EĞİTİM - 08 Mayıs 2023 Pazartesi 14:53

Yozgat’ta bağcılığın gelişmesi için bilimsel çalışmalar devam ediyor

A
A
A
Yozgat’ta bağcılığın gelişmesi için bilimsel çalışmalar devam ediyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından kentte bağcılığın modernize edilerek canlandırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar istikametinde 10 adet üzüm çeşidi farklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılanıp, bölgeye uygunlukları belirleniyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından kentte bağcılığın modernize edilerek canlandırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar istikametinde 10 adet üzüm çeşidi farklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılanıp, bölgeye uygunlukları belirleniyor.


Yozgat’ta bağcılığın gelişmesi noktasında üreticilere katkı sunmak amacıyla Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yöreye uygun bağ çubuklarının yetiştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Bölümü Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Selda Daler ve öğrencileri tarafından bir ay önce aşılama işlemi gerçekleştirilen Amerikan asma anaçlarının kaynaştırma odasında; performansları, aşı randımanı, fidan randımanları ve kalite özellikleri incelecek. Daha sonra tutma oranına bakılarak yörenin iklim ve toprak yapısına en uyumlu anaçlar belirlenip aşılı asma fidanları toprakla buluşturulacak.



"Üreticimize bağcılıkla ilgili doğru yöntemleri göstereceğiz"


Kentte bağcılığın gelişmesine yönelik yürütülen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Yakupoğlu, “Bu proje istikametinde ilk defa Yozgat’ta yöreye özel çeşitlerden oluşturulan bir koleksiyon parseli meydana getireceğiz. Bu projeyle özellikle bağcılık yapılan çiftçilerimiz, yetiştiricilerimiz için doğru yöntem uygulamaları geliştireceğiz ve tavsiyeler sunacağız. Burada amacımız Yozgat yöresine özgü 10 tane yerel üzüm çeşidini koruma altına almak ve doğru yetiştiricilikle yaygınlaşmasını sağlamak. Bu noktadan baktığımız zaman çiftçimizin maksimum gelir elde etmesi, kazancını artırabilmesi için daha doğru yönetim uygulamalarını yapması gerekiyor. İşte bu projede de bağcılıktan daha fazla nasıl gelir elde edilir diye çiftçilerimize öneriler geliştireceğiz” dedi.



"Üreticimize ekonomik yönden fayda sağlayacağız"


Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Bölümü Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Selda Daler ise, “Bu projede farklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılanan Yozgat ili yerel üzüm çeşitlerinin kaynaştırma odası performansları, aşı randımanı, fidan randımanları ve kalite özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra tutma oranlarına bakacağız. Bu şekilde en iyi uyumu gösteren anaç ve çeşit kombinasyonları belirlenecek ve daha sonra test edilerek bağlarda bu kombinasyonları çiftçilerimize öneriyor olacağız. Daha önce fidanlarımızın aşılama işlemini gerçekleştirmiştik, şimdi kaynaşma işlemi gerçekleşti. Ve burada dikim aşamasındayız. Burada Yozgat yöresinde çok yaygın olarak yetişen köledoyuran, kirpi üzümü, Şahmuratlı üzümü, horoz üzümü, gelinparmağı gibi farklı anaçların performanslarını değerlendireceğiz. Daha sonra bu çeşitler içerisinde en iyi uyumu gösteren kombinasyonları üreticilerimize tavsiye edeceğiz. Bu şekilde hem fidan randımanını sağlayacağız hem de kalite kayıplarının önüne geçilmiş olup ekonomik olarak üreticimize bir fayda sağlanmış olacağız. Yozgat’ta eski usulle bağcılık yapılıyor ve modern bağların bulunmadığını görüyoruz. Bu nedenle bunları yaygınlaştırmak için bu yerel çeşitleri farklı anaçlar üzerine aşılayıp bunları çoğaltmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Cinayetle biten aile içi kavgayla ilgili polis kardeş tutuklandı Isparta’da baba ile iki polis oğlu arasında çıkan ve babanın yaralandığı, oğlunun ise öldüğü olayla ilgili diğer polis memuru kardeş tutuklandı. Olay, dün saat 02.30 sıralarında Vatan Mahallesi 234. Cadde’de meydana geldi. İddiaya göre, bayram izni için memleketlerine gelen Antalya’da görevli polis memuru Ömer A. ile Denizli’de görevli polis memuru Deniz A., evde yaşanan aile içi tartışmanın sonrasında anne ve baba ile birlikte aynı araca binip evden ayrıldı. Tartışma araçta da devam edince ikametlerin önüne geldiklerinde anne araçtan inip eve gitti. Devam eden tartışma sırasında Deniz A., bir anda bağırarak silahını çıkartıp kendi kafasına doğrulttu. Ardından baba M.A. da beylik tabancasını çıkararak araçtan indi. Yaşanan arbede sırasında, tabancalardan birinin bir anda ateş alması sonucu baba M.A. ile oğlu Deniz A. boyunlarından vurularak yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla Isparta Şehir Hastanesine ve Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Isparta Şehir Hastanesine kaldırılan Deniz A., sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. M.A.’nın Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğü, olayı ufak sıyrıklarla atlatarak tedbir ve kontrol amaçlı hastaneye kaldırılan Ömer A.’nın da aynı hastanede gözetim altında olduğu öğrenildi. Öte yandan olay yerinde 2 tabanca, 1 boş kovan ve 1 dolu fişek ele geçirilerek incelemeye alındı. Kardeş "Kasten Adam Öldürme" suçlamasından tutuklanarak cezaevine gönderildi Olayı ufak sıyrıklarla atlattıktan sonra tedbir ve kontrol amacıyla hastaneye götürülen Ömer A., buradaki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Emniyette ifadesi alınan Ömer A. ile anne Z.A. ve baba M.A., sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Ömer A., bugün çıkarıldığı mahkemece "kasten adam öldürme" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Anne ve baba ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Hayatını kaybeden Deniz A.’nın cenazesinin, yarın öğle namazına müteakip Halıkent Mahallesi’nde bulunan Halıkent Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Halife Sultan Mezarlığı’na defnedileceği öğrenildi.