GENEL - 28 Eylül 2016 Çarşamba 11:35

Alternatif ürün kapsamında ekilen patates hasadına başlandı

A
A
A
Alternatif ürün kapsamında ekilen patates hasadına başlandı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden bir yer olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde alternatif ürün kapsamında 25 dönüm tarla üzerine ekimi yapılan patates hasadına başlandı.
Sorgun’a bağlı Günpınar köyünde bu yıl 41 yaşındaki çiftçi Yasin Arslan tarafından melodi ve agria cinsi iki çeşit patates ekimi yapıldı. Her iki üründen de yüksek verim alan çiftçi Yasin Arslan, verimin yüksek olduğunu ancak işçi ve pazar sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Arslan yılda 80-100 ton patates ürettiklerini ancak ürettikleri patatesi pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Bu yıl Sivas bölgesinden iki çeşit patates tohumu getirerek ekimini yaptık. Verim oldukça yüksek. Ancak patates üreticisi olarak en büyük sıkıntımız işçi ve pazar sıkıntısı. İşçi bulmakta zorlandığımız gibi, ürettiğimiz patatesleri 30’ar kiloluk çuvallara koyarak torba torba perakende olarak vatandaşlara satıyoruz. Kilosunu 1 TL’den veriyoruz” dedi.
Patatesin buğdaydan daha kârlı bir iş olduğunu söyleyen Arslan, “7 yıl önce hobi olarak ektiğim patates üretimi benim oldukça hoşuma gitti. Hem kazancı iyi hem de tadı iyi. Bende bu yıl 25 dönüm civarında patates ekimi yaptım. Sivas bölgesinden iki cins patates tohumu getirdim. Melodi ve agria cinsi bunlar. Melodi cinsi daha verimli, Agria cinsi daha kaliteli bir patates. Patates üretimi buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerine göre daha zahmetli ve daha çok emek istiyor. Buğday bana göre tembel çiftçi işi. Makine ekipmanlarına ektirip, makine ekipmanlarına biçtirip, tüccara satmak basit bir iş. Ancak patates üretimi tüm vücut ve beden diliyle çalıştığımız için o daha ağır bir iş. Kâr olarak patates, buğdaydan daha kârlı bir iş. Ancak patates üretiminde en çok işçi ve Pazar sıkıntısı yaşıyoruz. 30’ar kiloluk çuvallar koyduğumuz patatesleri çuval çuval perakende olarak vatandaşlara satıyoruz” diye konuştu.
Arslan’ın amcası 59 yaşındaki Halim Arslan ise yıllarca Nevşehir ve Niğde patateslerini yediklerini belirterek, “Bizim bu bölgede patates ekiminin ilk defa yapılmasından dolayı gerek iriliği, gerekse tadı bakımından oldukça kaliteli. Bu yıl 2 cins patates ekimi yaptık. Her ikisi de oldukça yüksek verimli. Bin ile bin 500 civarında patates üretiyoruz. Ancak en büyük sıkıntımız Pazar sıkıntısı. Ürettiğimiz ürünü pazarlayamıyoruz. Bizde kendi imkanlarımızla torba torba vatandaşa perakende olarak satıyoruz. Yetkililerden Patates Birliği kurulmasını istiyoruz” dedi.
Çiftçi Yasin Arslan’ın babası 62 yaşındaki Mustafa Arslan ise 6-7 yıldır patates ekimi yaptıklarını, ancak ürettikleri patatesleri pazarlamada çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Çiftçi Arslan’ın kardeşi Selman Arslan da, boş zamanlarından kardeşine pazarlama noktasında yardımcı olduğunu, 20 kiloluk, 30 kiloluk, 40 kiloluk patates çuvallarını kilo başı 1 TL’den sattıklarını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta sel alarmı: Önlemler üst seviyeye çıkarıldı Tokat’ta muhtemel sel ve su baskınlarına karşı düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Tokat Valisi Abdullah Köklü, bazı köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirterek vatandaşlara dere yatakları ve riskli bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu. Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat AFAD İl Müdürlüğünde Turhal ilçesi sel-su baskını koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya il protokolü ve kurum amirleri katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, "Bugün de internet sitelerimizden, sosyal medya valilik hesaplarından bahsettiğimiz gibi önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya tekrar davet ediyorum. Burada olan bu afete hazırlıklı olmak. Afete hazırlıklı olmak demek önceden önlem almak demek. Bu sene gerçekten son 60 yılın en kuvvetli yağışlarını yaşadık. Bu yağışlar nedeniyle ilgili kurumlarla toplantısını yaptık. Tokat Valiliği ve tüm kurumlar olarak bölge müdürlerimizle burada sağ olsunlar geldiler. Hazırız inşallah. Hep beraber el birliğiyle atlatmayı ümit ediyoruz. Bazı köylerimizi önleme amaçlı tahliye ettik. Tabii ki bu vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek için aldığımız kararlar bunlar. Yani iki gün, üç gün vatandaşlarımız dışarıda, canı sağ olsun. Diğer konular çok önemli değil. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dere yataklarından ve güzergahlardaki taşkın olabilecek tehlikeli yerlerden vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar uzak dursunlar. Güvenlik güçlerimizin, tarım müdürlüğümüzün, özel idaremizin, Devlet Su İşlerimizin uyarılarına lütfen dikkatle dinlesinler. Onlar için önemli konular. Çünkü biz o planlamaları beraber yapıp vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. O konulara biraz daha dikkat verirlerse memnun oluruz. Turhal derken tüm Tokat vilayetinin toplantısını yaptık. Tabii ki tarım arazilerinde en fazla derenin şehrin içinden geçen yerler biraz daha hassas oluyor. Tural da o ilçelerimizden bir tanesidir. Zaten perşembe gününden beri cuma günü, cumartesi günü tüm özel idare, Devlet Su İşleri, belediye, AFAD, herkes sahada. 24 saat esasına göre dönem dönem bin 200 personelle 500 bandında araca çıktık. Özel sektörden de destek aldık. Gerekiyorsa daha fazla araçla müdahale ederiz. Vatandaşlarımız da duyarlı olurlarsa, bizlere yardımcı olurlarsa çalışmamıza inşallah afeti hep beraber güzel bir şekilde yönetmiş oluruz" dedi.