GENEL - 20 Ocak 2012 Cuma 10:08

SİNEMACILAR KENDİ `PLATO`LARINI KENDİLERİ İNŞA EDİYORLAR

A
A
A
SİNEMACILAR KENDİ `PLATO`LARINI KENDİLERİ İNŞA EDİYORLAR

Adana’da ’Yeşilçam ruhu’nu yeniden canlandırma noktasında harekete geçen sinemacılar, kendi platolarını yine kendileri inşa ediyor. 25 günden bu yana hummalı bir çalışma içine giren sinemacılar, sıva yapıp duvar boyuyor, elektrik tesisi başta olmak üzere platoda adeta bir ’inşaat işçisi’ gibi çalışıyor.
’Yeşilçam ruhu’, Adana’da yaşatılacak. Yapımcı Birsen Sarıkoca, yönetmen Murat Kızıl ve sinema oyuncusu Abdullah Can, bir araya gelerek kurdukları yeni film şirketine ’Yeşilçam’ adını verdi. Sarıkoca, Kızıl ve Can, söz konusu şirketleri için bir de ’sinema platosu’ kurdu. Mithat Paşa Mahallesi’nde yapımına başlanan platonun inşaatındaysa sinemacılar yer alıyor. Kendi ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilecek şekilde tasarlamış oldukları platoda sıva yapıp duvar boyayan sinemacılar, elektrik ve su
tesisatı, kapı ve pencere onarımını da yine kendi çabalarıyla yaparken, adeta bir ’inşaat işçisi’ gibi çalışıyor. 25 günden bu yana sıkı bir çalışma için giren ve ’Yeşilçam Film Kültür Sanat Merkezi’ni 24 Ocak Salı günü yapılacak olan açılış törenine yetiştirmeye çalışan sinemacılara, çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra mahalle muhtarları da destek veriyor.
"PLATOYU KURABİLMEK İÇİN GECE-GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ"
Yılmaz Güney’i anımsatan ve bu özelliğiyle de öne çıkan Abdulah Can, İHA muhabirine yapmış olduğu açıklamasında; ’Yeşilçam ruhu’nu Adana’da yaşatarak, insanlara sinema alanında güzel ve kaliteli eserlere sunabilme adına yola çıktıklarını anlattı. "Bir sinemacı ve oyuncu olarak, kendi platomuzu yine kendi çabalarımızla kuruyoruz" diyen Can, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Eğer gelecek adına kentimize önemli bir eser kazandırabilirsek ne mutlu bize. Adana gibi bir yerde böylesi bir platonun olmaması büyük
eksiklikti. Bu eksikliği giderebilme adına yola çıktık. El ele verip, gece-gündüz demeden bu platoyu kurabilme adına çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki, kuracağımız bu platoyla birlikte Adana’nın sinema alanında kendisini Türkiye genelinde belirli bir noktaya taşıması. Herkesin gurur duyabileceği bir film şirketi olmak istiyoruz."
"YILMAZ GÜNEY SİNEMASINI DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ"
Adana’nın aynı zamanda da Yılmaz Güney gibi bir ’efsane’nin de memleketi olduğunu dile getiren Can, ’Yılmaz Güney Sineması’nı hem Türkiye’de daha iyi bir noktaya taşımak, bu alanda üretilecek eserlerle de tüm dünyaya seslenmek istediklerini de sözlerine ekledi. Yönetmen Murat Kızıl ise, ’Yeşilçam kültürü’nü yeniden Adana’da yaşatmak ve bu alandaki çalışmaları da daha da üst noktalara taşımak istediklerini ifade ederek, "Bugün sinema açısından ’doğal bir plato’ olarak öne çıkan Adana’da bir film şirketi
ne yazık ki yok. Bir bakıma kentteki bu eksikliği giderebilmenin çabasındayız" diye konuştu. Sinema sektörü açısından Adana’nın geçmişte önemli bir kent olarak kendisini öne çıkarttığını vurgulayan Kızıl, kentin bu özelliğini yeniden öne çıkartıp, Türk sinemasındaki konumunu güçlendirmek istediklerinin altını çizdi.
"HER ŞEYE SIFIRDAN BAŞLADIK"
Film çekmek için Adana’ya geldiğini ve kenti çok sevip benimsediğini anlatan Birsen Sarıkoca da, kentte bir film şirketi olmamasını, eksiklik olarak gördüklerini ve bunu giderebilme adına Murat Kızıl ve Abdullah Can ile ortak hareket edip, ’Yeşilçam Film’i kurduklarının bilgisini verdi. Her şeye sıfırdan başlattıklarını ve ’Yeşilçam ruhu’nu yeniden canlandırmanın çabası içinde olduklarını belirten Sarıkoca, Türk sinemasına kaliteli eserlerle birlikte yeni isimler de kazandırıp, genç sinemacılara da
gerekli desteği vereceklerini söyledi. Namık Kemal Mahallesi Muhtarı Remzi Özdaş ise, ’Yeşilçam Film’ ile birlikte Adana’nın sinema sektöründe önemli bir adım atacağını, bu konuda yapılan çalışmaları da muhtarlar olarak önemsedikleri gibi gerekli desteği de vermeye çalıştıklarını kaydetti. Öte yandan, ’Adana Yeşilçam Film Kültür Sanat Merkezi’nin resmi açılışıysa 24 Ocak Salı günü gerçekleştirileceği bildirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)