SAĞLIK - 26 Şubat 2023 Pazar 11:53

Yalova’da ölüm nedenlerinde dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada

A
A
A
Yalova’da ölüm nedenlerinde dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada

Yalova’da 2021 yılında ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar ilk sırada yer aldı.

Yalova’da 2021 yılında ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar ilk sırada yer aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, ölüm sayısı 2020 yılında 507 bin 938 iken 2021 yılında yüzde 11,4 artarak 565 bin 594 oldu. Ölen kişilerin 2020 yılında yüzde 56,0’sını erkekler, yüzde 44’ünü kadınlar oluştururken 2021 yılında ölen kişilerin yüzde 54,6’sını erkekler, yüzde 45,4’ünü kadınlar oluşturdu. Verilere göre, Yalova ilinde ölüm sayısı 2020 yılında bin 798 iken 2021 yılında 2 bin 278 oldu.


Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2020 yılında binde 6,1 iken 2021 yılında binde 6,7 oldu. Diğer bir ifade ile 2020 yılında bin kişi başına 6,1 ölüm düşerken 2021 yılında bin kişi başına 6,7 ölüm düştü. Doğu Marmara Bölgesinde yer alan TR42 Bölgesinde yer alan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerindeki 2021 yılındaki Kaba Ölüm hızı ise söyle oldu: Kocaeli binde 6,1, Sakarya binde 7,8, Düzce binde 7,8, Bolu binde 8,8,Yalova binde 8.


Yalova ilinde Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2021 yılında 672 sayısı ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini 363 sayısı ile Covıd-19, 342 sayısı ile solunum sistemi hastalıkları izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Bucak Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde feci görüntüler Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan Bucak Belediyesine ait sokak hayvanları bakımevi ve rehabilitasyon merkezine çekilen görüntüler hayvanseveleri ayağa kaldırdı. Ölen yavru köpeklerin boyunlarında ciddi yaraların olduğu belirtilirken, Burdur Valiliği tarafından soruşturma başlatıldı. Olay, Bucak Belediyesi bünyesinde kurulan Ebru Başarır Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde meydana geldi. İddiaya göre, hayvanseverlerden oluşan bir grup, bahse konu hayvan barınağına gelerek köpeklerin durumunu görmek istedi. Grup tarafından bazı köpeklerin öldüğünü ve boyun kısımlarında ciddi yaraların olduğunu görülmesi üzerine durum kayıt altına alındı. Hayvanseverler tarafından kayıt altına alınan görüntülerde, çok sayıda yavru ölü köpek ve köpeklerin boynundaki ciddi yaralar olduğu görüldü. Görüntüler sonrası hayvanseverler ayağa kalktı Görüntüler hayvanseverleri ayağa kaldırırken konuya ilişkin Burdur Valiliği açıklama yayımlandı. Açıklamada, "Bazı sosyal medya mecraları ve basın yayın organlarında, Bucak ilçemizde faaliyet gösteren sokak hayvanları bakımevi ve rehabilitasyon merkezine ilişkin çeşitli iddialar yer almıştır. Yansıyan üzüntü verici görüntü ve iddialara ilişkin olarak, konunun tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla gerekli inceleme ve idari soruşturma süreci başlatılmış olup, tespit edilecek sorumlular hakkında idari ve hukuki işlemler titizlikle uygulanacaktır. Hayvanların sağlığı ve refahı öncelikli olup, süreç ilgili kurumlar tarafından hassasiyetle takip edilmektedir" denildi.
İstanbul 2 binada çökmenin meydana geldiği mahallenin sakinleri konuştu: "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim" İstanbul Fatih’te 2 binada yaşanan çökme olayı sonrası büyük panik yaşayan mahalle sakinleri konuştu. Fatih Ayvansaray Mahallesi’nde, doğalgaz patlaması sonrası 2 binanın çökmesi sonucu 11 kişi enkaz altına kalmıştı. Yürütülen çalışmalar sırasında 1 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerin yaptığı çalışmalar sonucu tüm vatandaşlar enkaz altından çıkarıldı. Ekiplerin enkazdaki çalışmaları tamamlanırken, konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sürüyor. Patlama sonrası yaralanan vatandaşların tedavileri devam ederken, çevredeki vatandaşlar ise büyük korku yaşadı. "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim" Patlamanın sesine uyandığını belirten mahalleli Necat Cankurtaran ise, "Uyuyordum ben de sese kalktım. ‘Güm’ diye bir ses geldi. Geldik, baktık buraya, her taraf yıkılmış halde gördük. Başka da gördüğümüz şey yok. Benim dayım oturuyor bir tanesinde de. Hastanedeymiş zaten, durumu iyiymiş, haberini aldık da. Bakalım ne olacak ne bizde bir şey bilmiyoruz" dedi. Patlamanın yaşandığı mahallede oturan Reyhan Özçalışkan isimli vatandaş, "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim. Öyle bir yüksek patlamaydı. Sonra herkes kapıya çıktı. Herkes birine bakıyor. Bir de kuşlar böyle gökyüzünde sesli bir şekilde uçmaya başladı. Sonra buraya geldik, herkes geldi. Doğalgaz patlaması olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu.