GENEL - 13 Ocak 2019 Pazar 09:49

Yozgat’ta tarihi konaklarda ‘arabaşı’ geleneği yaşatılıyor

A
A
A
Yozgat’ta tarihi konaklarda ‘arabaşı’ geleneği yaşatılıyor

Yozgat’ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden arabaşı geleneği tarihi konaklarda yaşatılıyor.

Yozgat’ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden arabaşı geleneği tarihi konaklarda yaşatılıyor. Kaz, hindi, tavuk veya av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba ile hamurun buluştuğu arabaşı, yıllardır vatandaşların bir araya gelerek birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine katkı sağlıyor.


Yozgat’ta genelde kış mevsiminde yapılan arabaşı geleneği tarihi konaklarda sürdürülüyor. Yozgat yöresine ait kış mevsiminde içilen ve özellikle gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla bilinen arabaşı, düzenlenen etkinliklerde vatandaşların bir araya gelerek kaynaşmasına vesile oluyor. Yozgat´ın yöresel yemeği olan ve Yozgat adına tescillenen arabaşı, dostlar arasında muhabbeti, birlik ve beraberliğin artmasına vesile oluyor. Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen arabaşı çorbası, günümüzde tavuk, kaz ve hindi eti ile yapılıp pişirilmiş hamurla birlikte ikram ediliyor. Özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabaşı geleneği Yozgat’ta asırlardır devam ediyor.


Arabaşı yemeğinin Yozgat’ın önemli geleneklerinden biri olduğunu söyleyen Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Arabaşı Yozgatımızın önemli geleneklerinden bir yemektir, bir araya toplanma vesilesidir. Hem de konuşup, muhabbet etme vesilesidir. Bugün de Yozgat’ın tarihi konaklarından birisinde arkadaşlarımızla bir araya geldik. Hem arabaşı içtik hem de arabaşının etrafında şekillenen muhabbet ortamında bulunduk. Tabii ki toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar. Gelenekler geçmişi geleceğe taşıyan önemli unsurlardır. Bu manada da Yozgat’ın arabaşı sohbetlerine, arabaşı yemeğinin etrafında şekillenen muhabbete bizler çok önemsiyoruz. Yozgat’ımızda son dönemde belediyemizce restore edilen 10 civarında tarihi konak var. 20 civarında da restorasyona hazır olan konağımız var. Biz bu konaklar vasıtasıyla da geçmişte kalan kültürü geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Konaklarda bu tür kültür ve sosyal faaliyetlere ev sahipliği yaptırıyoruz” dedi.


Oğuz Bahçeli ise, “Tarihi Hayri İnal Konağı’nda belediye başkanımız tarafından arabaşı programı düzenlendi. Yozgat’ın kışları değişilmez lezzeti olan arabaşı yemeğine arkadaşlarımızla birlikte geldik. Gayette iyi bir etkinlik oldu bizim için. Kış günlerinde vazgeçilmez arabaşını bugün yine tatmış olduk” şeklinde konuştu.


Kültürel mirasların yaşatılması için yapılan tüm etkinleri önemsediğini söyleyen Abdullah Doğan da, “Arabaşının aslında Yozgat sınırlarını aşan Yozgatlının yaşadığı her yerde yapılan kültürel bir lezzet olduğunu biliyorum. 32 senedir Yozgat’tayım dolayısıyla arabaşını da çok güzel yutuyorum. Kültürel miraslarımızın korunması ve devam ettirilmesi ve böyle bir konakta da bu faaliyetlerin sürdürülmesi güzel. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.