SAĞLIK - 30 Kasım 2020 Pazartesi 16:58

Korona virüs şoför esnafını da olumsuz etkiledi

A
A
A
Korona virüs şoför esnafını da olumsuz etkiledi

Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı İlhami Bakıcı, 30 Kasım Dünya Şoförler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle şoförlerin zor günler geçirdiğini belirtti.

Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı İlhami Bakıcı, 30 Kasım Dünya Şoförler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle şoförlerin zor günler geçirdiğini belirtti.


Türkiye’de korona virüsten en çok şoför esnafının etkilendiğini belirten Bakıcı, “Fabrikaların işlerini azaltması kamyon ve tır şoförlerini, sokağa çıkma kısıtlamaları halk otobüsü işletmecilerini, okulların kapanması ise öğrenci servis işletmecilerini mağdur etti. Özellikle öğrenci servis işletmecilerimiz mart ayında kontak kapattı ve o günden bugüne işe çıkamıyorlar. Öğrenci servis işletmecilerimizin mart ayından bu yana bir kuruş kazancı olmamıştır. Aldıkları kredilerle günlerini kurtarmaya, evlerine ekmek götürmeye, taksitlerini ödemeye çalışmışlar ancak alınan krediler de tükenmiştir. Şimdi alınan kredilerin ödemesi başlamış ancak şoför esnafımızın bu kredileri ödeyecek güçleri kalmamıştır" dedi.


Halk otobüslerinde 65 yaş üstü vatandaşların yanında birçok kamu kuruluşlarındaki görevlilerin de ücretsiz taşınmasının istendiğine değinen Bakıcı," Şuanda halk otobüslerimiz kontak kapatmadı çalışıyor ama zararına çalışıyor. Devletimiz bazı vatandaşlarımızın ücretsiz taşınmasını istiyor ama esnafımızın buna gücünün yetmesi mümkün değil. Ücretsiz taşımalar için belediyelerimizden veya sosyal hizmet vakfının destek olmasını istiyoruz. Halk otobüslerimiz, boş gidip geliyor ve koltukta oturanların çoğunu da ücretsiz taşıyor. Taksici esnafımız da yine pandemiden en fazla etkilenen esnafımızdır" diye konuştu.


Kredilerde yapılandırmanın olabileceğini de belirten Bakıcı, "Bir geliri olmayan esnafımız, kredileri yapılansa dahi bu parayı ödeyecek durumu yoktur. Devletimizden, hükümetimizden şoför esnafımıza destek verilmesini, kredi borçlarının en az bir yıl ertelenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Bakıcı, esnafın yanında çalışan şoförlere devlet tarafından kısa çalışma ödeneği verildiğini, esnafa ise "Minibüsü var, kamyonu, otobüsü var" diye hiçbir yardımın yapılamadığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Esnafımızın birçoğu kendi minibüsünde şoförlük yaparak geçimini sağlamaktadır. Bugün hiçbir iş yapamayan, servise çıkamayan şoför esnafımız evine ekmek götüremez durumdadır. Bu nedenle kendi minibüsünde kendi iş yerinde şoförlük yaparak evine ekmek götüren esnafımıza da devletimizden destek verilmesini istiyoruz. Yine en önemlisi ise verilen kredilerin yapılandırılmadan ziyade en az bir yıl, okullar açılıp normal eğitime başlayıncaya kadar ertelenmesini bekliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, vefakar, cefakar bütün şoför esnafımızın 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nü kutluyorum"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kadınlar domates kasası yarışmasında erkeklere taş çıkarttı Antalya’nın Kumluca ilçesi ve çevre ilçelerdeki seralarda çalışan vatandaşların katılımıyla domates kasası taşıma, domates çekme ve halat yarışları düzenlendi. Kumluca Belediyesi tarafından Kumluca Şehir Stadı’nda düzenlenen yarışmalarda, Kumluca ve çevre ilçelerden katılan kadınlar kıyasıya mücadele etti. Domates kasası taşıma yarışmasında 3 dakikada 24 domates kasası taşıyan Zeynep Keyikçi birinci, 21 domates kasası taşıyan Hatice Işık ikinci, 17 domates kasası taşıyan Hörü Alkan üçüncü oldu. Domates yeme yarışmasında da 3 dakikada 1 kilo 362 gram domates yiyen Ayşegül Aydın birinci, 1 kilo 216 gram domates yiyen Ayşe Akyürek ikinci, 1 kilo 178 gram domates yiyen Mefaret Ünal ise üçüncü sırada yer aldı. Sekiz takımın katıldığı halat çekme yarışmasında ise finalde Kumluca Belediyesi takımıyla karşılaşan Kaşlılar takımı, zorlu mücadeleyi kazanarak şampiyon oldu. Yarışmalar, renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmada en fazla domates kasası taşıyan Zeynep Keyikçi, sera işçisi olduğunu ve her gün sayısız domates kasası taşıdığını söyledi. Yarışmayı birinci olarak bitirdiği için mutlu olduğunu dile getiren Keyikçi, festival dolayısıyla neşeli bir hafta geçirdiklerini kaydetti. Kaşlılar takımı halat çekme şampiyonu oldu Halat çekme yarışmasında birinci olan Kaşlılar takımının kaptanı Saliha Güçlü de serada çalışan kadınların hünerlerini sergilediğini belirtti. Takımıyla gurur duyduğunu ifade eden Güçlü, geçen yıl aynı yarışmada ikinci olduklarını belirterek, “Bu yıl birinciliği kaptırmadık” dedi. Etkinlikte Kumluca Belediyesi tiyatrocuları Uğur Duran ve Mehmet Karakaya kısa bir oyun sergilerken, müzisyen Tuğba Karakuş konser verdi. Yarışma sonunda başarılı olan kadınlara protokol üyelerinin eşleri tarafından çeşitli ödül ve hediyeler verildi.
Ankara Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi’nden ‘HUBİTSEM’ sempozyumu Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi (Hukuk, Bilişim İnovasyon ve Teknoloji Merkezi) tarafından, akademik dünya ile iş hayatını buluşturduğu Hukuk Bilişim ve Teknoloji Sempozyumu (HUBİTSEM) gerçekleştirildi. Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi işbirliği ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde akademik dünya ile iş hayatını buluşturduğu hukuk bilişim ve teknoloji sempozyumu gerçekleştirildi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı sempozyumda atölye çalışmaları hayata geçirildi. Dr. Pınar Yaşar Şatıroğlu, İHA muhabirine, gerçekleştirilecek sempozyumun amaçları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilişim Hukuku, Hukuk, Yapay zeka ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak bütün bilgi sahiplerini bir araya getirmeyi amaçladık. Klasik bilimsel toplantılardan farklı olarak hem hakemli tedbirlere yer verilmesi hem farklı kamu kurum temsilcilerinin gelmesi hem özel sektörde çalışanların özellikle de yöneticilerin yer aldığı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlik bizim ana etkinliğimiz. Ana ve yan etkinlik olarak ikiye ayırdık bu sempozyumu.” Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Şatıroğlu, gerçekleştirilecek çalışmalarda spesifik olarak o alanda uzmanlaşmış akademisyenler ile kurum temsilcilerinin olacağını belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Şu ana kadar üç ana oturum gerçekleştirildi. Bir tane de atölye çalışmamız gerçekleştirildi. Bu sempozyumla aslında amaçladığımız şey bütün partnerleri bir araya getirmek. Yani Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi bir araya gelerek konuyla ilgili olabilecek olan öğrenci, avukat, stajyer avukat, kurum çalışanı ve akademisyenleri bir araya getirerek yeni bir bilgi üretim noktası oluşturmak amaç aslında. HUBİTSEM’ de aslında bu amaca hizmet ediyor diyebiliriz. Akademik hayat ile İş hayatını tanıştırmayı çok istiyoruz. Çünkü hukuk fakültesi öğrencileri mezun olmadan önce genelde biraz daha kapalı bir toplumda okuyorlar. Aslında dışarda başka bir dünya var ve o dünya her geçen gün gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişen ve ilerleyen Dünya’nın bir parçası olmak istiyorsanız eğer hem akademik donanıma sahip olmanız lazım. Hem de özel sektöre ilişkin olarak çalışma prensiplerini bilmeniz gerekiyor. Bizde bu ikisini bir araya getirebilecek bir ışık yapmak istedik aslında.” Avukat Cenk Levent Eroğlu ise HUBİTSEM’in ulusal çapta yapılmış bir sempozyum olduğunu ifade ederek, “Toplamda 4 Barodan, 8 farklı ilden, 15 farklı üniversiteden 18 şirket ve 8 kamu kurumundan katılımcılar bu gün buradalar. Burada teknoloji hukukunun, bilişim hukukunun detaylarını inceliyoruz. Güncel meseleleri konuşuyoruz. İnsanların ve kurumların birbiri ile ağ kumasına vesile olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Yapay zeka ve hukuk konularının da tartışılacağı oturumların bulunduğu sempozyum, 4 ile 5 Mayıs tarihleri arasında sürecek.