SAĞLIK - 06 Mayıs 2019 Pazartesi 14:36

Bozok Üniversitesi’nde ‘Diyabet’ anlatıldı

A
A
A
Bozok Üniversitesi’nde ‘Diyabet’ anlatıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “5.

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “5. Bozok Ortopedi Günleri Diyabetik Ayak Sempozyumu” düzenlendi.


Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın, Üniversite Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Mahmut Kılıç, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Konferansta diyabetin tanısı sınıflaması, kronik komplikasyonları, diyabet tedavisinde son yenilikler ve teknolojiler, diyabet hastalığının ayaklar üzerindeki etkileri, hastalığın evreleri, tedavi yöntemleri ve kullanılan ilaçların hastalık üzerindeki etkileri gibi konularda katılımcılara bilgiler verildi. Sempozyumda ayrıca Diyabetik ayak ve enfeksiyonlarına ilişkin yapılan son çalışmalar, modern yara bakımının nasıl olması gerektiği, birinci basamak sağlık hizmetlerinde konuya yaklaşım gibi konularda da konulara değinildi.


Sempozyumda Prof. Dr. Murat Aksoy, “Genel Cerrahi Gözü İle Diyabetik Ayak” konusunda Prof. Dr. Selçuk Dağdelen “Endokrinoloji Gözü İle Diyabetik Ayak”, Doç. Dr. Murat Korkmaz “Ortopedi Gözü İle Diyabetik Ayak”, Doç. Dr. Çiğdem Kader “Enfeksiyon Hastalıkları Gözü İle Diyabetik Ayak”, Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Kalp Damar Cerrahisi Gözü İle Diyabetik Ayak”, Dr. Öğr. Üyesi, Dilek Efe’de “Hemşirelik Gözü İle Diyabetik Ayak” konularında sunum yaptı. Yozgat Diyabet Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Dilek Efe Arslan da açıklamalarda bulundu.


Şeker hastalığının insülin hormonundaki eksiklik veya bu hormonun etkisindeki bozukluğa bağlı olarak kan şekerinin yüksek seyrettiği kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Öğretim Üyesi Dr. Dilek Efe Arslan, “Hastalık ülkemizde her 14 kişiden birinde görülmekte olduğu, insanda göz, böbrekler, damar tutulumu, duyu hissinin kaybolması gibi olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor. Hastalığın neden olduğu bir başka sorunun da ‘Diyabetik ayak’ olarak tanımlandığı, şeker hastalarının ayaklarında iyileşmesi güç yaralara sebep oluyor. ‘Şeker hastalarında enfeksiyona yatkınlık nedeniyle ayakta oluşan küçük bir yara kolaylıkla iltihaplanıp ‘Diyabetik Ayak Enfeksiyonu’ ortaya çıkabiliyor. Her 7-8 Diyabet hastasından birinde diyabetik ayak gelişmektedir. Travma-kaza sonucu olmayan ve ayak-bacak kayıpları ile sonuçlanan ameliyatların yarısından diyabetik ayak sorumludur. Tek başına bu veri bile diyabetik ayağın ciddiyetini göstermeye yetmektedir’ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Motosikletine dağ keçisi boynuzu taktı, trafikte ilgi odağı oldu Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun motosikletine taktığı dağ keçisi boynuzu ile ilgi odağı oldu. Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun, Chopper tipi alçak binişli motosiklet aldı. Daha sonrasında motosikletini çeşitli eklemelerle modifiye etmeye başlayan Altun, bir avcı kulübünde duvarda gördüğü dağ keçisine ait olan boynuzu motosikletine taktırdı. Trafikte ’boynuzlu motosikletli’ olarak anılmaya başlayan Altun, vatandaşların kendisini motosiklet üzerinde gördüğünde video ve fotoğraf çekerek ilgi gösterdiğini, kendisinin de bu ilgiden mutlu olduğunu söyledi. "Bu tarz Alman askerlerinin savaş dönüşü dizayn ettikleri bir tarz" Amerikan motosiklet kulüplerine tutkulu olduğunu belirten Altun, "Amerikan motosiklet kulübü hastasıyım. Kulüpteki motosikletlere yıllar öncesinden hevesim vardı. Sonra ben de bu Chopper’ı aldım. Motorum 350 cc ve çeşitli aksesuar modifiyeleri ile kendime göre bir tarz oluşturdum. Bu tarz aslında yıllar önce Alman askerlerinin motorlarını savaştan döndükten sonra motorlarına dizayn ettikleri bir tarz. Artı olarak ben sadece dağ keçisi boynuzunu ekledim" dedi. "Boynuz dağ keçisine ait" Motosikletine monte ettiği dağ keçisine ait olan boynuzu bir avcı kulübünün duvarında gördüğünü anlatan motosiklet tutkunu Altun, "Bu boynuzu bir avcı kulübünde duvarda gördüm, Boynuzu görür görmez motosikletimin önüne güzel olacağını düşünerek aldım, gerçekten de güzel oldu. Trafikte giderken ışıklarda durduğum zaman vatandaşlar video ve resim çekiyorlar. Ayrı bir havası, kendine has bir ilgisi oldu motosikletimin. Boynuzu takalı 1 yıl oldu, motosiklet de 3-4 yıldır bende. Sinyalimi, farımı, sürüşümü engelleyen herhangi bir sorun yok, sadece motosikletime bir makyaj, bir süs yaptım. Trafiğe ve kurallara uymayan bir engelim yok, eğer olsa boynuzu kendim takmam" şeklinde konuştu. Chopper sahibi motosiklet tutkunlarının, farklı tarzlarına karşın trafikte gayet dikkatli motosiklet kullandıklarının da altını çizen Altun, "Chopper sahibi insanlar trafikte en düzgün motosiklet kullanan, kurallara harfiyen uyan motosiklet sürücüleridir. Motosiklet özgürlüktür, motosikletin üzerinde kendimi uçuyor gibi hissediyorum" sözlerine yer verdi. "Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz" Motosikleti sıkça gördüklerini belirten esnaf Şehmus Tular ise, "Bu arkadaş motosiklet hastası. Değişik bir tarz yapmış, hoşumuza da gidiyor. Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz. Değişik bir motor, arkadaş da biraz böyle şeyleri seviyor sanırım. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Söylenene göre yabani dağ keçisinden alınan boynuzmuş, orijinal bir şey olduğunu bana söyledi kendisi. Böyle şeyleri seviyor demek ki, Allah kaza bela vermesin" ifadelerini kullandı. (MUB-FKE-