GENEL - 21 Ocak 2012 Cumartesi 17:46

12 EYLÜL MAĞDURU FETHİ TEKİN SUÇ DUYURUSUNDA

A
A
A
12 EYLÜL MAĞDURU FETHİ TEKİN SUÇ DUYURUSUNDA

12 Eylül döneminde gördüğü işkencelerin ardından görme yetisini büyük oranda kaybeden Fethi Tekin, kendisine işkence yapan asker ve polislerin isimlerini vererek suç duyurusunda bulundu.
Sakarya’da yaşayan Fethi Tekin, 12 Eylül’de gördüğü işkenceler için Geyve Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı’na kendisine işkence yapan asker ve polislerin isimlerini vererek suç duyurusunda bulundu. 1980 yılında Bursa Cezaevi’ne konulan Fethi Tekin, daha sonra değişik cezaevlerine nakledilip her türlü işkenceyi gördüğünü ifade etti. Tekin, verdiği dilekçede hangi cezaevinde kimler tarafından işkenceye tabi tutulduğunu isim vererek belirtti. Tekin, gecikmiş de
olsa, herkesin yaptıklarının cezasını çekmesinin acıların bir nebze olsun hafifleteceğini belirterek, "12 Eylül’de benim gibi yaka paça götürülen insanlardan birçoğu işkencelerde hayatını kaybetti. Analar çocukların bir daha göremedi. Suçluların cezasını çekmesi en büyük isteğim" dedi.
Yaşadığı kabus dolu günleri anlatırken halen büyük korku yaşayan Tekin, değişik cezaevlerine nakledilip her türlü işkenceyi gördüğünü ifade etti. O yıllar götürüldüğü İzmit’te yapılan işkence sonrası komaya girdiğini ve 4 gün sonra kendine geldiğini belirten Tekin, Eskişehir’de sorgulamasının tamamlanmasının ardından hakkında yine 6136 sayılı kanuna muhalefetten Eskişehir Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 17 yıl 6 ay ceza verildiğini, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığının kendisine verilen bu cezayı az
görüp, Mamak Cezaevi’ne koyduğunu ve 4. Kolordu 4 nolu Askeri Mahkemesi’nde yargılandığını söyledi. 24 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirten Tekin, Mamak Cezaevi’nde 13 ay kaldığını ve sürekli işkence gördüğünü söyleyerek, "Koğuşta arkadaşım olan gemi kaptanını döve döve öldürdüler. Tedavi için bile doktora gidemiyorduk. Yattığımız yerlerde döşek, yorgan olarak askerlerin eski elbiseleri vardı. Eski asker elbiselerinde ise tahtakurusu, bit ve pireden uyumak mümkün değildi. Bütün vücudumuz
kaşıntıdan kızarıyor derilerimiz yolunuyordu. Her 15 günde banyoya çıkarıyorlardı. 5 dakika içinde banyo yapıp dışarı çık diyorlardı. Zaten 5 dakika soyunup giyinmemiz sürüyordu. Banyodan çıkınca neden yıkanmadın diye copluyorlardı. Yani Mamak Cezaevi’nde 13 ay kaldım. Her gün devamlı işkence yapıyorlardı" şeklinde konuştu.
Daha sonra Çanakkale R tipi cezaevine nakledildiğini kaydeden Tekin, "Burada rahatımız çok iyiydi. Verilen 24 yıl cezam Askeriye Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Burada 55 aylık mahkumken Ankara Kaçakçılık Dairesi Cezaevi beni 15 gün süreyle aldı. Burada insanlık dışı bir işkenceye tabi tutuldum. 15 gün nezarette kaldığım sürece çeşitli işkencelere maruz kaldım" dedi.
12 Eylül döneminde yapılan işkencelerden dolayı sağlığını ve gözlerini kaybeden Fethi Tekin, şimdi yıllar sonra gelen adaletin gerçekleşmesini umut ediyor. Darbe dönemi ve darbe zihniyeti ile hesaplaşılması gerektiğini ifade eden Tekin, o dönemde hapishanelerde tanıdığı ve kendisi gibi işkence gören herkesi; kendilerine bunları yaşatanlardan hesap sormaya davet ediyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.
Gaziantep Başkan Tahmazoğlu: "1 ayda beton fiyatları Türkiye standartlarına gerilemezse beton santralleri kuracağız" Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sosyal medya hesabından Gaziantep’teki çimento üreticilerine seslenerek, "Gaziantep’teki beton fiyatları 1 ay içerisinde Türkiye ortalaması fiyatlarına gelirse problem yok, gelmediği taktirde biz de Şahinbey Belediyesi olarak gerekiyorsa işbirliği içerisinde Gaziantep’e beton santrali kurup bunu halka daha ucuz fiyata veririz" dedi. Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Keçeci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Gaziantep’te beton ve çimentodaki ücret artışları ele alındı. “Beton ve çimento ile ilgili bir şeyler yapmak gerek” Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Keçeci, "Gaziantep’te vatandaşların konut sahibi olması çok zorlaşıyor. 2+1 daireler 3 milyondan başlayıp 5 milyona kadar çıkıyor. Dar gelirli insanların da bunu alması çok zorlaştı. Bunun yegane sebebi maliyetler, maliyetlerin bir kısmını ise beton ve çimento oluşturuyor. Dolayısıyla yüksek fiyatlı beton ve çimento ile ilgili bir şeyler yapmak gerekiyor. Bu konuda da belediyelerin öncülüğü bizim için çok önemli” dedi. “1 ay içerisinde fiyatlar Türkiye standartlarına gerilemezse beton santralleri kuracağız” Beton fiyatlarının Türkiye standartlarına getirilmediği takdirde beton santralleri kuracaklarını söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile beton ve çimento üreticilerine çağrıda bulundu. Tahmazoğlu, "Şahinbey Belediyesi olarak 10 bine yakın konut inşa ettik. Sizin de ifade ettiğiniz gibi son zamanlarda fiyatlarda anormal artışlar oldu. Ben buradan da beton firmalarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Neden Gaziantep Çimento fabrikası burada olduğu halde Türkiye’nin en pahalı hazır betonunu kullanıyor. Gaziantep’in fiyatları 1 ay içerisinde Türkiye ortalaması fiyatlarına gelirse problem yok, gelmediği taktirde biz de Şahinbey Belediyesi olarak gerekiyorsa işbirliği içerisinde, Gaziantep’e beton santrali kurup bunu halka daha ucuz fiyata veririz. Herkesin konut sahibi olmasını istiyoruz” diye konuştu.