YEREL HABERLER - 13 Ocak 2012 Cuma 18:53

BAŞKENTTE KASTAMONU GÜNLERİ İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

A
A
A
BAŞKENTTE KASTAMONU GÜNLERİ İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

12-18 Mart tarihleri arasında Ankara’da 8’incisi düzenlenecek olan “Başkentte Kastamonu Günleri” ile ilgili istişare toplantısı düzenlendi.
Kastamonu Sanayi ve Ticaret Odası (KATSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirmeye Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çağılcı, Vali Yardımcısı Atilla Kantay, Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu Dernekler Federasyonu (Kasderfed) Başkanı Hasan Şen, İlçe Kaymakamları ve İlçe Belediye Başkanlarının yanı sıra kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileriyle esnaflar katıldı.
Başkentte Kastamonu Günleri’nin her yıl gelişerek başarılı bir şekilde tanıtıldığını ifade eden Vali Erdoğan Bektaş, ilk hedeflerinin Ankara’dan faydalanmak olduğunu belirtti. Yapılan bütün çalışmaların ilk öncelikli hedefinin Ankara’yı Kastamonu’ya, daha da yakınlaştırmak olduğunu vurgulayan Bektaş, bunun için çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü ve bu çalışmaların başında da Kasderfed’in büyük faydasını gördüklerini söyledi. Bektaş, “Geçen yıl ki, Kastamonu günlerine katılma şansım oldu. Birkaç başka ilin organizasyonunu da izleme şansım oldu. Gerçekten Kasderfed’de bu işi çok güzel yapıyor, iyi yapıyor. Kastamonu’da da bu iş oturdu artık. Kastamonulularda bu işe hak ettiği değeri veriyorlar. Orada büyük bir olumsuzluk olarak mekandan doğan organizasyonlar vardı. Seçilen mekan yarı olarak ulaşım açısından otopark açısından çeşitli avantajlarınızdan çok kolay ulaşılabilir olması güzel bir yer, ancak bu fiziki eksikleri vardı. Bir miktar oranında iyileştirmesini yönelik çabaların olduğunu duymak beni ayrıca mutlu etti. Orda bu tür etkinlikleri yapan illerin organizasyonları bir arada Kasderfed’in tahmin ediyorum onun öncülüğünde bu eksiklikleri gideriyorlar umuyorum bu sene biraz daha az göze batan olumsuzlukları olan ve olumlu yönleri oldukça fazla olabilecek bir Kastamonu günlerini yaşama şansımız olacak” dedi.
Başkentte Kastamonu Günleri’nin tanıtımla birlikte show, sevgi, satış, aktiviteler gibi kısımlarının doldurulması gerektiğinin altını çizen Bektaş, şöyle konuştu:
“Gerçekten Ankara’ya dolu dolu bir Kastamonu’yu anlatabilmek, orada hissettirebilmemiz lazım. Bu konuda böyle fazla söze hacet yok. Herkes üzerine düşeni biliyor, herkes üzerine düşeni yapıyor zaten. Biz de yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Sadece arkadaşlarımız sağ olsunlar bu işi çok güzel yapıyorlar, onları tebrik etmek, kutlamak bize düşüyor başarıların devamı dilemek bize düşüyor.”
Kasderfed’in Kastamonu tanıtımına yönelik uzun zamandır yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, “Bu tür organizasyonları yapmak zor fakat eleştirmek kolaydır. Mesele eleştirmek değil Kastamonu tanıtımını hep beraber elden gelen katkıyı vermektir. Bizlerle baştan beri irtibatı kesmediler. Kasderfed’in Ankara’daki yöneticileriyle, başkanlarımızla ve yönetimiyle irtibatlı götürüyoruz her şeyimizi. Ancak bu çalışmanın bu faaliyetin Kastamonu Günlerinin, Kastamonu tanıtımına bir katkı yaptığını kabul etmekle beraber geçmişten beri söylediğim sadece bunanla ilgili değil İstanbul’da da buna benzer çalışmalarımız var” dedi.
Bu çalışmaların güzel olduğunu fakat yeterli gelmediğini belirten Gülşen, “Derneklerin yaptığı bütün programların veya derneklerin yaptığı bu tür projelerin daha çok çoğaltılması ve zenginleştirilmesi gerekiyor. Diğer illerimizdeki Kastamonuluların turizm elçisi çalıştırılması gerektiğini bunun içinde en iyi görev yapabilecek ben oradaki derneklerimiz olmaz. Sadece oradaki derneklerin değil oradaki tüm hemşerilerimizin birer turizm elçisi şeklinde değerlendirilmesi gerekli. Çünkü bizim nüfusumuzun yaklaşık 4-5 misli dışarıda yaşayan nüfusumuz var. Bunlar bizim için çok bulunmaz bir potansiyel. Yani biz bunları göç vermişiz. Bunların hepsine ulaşabilirsen çok ciddi sayıda turizm elçimiz olur. Bunun zenginleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, bu işin öncülüğünde derneklerimizin yapmasını bekliyorum” diye konuştu.
Kastamonu’yu Ankara’ya taşıyarak Ankaralılara sunmak ve sergilemek zorunda olduklarını kaydeden Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, “Her yıl daha da güzelleşerek çıtayı daha yukarılara taşıyarak bu faaliyetleri devam ettiriyoruz. Her sene hijyeni, temizliği, tertibi, düzeni disiplini daha bir öne çıkartarak Başkentte Kastamonu Günlerini diğer il günleri içinde bir yıldız yapmak ve o farkı tüm Ankaralılara hissettirmek durumundayız. Ankara’da hiçbir ilin bizimkisi gibi bir faaliyeti bulunmuyor. Çünkü biz bu işi en iyi yapanlar arasında gösteriliyoruz” şeklinde konuştu.
KATSO olarak ellerinden gelen destekleri vermek sözü veren KATSO Başkanı Halil Öztosun ise konuşmasında şunları söyledi:
“Kastamonu’yu Kastamonu olmayanlara tanıtmak önemlidir. İlimizde yapılan ahşap fuarından feyz alarak İtalya’da ki ahşap fuarına gidiyoruz. Bu fuar dünyada son model ahşapların ve ahşap makinelerinin sergilendiği fuardır. Bu fuarda Kastamonu’nun ürünlerinin sergilenmesini istiyoruz. Mutlaka ürünlerimizi bu fuara getirelim biz elimizden gelen desteği vereceğiz.”
Son olarak konuşan Kasderfed Başkanı Hasan Şen, 3 bin 200 metrekarelik bir alanda yapılan tanıtımda bu yıl üç çadır kurulacağını söyledi. Bir çadırda tanıtım, diğer çadırda satış ve sonunca çadırda yemeklerin olacağını belirten Şen, tanıtım için 400 otobüsün önüne, 200 üst geçide, 600 otobüsün içersine, şehrine değişik yerlerinde 100 billboarda da duyuru afişlerinin asılacağını belirtti. Ayrıca 5 radyo ve 3 televizyon kanalıyla canlı yayın yapılacağının altını çizen Şen, Başkentte Kastamonu Günleri’nin açılışını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yapacağını duyurdu. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı da davet ettiklerini ve katılacakları bilgisi aldıklarını ifade eden Şen, açılış akşamı “Bir tadımlık Kastamonu havası” şeklinde bir programın yer alacağını belirtti. Şen, “Bir iş yapıyorsak içi boşsa fakat oraya çok insan geliyorsa bir işe yaramaz. Aynı zamanda iyi bir iş yapıyorsanız fakat oraya da hiç kimse gelmiyorsa yine yaptığınız iş bir şeye yaramaz. Bu yüzden iyi bir iş yaparak, oraya da çok insan getirmelisiniz ki yaptığınız işin karşılığını en iyi şekilde alabilesiniz” dedi.
İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanı da yaptıkları kısa konuşmalarda Kasdefed’in yaptığı çalışmaları destekleyeceklerini ve gerekli maddi katkı ile üzerlerine düşen görevleri yerlerine getireceklerini belirttiler.
Karadeniz’in incisi konumunda olan Kastamonu’nun Başkentte Kastamonu Günleri’nde balıkçıların katılmadığı yönündeki eleştirilere ise cevap veren İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, profesyonel olarak bu dönümde yeterli balığın bulunmadığını ifade ederek, Mart ayında balığın olmadığını ve bu yüzden balıkçıların katılmadığını söyledi. Ayrıca toplantıda hazırlanan afişlerde davetlilerin beğenisine sunularak, görüş alışverişinde bulunuldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.