EKONOMİ - 21 Ağustos 2019 Çarşamba 11:14

Yozgat’ta jeotermal serada yılın 12 ayı domates üretiyorlar

A
A
A
Yozgat’ta jeotermal serada yılın 12 ayı domates üretiyorlar

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak topraksız tarım uygulaması ile yılın 12 ayı hormonsuz organik salkım domatesi üretiliyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak topraksız tarım uygulaması ile yılın 12 ayı hormonsuz organik salkım domatesi üretiliyor.


Sorgun’da 2009 yılında kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtılan serada, topraksız tarım uygulamasında bambus arılarının döllemesi ve tozlamasıyla hormonsuz inorganik salkım domatesi üretiliyor. 25 bin metrekare alana sahip tesiste yıllık 800 ila bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Kış mevsiminin çetin geçtiği Yozgat’ta jeotermal suyla ısıtılan serada yılın 12 ayı domates üretimi gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen bu inorganik domatesler Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere gönderilerek satışa sunuluyor.


Seralarda yaz aylarında 20’nin üzerinde kişiye iş istihdamı da sağlanıyor. Seralarda çalışan işçilerden Yalçın Tuzlacık yaptığı açıklamada, “10 yıldır jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanarak organik domates üretiyoruz. İşimizi severek yapıyoruz, memnunuz, ekmeğimizi buradan kazanıyoruz” açıklamalarında bulundu.


İşletme sahibi Oktay Künbetli ise yaklaşık 10 yıldır, 25 bin metrekare üzerinde topraksız tarım yöntemiyle jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanarak salkım domates ürettiklerini söyledi. Künbetli yaptığı açıklamada, “Biz bu tesise 2009 yılında başladık. Şu anda 25 bin metrekare üzerinde topraksız tarım yöntemiyle salkım domates üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım sistemi dediğimiz yatak sistemiyle üretim yaparak salkım domates üretiyoruz. Bu sistemde domatesin ihtiyacı olan bütün mineralleri dışarıdan kontrollü bir şekilde vererek besleme yapıyoruz. Arılarımız var, tozlamayı ve döllemeyi bambus arılarıyla yapıyoruz. O şekilde inorganik domates üretimi yapıyoruz. Yılda 25 bin metrekarede 800 ila bin ton civarı üretim yapıyoruz onu da genelde yurt içi pazarında Ankara, Bursa ve İstanbul gibi büyükşehirlere göndererek değerlendiriyoruz. Piyasada bulabileceğiniz en sağlıklı en leziz domatesleri üretiyoruz diyebiliriz. Taleplere yetişemiyoruz, pazar sıkıntısı yok. Yaz aylarında 20 kişinin üzerinde istihdam sağlıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beykoz’daki orman yangını 9 saatte kontrol alındı İstanbul’un Beykoz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu yaklaşık 9 saat sonra kontrol altına alındı. Beykoz Kılıçlı Mahallesi’nde saat 15.50 sıralarında başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Beykoz-Şile sınırındaki yangına ulaşımın kısıtlı olması, ekiplerin müdahalesini zorlaştırdı. Yangın ilk olarak saat 18.30 sıralarında kontrol altına alınırken, rüzgarın da etkisiyle yeniden alevlendi. Orman Bölge Müdürlüğü, itfaiye ve AFAD ekiplerinin yoğun çalışması sonucu yangın, saat 01.00 sıralarında tekrar kontrol altına alındı. Yangına 3 helikopter, 51 araç ve 146 personel ile müdahale edilirken, yaklaşık 14 hektarlık ağaçlandırma sahası ile makilik alan zarar gördü. Valilikten açıklama Yangının son durumuna ilişkin açıklama yapan İstanbul Valiliği, "Beykoz İlçesi Kılıçlı Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan ve saat 18.30 sıralarında kontrol altına alınan orman yangını, rüzgarın etkisiyle tekrar etkili olmuştur. Orman Bölge Müdürlüğü, İtfaiye ve AFAD ekiplerinin müdahale ettiği yangın, saat 01.00 sıralarında yeniden kontrol altına alınmış olup, bölgede soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangına 3 helikopter, 51 araç ve 146 personel müdahale etmiş olup, yangında 14 hektarlık ağaçlandırma sahası ve makilik alan zarar görmüştür" ifadelerine yer verdi.
Kayseri Köpek saldırısında yaralanan 3 yaşındaki bebek 34 gün sonra evine kavuştu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanan ve Ankara’da tedavi edilen 3 yaşındaki bebek geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. 34 gün boyunca bebeğinin evine dönmesini bekleyen baba bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Öte yandan, köpeğin resmi olmayan sahibinin babaya şikayetini çekmesi için para teklif ettiği öğrenildi. Anbar Mahallesi Beydağ Sokak’ta 20 Mart günü yaşanan olayda, başıboş köpek, sokakta oynayan 3 yaşındaki yabancı uyruklu A.D.’ye saldırdı. Olayda A.D. ağır yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından talihsiz çocuk ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Başıboş köpek belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılarak barınağa götürüldü. Köpek saldırısı sonucu başından ağır yaralanan çocuk, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Köpeğin resmi olmayan sahibi ortaya çıktı Ayrıca, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında A.D.’ye saldırarak ağır yaralayan köpeğin Ö.Y. tarafından kayıt altına alınmadan sahiplenildiği tespit edildi. Ö.Y.’ye Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ’hayvanın kayıt altına alınmadan beslenmesi’, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından da ’önlem alınmadan köpek beslemek’ suçundan ceza yazıldığı öğrenildi. Bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki A.D. geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. Kafasındaki ağır yaranın dışından bacaklarında da yaralanan A.D.’nin tedavisi Kayseri’de devam edecek. Bebeğinin eve dönmesiyle büyük mutluluk yaşadığını dile getiren baba Salih D., "Bebeğim Ankara’da 5 tane operasyon geçirdi. 34 gün sonra evine döndü. Evine dönmesine mutlu oldum. Geldiğine inanamadım. Allah’a şükürler olsun. Çocuğumun hastanede tedavisi sürecek. Çünkü hala yaraları mevcut" diye konuştu. Aileye şikayetçi olmamaları için para teklif etmişler Kendilerine mahalle bakkalı aracılığıyla para teklif edildiğini dile getiren Salih D., "Mahallemizdeki bakkalı aracı tutarak şikayetçi olmamamız için para teklif etmişler. Ben oğlumun hakkını istiyorum. Her yeri yara içerisinde Ben çocuğum için varım. Onun için yaşıyorum. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.