- 28 Nisan 2020 Salı 12:13

Fedakar anne engelli oğlunun yürümesi için mücadele veriyor

A
A
A
Fedakar anne engelli oğlunun yürümesi için mücadele veriyor

Yozgat’ta doğuştan yürüme engelli olan ve yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı sürdüren 11 yaşındaki Hüseyin Mert Satıcı, hastanede gördüğü fizik tedavi çalışmaları ve annesinin de desteğiyle ayaklarının üzerinde kısa süreli de olsa durabilmeyi başardı.

Yozgat’ta doğuştan yürüme engelli olan ve yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı sürdüren 11 yaşındaki Hüseyin Mert Satıcı, hastanede gördüğü fizik tedavi çalışmaları ve annesinin de desteğiyle ayaklarının üzerinde kısa süreli de olsa durabilmeyi başardı.


Yozgat’ta doğuştan yürüme engelli olan 11 yaşındaki Hüseyin Mert Satıcı, hastanede gördüğü robot tedavisinin yanı sıra babasının sanayide yaptırdığı paralel bar ile evde yürüme mücadelesini sürdürüyor.


Önceleri engelini kabul etmekte zorlansa da zamanla yürümek için mücadele veren Satıcı’ya bu zorlu yolculukta en büyük desteği annesi veriyor. Oğlunun bir dediğini iki etmeyerek her türlü ihtiyaçlarını karşılayan anne Ayşe Satıcı, oğlunu okula götürüyor, ders çalıştırıyor, oyun oynuyor. Ayrıca anne Satıcı, hastane dışında evde eşinin sanayide yaptırdığı paralel bar ve koşu bisikletinde de her gün aksatmadan oğlunun fizik tedavi çalışmasını yaptırıyor.


Satıcı ailesi, çocuklarının fizik tedavi sonrası kollarından destek alarak kısa süreli de olsa ayakları üzerinde durabilmesini olağanüstü gibi karşılıyor. Aile şimdi de çocuklarının desteksiz yürüyeceği günü dört gözle bekliyor.


Oğlunun fizik tedaviye yanıt verdiğini söyleyen anne Ayşe Satıcı, oğlunun kullanabileceği aletlerin temin edilmesini istedi. Anne Satıcı, “Oğlumun doğuştan yürüyememe gibi sıkıntısı var, kaslarında güçsüzlük var, fakat fizik tedavi çalışmaları sonrası daha iyi durumdayız. Hastanede fizik tedavi görüyor. Kendi imkanlarımızla kondisyon bisikleti aldık ve sanayi de paralel bar yaptırdık. Oğlum için okula daha rahat gidebilmesi için engellilerin kullandığı özel yapım bisiklet istiyorum. Kendisinin kullanıp okula daha rahat gidebileceği bir bisiklet. Çünkü çocuğum bunu yapabilecek konumda. Bu bisikletin hem fiziki hem de ulaşımda rahat. Hastanede gördüğümüz robot tedavisinde ayağa hiç kalkmayan çocuğum ayağa kalktı ve bizim o bisiklete ve bir paralel bara ihtiyacımız var” dedi.


Oğlunun evde fizik tedavisini kendisi yaptırdığını belirten anne Satıcı, “Oğlum gayet istekli bir çocuk, tedavisi olumlu geçti ve ilerleme var, şu anda iyi bir konumdayız. Onun bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. Okula götürüyorum, ders çalıştırıyorum, fizik tedavisini yaptırıyorum” şeklinde konuştu.


Önceleri hastalığını kabullenemediğini anlatan Hüseyin Mert Satıcı ise, “Önceden hastalığımı kabullenemiyordum ama annemin çabası ve benim de desteğimle hastalığımı kabullendim. Artık güçlenmeye başladım. Ben doğuştan engelliyim, yürüyemiyordum ama artık destek alarak yürüyebiliyorum. Hastanede robot tedavisi gördüm sonra spor yaptım. Paralel barda yürüdüm. Paralel barı babam sanayide yaptırdı. Evde kondisyon bisikletimiz var onu birisinin yardımıyla aldık. Benim tekerlekli sandalyem var annem beni onunla okula götürüyor, dışarı çıkarıyor. Anneme yük oluyorum ve ben anneme yük olmamak için engellilere özel bisiklet istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa, 5 asırlık gelenek öncesi baştan sona yenileniyor 486’ncı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali öncesi kent genelinde hummalı çalışma başlatıldı. Manisa, asfaltından kaldırımlarına kadar yenilenerek festivale hazır hale getiriliyor. Manisa’nın köklü kültürel miraslarından biri olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21-26 Nisan tarihleri arasında bu yıl 486’ncı kez düzenlenmeye hazırlanıyor. UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan festival öncesinde Manisa Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde kapsamlı hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Osmanlı tıbbının önemli isimlerinden Merkez Efendi tarafından, Hafsa Sultan için hazırlanan ve 41 çeşit baharattan oluşan Mesir Macunu’nun saçım geleneğiyle öne çıkan festival, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi Manisa’da buluşturuyor. Festival öncesi şehir genelinde ulaşım ve altyapıdan kent estetiğine kadar birçok alanda çalışma gerçekleştirildi. Vatandaşların etkinliklere daha konforlu şekilde katılabilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan bölgelerde asfalt serim ve yama çalışmaları tamamlanırken, trafik güvenliğini artırmak için yol çizgi uygulamaları da yenilendi. Öte yandan kent estetiğini güçlendirmek amacıyla trafo ve duvar boyama çalışmaları yapılırken, yaya ulaşımını kolaylaştırmak için kaldırım düzenlemeleri de hız kazandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, festival öncesinde şehrin dört bir yanında çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Tarihi mirası ve renkli etkinlikleriyle her yıl büyük ilgi gören Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali öncesinde yapılan bu çalışmalarla Manisa, 5 asırlık geleneğe yakışır bir görünüme kavuşuyor. Kent, festival süresince adeta karnaval havasına bürünmeye hazırlanıyor.
Antalya Kepez’in er meydanında deste boylarında büyük mücadele yaşandı Kepez Belediyesi’nin 12 yıl aradan sonra düzenlediği 10. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde çayıra çıkan deste boyları kategorisindeki güreşçiler, kıyasıya mücadele etti. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, başpehlivan Ali Gürbüz ile birlikte vatandaşları selamladı. Kepez Belediyesi 10. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde, pehlivanların farklı kategorilerde er meydanında kıyasıya mücadelesi ediyor. Özellikle deste küçük boy, deste orta boy ve deste büyük boy kategorilerinde güreşen sporcular, hem güçlerini hem de teknik becerilerini sergileyerek izleyicilerden büyük alkış topladı. Tribünleri dolduran vatandaşlar, ata sporu yağlı güreşin coşkusunu yerinde yaşadı. Nefes kesen mücadelelere sahne olan güreşlerde deste küçük boyda 105, deste orta boy 92, deste büyük boy kategorisinde ise 75 güreşçi mücadele etti. "Güreşin özü ahlaktır" 12 yıl aradan sonra gerçekleştirilen 10. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’de vatandaşlarla birlikte er meydanının heyecanını yaşadı. Kepez’in başpehlivanı Ali Gürbüz ile birlikte dualı çayırda vatandaşları selamlayan Başkan Kocagöz, davul zurna eşliğinde karşılandı. Alkışlar eşliğinde alanı gezen Kocagöz, "Kepez’de hasret çok yüksekti, 12 yıllık bir hasretti. Pehlivanlarımızı, davul zurna sesini ve ata sporumuzun heyecanını hemşehrilerimiz çok özlemişti. İşte meydan, işte yiğitler er meydanında. Bugün bin yıllık geleneğin yeniden şahlanışına tanıklık ediyoruz. Bu meydanlarda diz çökmek yenilmek değildir. Pehlivanlarımızın en önemli özelliği, kazandıklarında kibirlenmemeleridir. Çünkü güreşin özü ahlaktır" dedi.
Ankara MEB Birim Amirler Toplantısı, Bakan Tekin başkanlığına düzenlendi Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakan Yardımcıları ve genel müdürlerin katılımıyla birim amirleri toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki saldırıların ardından yürütülen çalışmalar ele alındı. Bakan Tekin, toplantıda Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen menfur saldırılar sonrası bölgede yürütülen faaliyetlere ve alınan tedbirlere ilişkin son bilgileri aldı. Devletin tüm imkânlarıyla sahada çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Tekin, Bakanlık birimlerince ilk günden itibaren sürdürülen psikososyal destek ve rehberlik faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi gerektiğine işaret etti. Tekin, Bakanlık olarak öğretmen, öğrenci ve velilerin her zaman yanında olmak için gerekli tüm adımları ivedilikle attıklarına işaret ederek bu konuda herhangi bir aksamaya mahal verilmemesi talimatını tekrarladı. Toplantıda, okul güvenliğine ilişkin birimlerce yürütülen çalışmalar ve atılacak adımlar, risk alanları, mevzuatta yer alan düzenlemeler, bu konuda yapılması planlanan değişiklikler değerlendirildi. Öğrencilerin dijital dünyada karşılaştığı tehdit ve tuzaklar ile çözüm önerileri ve okul içi ve dışı güvenlik tedbirlerinin masaya yatırıldığı toplantıda, çocukların maruz kaldığı veya kalabileceği tehlikelerle mücadele edilmesi için özellikle öğretmen ve velilerle yapılacak çalışmalar ele alındı.