösterildi. Çankaya Belediyesi’nin hizmet ağını herkesin bağımsız ve eşit olarak her yere ulaşabilmesi, kullanabilmesi
ilkesinden hareketle yeniden yapılandırdığını ifade eden Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, belediyeye taze kan olarak başlayan genç kadroların özverisi ile uzun vadeli bir çalışma sonucunda engelsiz bir kent yaratmanın mümkün olacağını söyledi. ’Ulaşılabilirlik herkesin yaşama, çalışma, eğlenme konularında aynı haklara sahip olduğu anlamına gelir’ diyen Atak, tüm vatandaşlardan toplanan vergilerle oluşturulan kent mekanlarının herkese eşit hizmet vermesi gerektiğini ifade etti.
Eldeki verilere göre önümüzdeki 20yıl içinde nüfusun üçte birinin 60 yaş üzeri olacağını dile getiren Atak, projelendirilen her işin "Engelsiz Tasarım" ilkeleri doğrultusunda olması gerektiğine dikkat çekti.
Bedensel engelli sporcu Garip İnal ise, "Yürürken fark etmediğiniz yüksek ya da kırık kaldırımlar yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar için en büyük engele dönüşmektedir" dedi. Slayt sunumu sırasında kendi yaşamından kesitler sunan İnal, engelli bir çift olarak oturdukları ilçede yıllarca çocuklarını parka götürebilmekten mahrum kaldıklarını, kamuya açık alanlarda gereksiz yerlerde merdiven yapılırken en basit rampaların bile çok yüksek olduğunu, kaldırımlardaki engelli rampalarının ise eğim açılarının
yanlışlığından dolayı bir tuzak olarak karşılarına çıktığını aktardı. Yasal düzenlemelerin gerektiği gibi yaşam bulmadığına vurgu yapan İnal, genç mimarların üretecekleri her projenin engelli engelsiz herkes için eşit hizmet ilkesiyle tasarlanmasını istedi.
Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Kurttaş, seminerin ardından engelliler ve ulaşılabilirlik alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Garip İnal’a belediye adına bir akülü araba armağan etti. Akülü araba kullanımının kaslarını tembelleştirdiğini söyleyen İnal, eşine vermek üzere armağanı kabul ederek teşekkür etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir