- 06 Ağustos 2020 Perşembe 14:22

Aldığı her nefes otomobil aküsüne bağlı

A
A
A
Aldığı her nefes otomobil aküsüne bağlı

Yozgat’ın Çekerek ilçesi Arpaç köyü Kahyalı mezrasında 65 yaşındaki Koah hastası Yeter Çetiner’in hayatta aldığı her nefes otomobil aküsüne bağlı.

Yozgat’ın Çekerek ilçesi Arpaç köyü Kahyalı mezrasında 65 yaşındaki Koah hastası Yeter Çetiner’in hayatta aldığı her nefes otomobil aküsüne bağlı.


Çekerek ilçesinde bundan 11 yıl önce inşa edilen Çekerek Barajından dolayı evleri sular altında kalan Çetiner ailesi, 11 yıldır yaşantılarını elektriksiz sürdürüyor. Çekerek Barajının su almasıyla evleri ve tarlaları sular altında kalan Çetiner ailesi, barajın yaklaşık 500 metre yukarısında bulunan kendilerine ait tapulu alana yerleşim yeri kurarak tarım ve hayvancılık yapmaya devam ediyor.


11 yıldır ailesiyle birlikte Kahyalı mezrasında elektriksiz yaşamını sürdüren Yeter Çetiner için elektrik büyük önem taşıyor. Oksijen cihazına bağlı yaşamını sürdüren KOAH hastası Yeter Çetiner, nebilizatör cihazı ile ilacın sıvı formunu buhar olarak alıyor. Nebilizatör ve oksijen cihazının çalışması için de mutlaka elektriğe ihtiyaç duyuluyor. Çetiner ailesi de çözümü otomobil ve traktör aküsünde buldu. Aküye bağlanan cihazla elde edilen elektrik, koah hastası kadının nebilizatör ve oksijen cihazının kısa süreliğine çalışmasına yarıyor. Günde 16 saat boyunca oksijen cihazına bağlı kalması gereken Yeter Çetiner elektrik olmadığı için ancak 1 saat kadar cihaza bağlı kalabiliyor. Zor şartlarda günlük yaşamlarını sürdüren ailenin tek isteği ise 8 haneli mezraya elektriğin bir an önce gelmesi.


Yeter Çetiner’in oğlu Fatih Çetiner annesinin solunum hastası olduğunu söyleyerek yaşamının otomobil aküsüne bağlı olduğunu söyledi. Çetiner, “11 yıl önce bizim evlerimiz baraj suları altında kaldı ve vatandaşlar göçtü. Biz hayvancılık ve çiftçilik ile uğraşıyoruz. Burada kendimizin tapulu arazisi vardı ve buraya geldik. Evimiz, ahırımız, mandıramızla buraya yerleştik. 11 yıldır ne yol ne de elektriğimiz var. Şuan burada 8 hane var. Toprağımızı terk edip gidemedik. Annem solunum hastası. Bizim elektriğimiz olmadığı için 11 yıldır traktör ve araba aküsü ile hastamıza bakıyoruz. Elektriğimiz olmadığından kendimiz bir makine bulduk. Traktör ver araba aküsünden evimize elektrik getiriyoruz. Solunum cihazını bu aparata bağlıyoruz. Makinenin günlük 16-17 saat elektrikte takılı olması lazım. Arabanın aküsü bir saat dahi yetmiyor. Solunum cihazına akü yetmiyor, sadece İlaçla annemin havasını verebiliyoruz. Yetkililerden yardım istiyorum” dedi.


Koah hastası olduğunu söyleyen Yeter Çetiner de, “Koah ve böbrek hastasıyım. Haftada üç kere diyalize giriyorum. Solunum cihazı ile duruyorum o olmadan duramıyorum. Elektriğimiz yok perişan oluyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 52 milyonluk para trafiği ortaya çıkmıştı: Zanlılar adliyeye sevk edildi Kocaeli merkezli 11 ilde sahte ilanlarla ve çağrı merkezleri aracılığıyla ürün satma vaadinde bulunup çok sayıda vatandaşı dolandıran, hesaplarında 52 milyon TL para giriş çıkışı olduğu tespit edilen 56 şüpheliden 49’u adliyeye sevk edildi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, siber suçların men ve takibine yönelik yürüttüğü soruşturmada, liderliğini Serkan Kınalı isimli şahsın yaptığı suç örgütü üyelerinin E-ticaret ve ilan platformlarına sahte ilanlar koyarak, kurulan çağrı merkezine ait açık hatlar üzerinden müştekiler ile güven verici ve aldatıcı görüşmeler yaptıkları belirlendi. Kaparo, kargo bedeli, nakliye bedeli ve sigorta bedeli gibi bahanelerle para alan örgüt üyelerinin elde ettikleri parayı kripto para platformlarına aktardıkları ve sanal kripto para birimlerine çevirerek izini kaybettirmeye çalıştıkları tespit edildi. 52 milyonluk para trafiği Belirtilen yöntemlerle yöntemlerle aralarında deprem mağduru aileler ile engelli vatandaşların da bulunduğu 37 şahsın dolandırıldığı, suç örgütü üyesi şahısların hesaplarına 52 milyon 675 bin 400 TL para giriş çıkışı olduğu tespit edildi. 5 ayrı bölgede çağrı merkezi oluşturan suç örgütü üyelerinden üçünün toplam 23 ayrı suçtan 25 yıl kesinleşmiş cezalarının bulunduğu belirlendi. Kocaeli merkezli 11 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 56 şüpheli yakalandı. 5 şüphelinin değişik suçlardan cezaevinde olduğu, 2 şüphelinin ise ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı bildirildi. 49 şüpheli ise Kocaeli Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Gebze Adliyesine sevk edildi.
Gaziantep Enkaz altından şampiyonluğa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı. Büşra Kayadibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ablasının evinde yakalandı. 3 gün boyunca enkaz altında kalan ve yeğenlerini kaybeden Kayadibi, azimle, hırsla halter sporuna devam etti. Çok değil kısa süre içerisinde 2016’da başladığı halter sporunda derece almayı sürdüren Kayadibi, Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncülük elde etti ve madalyalar kazandı. Büşra Kayadibi, depremde Nurdağı’nda ablanın evinde olduğunu belirterek, “3 gün enkazda kaldık. Yeğenlerimi kaybettim. Ablam için bizim için çok ağır bir şeydi bu. Tam olarak atlatabilir miyiz, bu atlatılabilir bir şey mi? Onu da bilmiyorum. Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Spor Salonu benim ilk spor salonumdu. Yıkılan yerler arasında antrenman salonum da var” dedi. “Yaşadıklarım atlatılması zor şeyler” Halterin hayatının odak noktasında olduğunu dile getiren Kayadibi, “Yaşanan felaket nedeniyle haltere biraz ara vermek zorunda kaldım. Odaklanmamda, hayatımın akışında birazcık sıkıntı oluyor benim için. İster istemez tabi, yaşadıklarım kolay şeyler değil. Atlatılması zor şeyler. Şu an toparlanma aşamasındayım. Tekrardan hayatımın merkezine kendimi koymak için çabalıyorum" diye konuştu. Halterde 55 kiloda yarıştığını belirten Kayadibi, “2016’da haltere başladım. Büyükler Türkiye Şampiyonasında ikinciliğim, Ay Yıldızlarda ve gençlerde madalyalarım var. Haftada 5 gün antrenmanlara geliyorum. Ortalama 3’er saat antrenman yapıyorum” dedi. Ablasının uzuv kayıpları olduğunu anlatan Kayadibi, “Sol kol, sol bacak, kol tamamen omuzdan, bacak dizin biraz altından. Şu an toparlanma aşamasında. Hala onunla ilgileniyoruz. Tam olarak hayat normale geçmiş sayılamaz bizim için” şeklinde konuştu. “Azimle hırsla kaldığım yerden devam edeceğim” Halter sporunun biraz nankör bir spor olduğunu aktaran Kayadibi, “Ara verince çok çabuk geriliyoruz. Derecelerimizde çok çabuk düşüş oluyor. Azimle, hırsla kaldığım yerden devam edeceğimi düşünüyorum” diye konuştu. Ankara’da madalya almasının kendisi için çok güzel bir his olduğunu söyleyen Kayadibi, “Tarifi yok. Antrenmanlara gidiyorum. Bir şeyleri başarmak amacıyla gayret sarf ediyorum. Antrenörlerimle birlikte emek veriyorum. Bu yüzden emeklerimin sonucunu almak beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.