KÜLTÜR SANAT - 09 Nisan 2023 Pazar 11:02

Bu köyde 5 yıldır tek iftar sofrası kuruluyor

A
A
A
Bu köyde 5 yıldır tek iftar sofrası kuruluyor

Yozgat merkeze bağlı Musabeyli köyündeki vatandaşlar, 5 yıldır Ramazan aylarında caminin sosyal tesisinde organize edilen toplu iftarla orucunu açıyor.

Yozgat merkeze bağlı Musabeyli köyündeki vatandaşlar, 5 yıldır Ramazan aylarında caminin sosyal tesisinde organize edilen toplu iftarla orucunu açıyor.


Toplu iftar geleneğine 2019 yılından itibaren devam eden 100 haneli köyde, hayırseverler ve imkanı olan aileler köy halkına iftar yemeği veriyor. Köylüler iftar öncesi sohbet edip Ramazan ayının feyzini birlikte yaşıyor. Caminin sosyal tesisinde yemekler el birliğiyle hazırlanıyor. Köy halkı cami hoparlöründen iftar yemeğine davet ediliyor. Ezanla birlikte açılan orucun ardından dua ediliyor. Dua sonrası semaverde çay içen köylüler akşam ve teravih namazını kıldıktan sonra evlerine geri dönüyor. Her gün iftar sofrasında bir araya gelen köylüler birlik, beraberlik ve paylaşmanın en güzel örneklerini sergiliyor. 5 yıldır devam eden toplu iftar geleneğinin köyde bundan sonraki yıllarda da devam ettirilmesi niyetleniliyor.



"Bu köyde tek sofra kuruluyor"


Yüz haneli Musabeyli köyünde 240 kişinin yaşadığını söyleyen Halil İbrahim Türkmen, “Ramazan ayı dolayısıyla 2019 yılından beri geleneksel olarak iftar yemeğimiz devam etmektedir. Bu köyde tek sofra kuruluyor. Yemek masraflarını köyümüz halkından ve dışarıdaki hayırsever vatandaşlarımız karşılamaktadırlar. Köyümüzde birlik, beraberlik olması için bu geleneğimizi sürdürüyoruz. Genci yaşlısı hepsi bir sofrada bulunuyor, birlik ve beraberlik oluşuyor, herkes mutlu oluyor. İftarımıza gelemeyen yaşlarımıza, hastalarımıza ve tek yaşayan komşularımıza da evlerine bizzat yemeklerini her gün gönderiyoruz. Önümüzdeki yıllarda da toplu iftar yemeğimizi devam ettirmeyi düşünüyoruz" dedi.



"Genç, yaşlı, çoluk çocuk herkes burada iftarını yapıyor"


Köy halkından Arife Şahingöz ise, "Ramazan boyunca köyümüzde geleneksel olarak iftar yemeği veriyoruz. Bu geleneği hep birlikte sürdürüyoruz. Genç, yaşlı, çoluk çocuk herkes burada iftarını yapıyor. Teravihimizi kılıyoruz sonra da dağılıyoruz. Burada her Ramazan ayında tek sofrada birleşiyoruz. Birlik, beraberlik ve kaynaşma duygusu gelişiyor, tüm köylüler bir arada bulunuyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız ya da köy halkından herkes katkı yaparak iftar yemeğimizi yapıyoruz, feyizli oluyor" şeklinde konuştu.


Köy sakinlerinden Mustafa Alıç da, "Köylüler olarak her gün burada iftarımızı açıyoruz. Bu köyde tek bir sofra kuruluyor, herkes huzurlu bir şekilde yemeğini yiyor ve teravihi kılıyoruz, dağılıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Susuz Kaymakamı Muhammed Emin Tutal’dan bayram mesaisi Susuz Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, Ramazan Bayramı dolayısıyla ilçede görev yapan kamu personelini ziyaret ederek bayramlarını kutladı. Kaymakam Tutal, bayram süresince vatandaşların huzur ve güvenliği için görev başında bulunan emniyet, jandarma ve sağlık personeline moral verdi. Kars’ın Susuz ilçesi Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, İlçe Emniyet Amirliği, İlçe Jandarma Komutanlığı, Susuz Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Çağrı Merkezi’ni ziyaret ederek, görevli personelle tek tek bayramlaşarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaretlerde, kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinde büyük özveri gösteren güvenlik güçleri ve sağlık çalışanlarına teşekkür eden Tutal, tüm personele görevlerinde kolaylıklar diledi. Bayram tedbirleri çerçevesinde oluşturulan yol kontrol noktasını da ziyaret eden Kaymakam Tutal, burada görev yapan ekiplerle bir süre sohbet etti. Trafik denetimlerinin önemine dikkat çeken Tutal, sürücülerle yakından ilgilenerek bayramlarını kutladı. Denetim noktalarında seyir halinde bulunan vatandaşlara çikolata ikramında bulunan Kaymakam Tutal, çocukları da unutmadı. Yolculuk yapan ailelerin çocuklarına çeşitli hediyeler veren Tutal, bayram sevincini vatandaşlarla paylaştı. Sürücülere trafik kurallarına uymaları yönünde uyarılarda bulunan Tutal, özellikle bayram yoğunluğunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Gerçekleştirilen ziyaretler, kamu personeli ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken, bayramın birlik ve beraberlik ruhuna katkı sağladı.
Kars Kars Valisi Ziya Polat’tan 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bayram ziyareti Kars Valisi Ziya Polat, Ramazan Bayramı dolayısıyla 112 Acil Çağrı Merkezini ziyaret ederek bayramda da görevlerinin başında olan personelle bir araya geldi. Ziyarette, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Polat, özverili hizmetlerinden dolayı çalışanlara teşekkür etti. "Vatandaşlarımızın huzuru için büyük bir fedakarlık gösteriyorsunuz" 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığını vurgulayan Vali Polat, vatandaşların can ve mal güvenliği için büyük bir sorumluluk üstlendiklerini ifade etti. Polat, "Bayramda dahi görevlerinin başında bulunan siz değerli personelimiz, toplumumuzun huzur ve güvenliği için önemli bir görev ifa ediyorsunuz. Gösterdiğiniz gayret ve fedakarlık takdire şayandır" dedi. "Personelin bayramını tek tek kutladı" Ziyaret sırasında görevli personelle sohbet eden Vali Polat, çalışanların Ramazan Bayramı’nı tek tek kutlayarak görevlerinde kolaylıklar diledi. Personelin taleplerini de dinleyen Polat, kamu hizmetlerinin etkin ve hızlı bir şekilde sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. "Kesintisiz hizmet vurgusu" 112 Acil Çağrı Merkezinin, acil durumlarda vatandaşlara hızlı ulaşılabilmesi açısından kritik bir görev üstlendiğini belirten Vali Polat, kurumlar arası koordinasyonun önemine değinerek çalışmaların kesintisiz sürdürülmesinin hayati olduğunu ifade etti. "Teşekkür ve iyi dilek mesajı" Ziyaret sonunda tüm sağlık, güvenlik ve acil çağrı personeline teşekkür eden Vali Polat, Ramazan Bayramı’nın başta Karslılar olmak üzere tüm vatandaşlara sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulundu.
Kars Kars’ta bayramda şehitliğe anlamlı ziyaret Kars Valisi Ziya Polat beraberindeki AK Parti Milletvekili Adem Çalkın ile birlikte Ramazan Bayramı dolayısıyla Garnizon Şehitliği’ne ziyaret gerçekleştirdi. Vali Polat, aziz şehitlerin kabirlerini ziyaret ederek dualar etti, kabirlere karanfiller bıraktı. Ramazan Bayramı’nın manevi atmosferinde gerçekleştirilen ziyarete il protokolü de yoğun katılım sağladı. Şehitlikte bir araya gelen protokol üyeleri, vatan uğruna canlarını feda eden kahraman şehitlerin kabirleri başında saygı duruşunda bulunarak Kur’an-ı Kerim okudu. "Dualar edildi, fatihalar okundu" Ziyaret sırasında şehitler için eller semaya açıldı. Okunan Fatihalar ve yapılan dualarla, aziz şehitlerin ruhları yad edildi. Duygu dolu anların yaşandığı ziyarette, bayramın birlik, beraberlik ve vefa duygularını pekiştirdiği vurgulandı. "Kabirlere karanfil bırakıldı" Vali Ziya Polat ve beraberindekiler, ziyaret kapsamında şehit kabirlerine tek tek karanfil bıraktı. Şehit ailelerinin de yer aldığı ziyarette zaman zaman duygusal anlar yaşandı. "Şehitlerimizin emaneti başımızın tacıdır" Vali Polat, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, şehitlerin milletin en kıymetli emanetleri olduğunu belirterek, "Bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Onların emanetleri olan aileleri de bizlere emanettir. Bayram vesilesiyle bir kez daha şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" dedi. Gerçekleştirilen ziyaret, Ramazan Bayramı’nda vefa ve minnet duygularının en anlamlı örneklerinden biri olarak değerlendirildi. Vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanan program, şehitlere olan bağlılığın ve saygının bir göstergesi oldu.
Siirt Siirt EAH Endokrinoloji Polikliniğinde tanı ve tedavi süreçleri titizlikle yürütülüyor Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğinde, hormon sistemi ile ilişkili hastalıkların tanı, tedavi ve takip süreçleri titizlikle sürdürülüyor. İç hastalıkları uzmanlığı üzerine yapılan bir yan dal olan endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları tiroid ve paratiroid hastalıkları, diyabet, kolesterol yüksekliği, obezite, kemik metabolizma hastalıkları ile hipofiz ve böbrek üstü bezi hastalıklarının tanı ve tedavisini kapsıyor. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Hülya Kaynak Balkış, poliklinikte hormon hastalıklarının değerlendirilmesine yönelik gerekli tetkiklerin büyük bir kısmının yapılabildiğini belirtti. Obezitenin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Balkış, bu alanda kullanılan ilaçların mutlaka hekim kontrolünde başlanması ve düzenli takip edilmesi gerektiğini söyledi. Uygun görülen hastalarda tiroid ultrasonografisi ve ince iğne aspirasyon biyopsisinin uygulanarak tanı sürecinin desteklendiğini ifade eden Uzm. Dr. Balkış, muayeneye gelen hastaların kullandıkları ilaçları yanlarında getirmelerinin, yanlış veya eksik ilaç kullanımının önüne geçilmesine katkı sağladığını kaydetti. Şikayeti olan hastaların öncelikle iç hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve hekimin gerekli görmesi halinde endokrinoloji polikliniğine başvurmasının, etkin ve planlı hasta yönetimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Balkış, "Hastalarımız bizim için çok değerlidir. Her hastamızla tek tek ilgilenerek gerekli değerlendirmeleri yapıyor, tanı ve tedavi süreçlerini en doğru ve bilimsel yöntemlerle planlıyoruz" dedi.