YEREL HABERLER - 29 Ocak 2012 Pazar 15:47

KARS`TA TÜRK KİLİMLERİNE ÇİN SAHİP ÇIKIYOR İDDİASI

A
A
A
KARS`TA TÜRK KİLİMLERİNE ÇİN SAHİP ÇIKIYOR İDDİASI

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde ikamet eden Binalı Yeğin, Çin’in Türkiye’de dokunan el emeği göz nuru halı ve kilimlere kendi yaptıkları ürünmüş gibi sahip çıktığını iddia etti.
Çıplaklı köyünde 1920 tarihinden beri dokunan kilim ve halı geleneği köylü kadınlar tarafından sürdürülüyor. Birbirinden güzel örneklerle dokunan kilimler güzel görüntülere vesile oluyor. Eski gelenekleri olan kilim ve halı dokuma işinin kaybolmasını istemeyen Refiye Yeğin, ilk önce ağaçtan yapılan mazıların üzerine ipleri diziyor. Ağaçların üzerine dizilen ipler daha sonra köyde ki kadınlar, genç kızlar ve yaşlı adamlar tarafından dokunmaya başlanılıyor.
80 yaşındaki Binalı Yeğin, "Çin devleti Türkiye’de dokunan Hareke halılarına sahip çıkıyorlar. Bunları asıl bizler yapıyoruz. Halbuki Türkiye’de tutulan Hareke halılarıdır. Bugün onun bir metre karesi 30 bin dolardır. Ama Çinliler baskı yapıyorlar diyorlar ki biz bunu el emeği göz nuru yapıyoruz. Türkiye’nin el işi el emeği Hereke ipek halılardır" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir