GENEL - 03 Şubat 2012 Cuma 16:51

DİYARBAKIR İÇ KALE`DE ÇIKAN KEMİKLER

A
A
A
DİYARBAKIR İÇ KALE`DE ÇIKAN KEMİKLER

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, İç Kale’deki kazılarda ortaya çıkan insan kemikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İnsanların gözaltında kaybolması olayının 90’lı yıllarda değil, 1980 darbesi sonrası başladığını ifade eden Halit Advan, kemiklerin çıktığı alan içindeki eski adliye sarayında 1988 ile 1997 yılları arasında 8 yıl boyunca avukatlık yaptığını söyledi. Advan, tarihi olduğu kadar karanlık olan bölge hakkında o dönem yaşanan uygulamaları anlattı. Kemiklerin o döneme de ait olabileceğini, yeni de olabileceğini belirten Advan, gerçeğin bu katliamın oluşu olduğunu belirterek, "Bir gerçek daha var ki gözaltında
kayıp, işkence ve faili meçhul olayların hiçbiri Allah’a şükürler olsun AK Parti döneminde olmadı" dedi.
80 darbesi sonrası başlayan ve 90’lı yıllarda artarak devam eden gözaltında kayıp, işkence ve faili meçhul olaylarının bölgede yaşayan herkes tarafından bilindiğini belirten Advan, özellikle Diyarbakır, Batman, Nusaybin üçgeninde aralarında Musa Anter ve Vedat Aydın gibi şahsiyetlerinde bulunduğu insanların faili meçhul olduğunu söyledi.
Devletin derin yapıları tarafından gözaltında kayıp olaylarının yaşandığının bir gerçek olduğunu ifade eden Advan, bu kadar kapsamlı cinayetlerin örgütsüz yapılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Advan, "Yargı mensuplarına, basın kuruluşlarına saldırılar yapıl biliniyorsa ’burada bir örgüt yoktur’ diyemeyiz. Danıştay üyeleri saldırısında güvenlik kayıtları silinebiliyorsa, burada bir örgüt vardır. Bir yerde cesetler çıkıyorsa ’örgüt yoktur’ diyemeyiz. Şükürler olsun ki AK Parti döneminde böyle
karanlık bir tarih yok. Biz yapmadık ve yapanı da kollamadık. İçeride olan onlarca general de bunların kanıtıdır" şeklinde konuştu.
"BDP’Yİ HALA ANLAMIŞ DEĞİLİM"
AK Parti olarak 2010 yılında 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için verilen uğraşa 3 yapının karşı durduğunu belirten Advan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunlar CHP, MHP ve BDP idi. 12 Eylül 2010 referandumunda 80 darbecilerinin yargılanması için yasa teklifinde bu partiler darbecileri korumak istedi. Bunlar darbecileri neden korumaya çalıştı? Ne menfaatleri var? Bunların hepsi soru işareti ama ’Darbeden en çok biz muzdaripiz. En çok biz zarar gördük’ diyen BDP neden çekimser kaldı hala anlamış değilim. Çekimser kalmakla ’Hayır’ demek birdir".
Bunlar Da İlginizi Çekebilir