GENEL - 23 Nisan 2019 Salı 16:25

Güneydoğuya gidecek biçerdöverlerin bakımı yapılıyor

A
A
A
Güneydoğuya gidecek biçerdöverlerin bakımı yapılıyor

Türkiye’de biçerdöver tamir ve bakımıyla ün yapan Yozgat’ın Yerköy ilçesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hasat mevsimi yaklaşırken biçerdöverlerin bakımının yapıldığı sanayi sitesi hareketlendi.

Türkiye’de biçerdöver tamir ve bakımıyla ün yapan Yozgat’ın Yerköy ilçesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hasat mevsimi yaklaşırken biçerdöverlerin bakımının yapıldığı sanayi sitesi hareketlendi.


Biçerdöver ustası Ahmet Bek, biçerdöverlerin revizyon bakımına başladıklarını belirterek, "Bu yıl önceki yıllara göre işlerimizde biraz azalma var. Eski biçerdöverler azaldı. Çünkü biçerdöverler hep yeni. Şuanda biçerdöverlerin bütün bakımını yapıyoruz. Sezona hazırlıyoruz." dedi.


Hakan Çıngı da sanayi sitesinde biçerdöver bakım işlerinin hareketlendiğini söyledi. Çıngı, "Sanayimizde biçerdöver sezonu başladı. Güneydoğuya giden biçerdöverlerin orada her hangi bir arıza vermemesi için burada bütün bakımlarını yapıyoruz. Bakım olarak tablası iç kısmı ve her tarafının bakımını yapıyoruz. Eski biçerdöverler piyasada pek kalmadı. Genelde sıfır biçerdöverler çoğaldı. Bu da işlerimizin biraz düşmesine sebep oldu. Yerköy’de biçerdöver çok dışarıya çıktığınız zaman Yozgat- Yerköy olarak biçerdöverle bilinir." diye konuştu.


Biçerlerin Güneydoğuya hazırlık için komple bakımdan geçtiğini ifade eden Mevlüt Efe de şöyle konuştu: "Biçerdöverlerin Güneydoğu’ya hasat için gittiklerinde orada her hangi bir arızaya maruz kalmadan ve dane kaybının önlenmesi için burada komple bakımını yapıyoruz. İlçemizde biçerdöver çok fazla, her 3 evden ikisinde vardır. Mayıs ayının 5-6’sı gibi Güneydoğuya giderek hasada başlanır. Bu biçerdöver bakımı Yerköy’de yılın 12 ayı devam eder. Buraya revizyon için tamir için Kastamonu’dan biçerdöver gelir. Çünkü buradaki ustalar daha yetenekli, parça imkanı bol ve burada biçerdöver üzerine her türlü imkanımız var. Biçerdöver sektöründeki yedek parçanın yüzde 90’nını Yerköy yapıyor. Bir biçerdöverin maliyeti 5-6 bin lira civarında oluyor."


Diğer biçerdöver usta ve sahipleri de aynı ifadeleri kullanarak, normal bir biçerdöverin bakımı ve şoförü ile birlikte maliyetinin 15 bin lira olduğunu, buna rağmen geçimlerini sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.


Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz da Türkiye’de biçer döver makinelerinin yedek parçaların üretiminin yüzde 90’ını Yerköy’de yapıldığını söyledi. Başkan Yılmaz, Yerköy’de biçer döver sanayisinin hayli geliştiğini, buna bağlı olarak ilçede 500’den fazla kişinin bu işi yaparak geçimini sağladığını, ancak, sanayideki işletme sahipleri arasında birlik olmadığından, büyük bir entegre tesisin kuramadıkları kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.