YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 13:16

MALATYA`DA, "TÜRKİYE`DE VATANDAŞLIK VE HALK AYRIMI" KONULU KONFERANS VERİLDİ

A
A
A
MALATYA`DA, "TÜRKİYE`DE VATANDAŞLIK VE HALK AYRIMI" KONULU KONFERANS VERİLDİ

Sosyolog Gazeteci Yazar Hilal Kaplan, "Atatürk’ün ortak payda olduğundan o kadar eminseler, tüm bu baskılarla dolu otoriter yapıyı kaldırmakta da beis görmemeleri gerekir" dedi.
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Derneği’nin Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi çerçevesinde, "Türkiye’de Vatandaşlık ve Halk Ayrımı" konulu konferansı Sosyolog Gazeteci Yazar Hilal Kaplan verdi. İl Genel Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa geçilmeden önce BİLSAM Akademi Güz Seminerlerinden "Türk Dış Politikası" adlı seminere katkılarından dolayı Doç. Dr. Abdulkadir Baharçiçek’e plaket takdimi yapıldı ve bu seminere katılan katılımcılardan bazılarına temsili
olarak katılım belgeleri verildi.
Gazeteci Yazar Hilal Kaplan , "Türkiye’de Vatandaşlık ve Halk Ayrımı" konulu konferansında, "Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bir halk ve vatandaş ayrımı yapıldığını görüyoruz. Vatandaş tanımı bir nevi cumhuriyet elitlerinin tanımladığı normlardır. Cumhuriyet normlarının tanımladığı kavramlar Müslüman olan ancak dindar olmayan, Sünni olan ancak bunu dışarı vuracak bir bağının olmadığı, Türk değilse bile Türk olduğunu söyleyen ve sürekli Ne Mutlu Türküm diyen bir vatandaş algısını beraberinde getirdi.
Cumhuriyetin getirdiği vatandaşlık normlarına uymayan vatandaş, makbul olmayan sınıfına girdi. Bugün Türkiye’de sadece Kürtçeyi asimile etmedi Cumhuriyet, Çerkezceyi, Boşnakçayı, Lazcayı’da asimile etti. Tüm bunlara baktığımızda aslında halkın büyük çoğunluğunu dışlayan bir rejimden bahsettiğimizi görüyoruz" dedi.
"Türkiye’nin Ölmeyen Babası" isimli kitabına da vurgu yapan Kaplan, "Atatürkçüler, Mustafa Kemal’in dünyaya gelmiş en şahane insan olduğunu, Atatürkçülüğün de tek hakiki yol olduğunu düşünebilirler, haklarıdır. Yeter ki başkaları da bu düşünceye boyun eğmek ve takiye yapmak zorunda bırakılmasın. Şahsa atıf başta anayasa olmak üzere tüm yasalardan kaldırılsın. Çocuklar her sabah askeri nizamda ant içmek derdinden kurtarılsın. Gençler idari soruşturma tehdidiyle askeri nizamda geçit yapılan stadyum
törenlerine sürüklenmesin. İlkokul ders kitaplarından üniversitedeki zorunlu inkılap tarihi dersine kadar tüm resmi tarih ezberleri gözden geçirilsin. Eğer Atatürkçüler, sıklıkla belirttikleri gibi Atatürk’ün ortak payda olduğundan o kadar eminse, tüm bu baskılarla dolu otoriter yapıyı kaldırmakta da beis görmemeleri gerekir. Atatürkçülerin iddia ettiği gibi Türkiye’nin ölmeyen babasına bu ölümsüzlüğü halk bahşettiyse, halktan başka kimse de alamaz zaten" ifadelerini kullandı.
Gazeteci Yazar Hilal Kaplan, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Üzümlü’de çiftçilere bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalıkları hususunda eğitim verildi Bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik gibi tarımın alt sektörleriyle Erzincan’da ön plana çıkan Üzümlü çiftçisi, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ilçe merkezlerinde başlattığı eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tarım sektörü hareketlenirken tarım teşkilatı da eğitim ve yayım çalışmalarına hız verdi. Erzincan Valiliği’nin himayesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde çiftçilere eğitim verildi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak başta bağcılık ve kiraz yetiştiriciliği olmak üzere meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı. Çiftçilerin istekleri doğrultusunda eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı ilçe merkezlerinde hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Üzümlü ilçesinde yapılan bilgilendirme toplantısına çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Lezzeti ile ülke genelinde tanınan coğrafi işaretli Cimin Üzümünün daha geniş alanlarda yetiştirilmesini, verimi ve kaliteyi artırmak üzere çalışmalarını sürdüren Erzincan İl Müdürlüğü, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü noktasında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Tarım sektöründe yapılması gerekenleri, yaşanan yenilikleri Müdürlüğe ait sosyal medya platformları ile duyuran, birçok alanda çiftçileri sürekli sms ile bilgilendiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, alanda da oluşturduğu teknik ekipler ile sürekli çiftçilerin yanında yer alıyor.