YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 12:45

KÖYCEĞİZ GÖLÜNDE SULAR ÇEKİLMİYOR

A
A
A
KÖYCEĞİZ GÖLÜNDE SULAR ÇEKİLMİYOR

Muğla’da hafta Cuma günü başlayan ve Cumartesi günü Köyceğiz ilçe merkezi başta olmak üzere birçok köyde sele neden olan yağışlar ara ara devam ediyor. Yaklaşık 3 metre yükselen Köyceğiz Gölü nedeniyle Köyceğiz ilçe merkezinin yanı sıra Çandır köyü de sular altında bulunuyor.
Köyceğiz Gölü’nün yükselen suları nedeniyle sular şehir merkezini ve kordonda bulunan işletmeleri etkilerken, bir çok iş yerinin elektrikleri de halen verilemiyor.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici, “Görüldüğü gibi yağmur aralıksız olarak yağmaya devam ediyor. Kargıcak çayı üzerinde şu an 10’a yakın dozer çalışıyor, İl Afet Müdürlüğünden ekipleri de hasar tespiti için burada çalışmalar yapmaya başladı. Biz de bu gün, her hangi yeni bir afet tekrar yaşanmaması için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Şu an için korkulacak bir durum yok, suların yükselmesi ihtimaline karşılık İl Afet Müdürlüğüne ait kurtarma botumuzda hazır bir şekilde bekletiliyor. Yani kısacası bölgede bir yandan dere yatağı onarılırken, diğer bir yandan da yaralarımızı sarmaya devem ediyoruz” dedi.
ÇANDIR KÖYÜ SULAR ALTINDA
Yağışlar yüzünden bölgede sular altında kalan bir başka bölge de Çandır köyü. Bölge halkı uzun yıllardır böyle bir felaket görmedik derken, Köyceğiz gölü ile bağlantılı olan Dalyan kanalında yaklaşık 3 metre suyun yükselmesi nedeniyle Çandır köyünün kanal kenarında kalan iş yerleri ve evler sular altında kaldı, köy genelinde büyük çapta da maddi hasar meydana geldi.
Çandır Muhtarı Salih Yukarlı ise, “2007 yılında da olmuştu ama bu kadar şişme görülmemişti. Alaca Mahallesinde yaklaşık 20 ev ve işyeri sular altında kaldı.
Çandır iskelesinde 30 metreye kadar kenara doğru şişkinlik gözlendi. Tarlalar sular altında, Kaymakamlığa ve İlçe Tarım Müdürlüğümüze konuyu bildirdik, konu ile ilgili olarak bir heyet gelerek durumu yerinde inceleyerek zarar ziyan tespiti yapacaklar” dedi.
İskeleye giden yolun alt yapı çalışması ile dağdan gelen suyun bir kanal vasıtası ile göle akması gerektiğini belirten Salih Yukarlı, “O yapıldığı taktirde dağdan gelen sular kanala rahatlıkla ulaşacak ve tarlalar su altından kalmaktan kurtulacaktır. Evlerin içinde bulunan eşyalar zarar görmüş durumda, sabah yaptığımız kontrollerde 14 evin sular altında kaldığını gördük. Bu durumda yarın çocuklarımız okula gidemeyecekler, konuyu İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirdim. İnşallah en kısa sürede hayat normale döner. Ayrıca 22 ilk öğretim, 4’de Orta Öğretim öğrencimiz için gerekli izinleri aldık” dedi
Çandırlılardan Dudu Yalılı 2 gündür dışarı çıkamadıklarını belirterek, “Eğer bu günde yağmur yağsaydı su evin içine girecekti. Ben 84 yaşındayım. Çocuklarımda yoklamasa aç kalacaktım. Bahçede tavuklarım var iki gündür ağaçların başında aç duruyorlar. Allahın afeti, Allah daha beterinden korusun” dedi.
Cennet Yavuz ise “Suyun içinde kaldık, arkamız önümüz su. Ne yapacağımızı şaşırdık, yetkililer gelip görsünler ve buraya bir çözüm getirsinler. Büyük zararımız var, iş yerimiz, evimiz, tarlalarımız sular altında. Ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.
Köyceğiz İlçe Gıda, Hayvancılık ve Tarım Müdürü Enver Aydın genel olarak durum tespitine geldiklerini belirterek, “Bölgede oluşan tarımsal varlıkların ne oranda zarar gördüğünü tespit edecek ve yapacağımız bu çalışma neticesinde tutacağımız tutanakları yetkili makamlara sunacağız” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir