EKONOMİ - 09 Kasım 2023 Perşembe 10:50

’Safran’ fiyatıyla dudak uçuklatıyor: Kilogramı 600 bin liraya kadar çıkıyor

A
A
A
’Safran’ fiyatıyla dudak uçuklatıyor: Kilogramı 600 bin liraya kadar çıkıyor

Yozgat’ta, adını Karabük’ün Safranbolu ilçesinden alan ve dünyanın en pahalı baharatları arasında bulunan Safran bitkisinin hasadına başlanıldı. Gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin kilogramı kalitesine göre 600 bin liraya kadar çıkıyor.


Banka Müdürlüğünden emekli olduktan sonra Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı Köyüne gelen 54 yaşındaki Arif Tüysüz, kilogramı 600 bin lirayı bulan safran bitkisini yetiştirmeye karar verdi. 9 yıldır çiftçilikle uğraşan ve bu zaman zarfında birçok aromatik bitki üreten Tüysüz, 5 dönüm alan üzerine 80 bin safran soğanı ekti. Sonbahar çiçeği olarak da adlandırılan Safran bitkisinin hasadına ekim ayı ile birlikte başlayan Tüysüz, dönümden 300 gram verim elde etmeyi hedefliyor.


3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın sökümü de çok ince bir işçilikle yapılıyor. Anti tümör özelliğinin olduğu bilinen safran bitkisi, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi hastalıklara da iyi geliyor. Mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için de dünyada mutluluk iksiri olarak da biliniyor. Ayrıca safran bitkisi kendi miktarının 100 bin katı suyu da sarı renge boyuyor.


5 dönüm alan üzerine 80 bin safran soğanı ekildi


5 dönüm alana 80 bin safran soğanı ektiğini söyleyen çiftçi Arif Tüysüz, “Banka müdürüydüm, emekli olduktan sonra tarımla uğraşmaya başladım. Siyah nohut, çörek otu, kuru bezelye, yerli mercimek gibi farklı ürünler ekmeye başladım. Alternatif bitkiler olarak bunları deniyorum, bu kez de Safranbolu’da yetişen safranı memleketimizde denemek için girişimde bulunduk. 5 dönüm alana 80 bin adet safran soğanı ektik. İki sene oldu, ilk sene de istediğimiz verimi yağışların azlığından dolayı alamadık, Bu sene verim çok iyi, internette satışlarını yapıyoruz, kilogramı 600 bin liraya kadar çıkabiliyor.” dedi.


Dönüm başına 300 gram verim bekleniyor


Safran hasadının çok ince bir işçilikle elle yapıldığını da belirten Tüysüz, “Toplaması gerçekten çok meşakkatli, günlük toplamanız gerekiyor, daha sonra kırmızı ve sarı olan tohumcukları ayırmanız gerekiyor ve kurutuyorsunuz. 5 dönüm alandan ortalama dekar başına 300 gram ürün bekliyoruz. Bir iki hafta daha toplama işimiz devam edecek, yağmurla birlikte verimin daha da artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.


Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinin sofralarını süslüyor


Safran bitkisini ekimini Yozgat’ta ilk kez 5 dönüm alana kendilerinin gerçekleştirdiğini de anlatan Tüysüz, “Safran Uzakdoğu mutfağında kullanılıyor, Ortadoğu ülkelerinde Suriye ve Irak’ta ayrıca Arap ülkeleri de yemeklerde kullanıyor. Ayrıca kimya sanayinde kullanılıyor, safranın bir gramı bir ton suyu renklendirebiliyor, böyle de bir özelliği de var. Yozgat’ta ilk kez 5 dönüm gibi büyük bir alana ekimini gerçekleştiren biz olduk. En çok otla mücadelede sıkıntı yaşadık. İlaç olmadığı için çapa ile uğraştık. Suyumuz az, yağmuru bekliyoruz, bu sene havalar sıcak geçti, normalde eylül ve ekim aylarında hasadı yapılması gerekiyordu ancak biraz hasadı geçe kaldı.” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bayramda kar var Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan meteorolojik değerlendirmelerde Kayseri’de bayram boyunca karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Kayseri’de bayram süresince en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor. Bayrama günler kala Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü tarafından meteoroloji değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde, Kayseri’nin arife gününden itibaren yağışlı ve soğuk havanın etkisine gireceği ve bayram süresince karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Tahminlerde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bayram boyunca 4-5 derece aşağı düşeceği ifade edildi. Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde: " Arife Günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri ve Sivas çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 1. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Bayramın 2. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri, Sivas ve Nevşehir çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 3. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu." Öte yandan Kayseri’de bayram boyunca en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor.
Uşak Uşak’ta traktör sürücüsünün av tüfeğiyle öldürülmesine ilişkin olayda 1 kişi tutuklandı Uşak’ın Banaz ilçesinde av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybeden 59 yaşındaki Ekrem Çakmak’ın ölümüyle ilgili gözaltına alınan 2 kardeşten 1’i tutuklandı. Olay, dün Banaz ilçesine bağlı Ayrancı köyü yakınlarında meydana geldi. Yol kenarında çalılıklara çarparak duran traktörde sürücünün hareketsiz yattığını fark eden vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde traktör sürücüsü Ekrem Çakmak’ın (59) av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybettiği belirlendi. Çakmak’ın cenazesi olay yerindeki incelemelerin ardından Banaz Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı. Olayın ardından jandarma ekiplerince başlatılan çalışma kapsamında Çakmak ile aralarında husumet bulunduğu öğrenilen M.A.K. ile kardeşi K.K gözaltına alındı. Şüpheli M.A.K.’nin ifadesinde, Ekrem Çakmak ile aralarında husumet bulunduğunu, olaydan bir gün önce karşılaştıklarını ve Çakmak’ın kendisini tabancayla vurmak istediğini iddia ettiği öğrenildi. M.A.K.’nin ayrıca olay günü tarla yolunda Çakmak’ın kendisine pusu kurduğunu ve tabanca doğrulttuğunu iddia ettiği, bunun üzerine yanında bulunan av tüfeğiyle ateş ettiğini söylediği öğrenildi. Öte yandan, iki kardeş jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden M.A.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, K.K. ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken,
Uşak Uşak Belediyesi yaptığı sosyal yardımlar ve sağladığı desteklerle gönülleri kazanıyor Uşak Belediyesi ihtiyaca yönelik hizmetleriyle vatandaşların gönlünde taht kurarken ayrıca kimsesizlerin sesi olma yolculuğunu kararlı bir şekilde devam ettiriyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü çalışanları tarafından iki yıldır her hafta Pazartesi günleri Uşak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlara ücretsiz berberlik ve kuaförlük hizmeti sağlanıyor. Göreve geldikleri günden bu yana her mahalleye eşit hizmet sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Başkan Yalım, dezavantajlı gruplar, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere her ihtiyaca yönelik destekler sunduklarını belirtti. Bu kapsamda Uşak Huzurevi’nde kalan büyüklerimizi de unutmadıklarını anlatan Başkan Yalım; "Biz çocuklarımız, yaşlılarımız ve kadınlarımız konusunda hassas davranan bir belediyeyiz. Göreve geldiğimizde kentimizde yürütülen sosyal hizmetler konusunda bazı eksikleri fark ettik ve bu konularda gerekli çalışmaları yaparak evde temizlik, evde berber-kuaför hizmeti gibi çalışmalarımızı başlattık. Aynı şekilde Huzurevimizde kalan büyüklerimizin saç ve sakal tıraşı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyduğunu öğrendik. İvedi şekilde bu hizmetimizi de başlatarak onlarla bir gönül köprüsü kurmayı başardık" dedi. Vefa Yaşam Merkezi sayesinde büyüklerimizle devamlı olarak iç içe olduklarını belirten Başkan Yalım; "Büyüklerimizin ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Çoğu zaman onlara bir hoş seda olabilecek sosyal ortamlar sağlamak, onların tedavi gerektiren rahatsızlıklarına destek olmak ve çeşitli aktivitelerle keyifli vakit geçirmelerini sağlamak bizim için basit ama onlar için çok anlamlı hizmetler. Huzurevi’nde kalan büyüklerimizin de kişisel bakımlarını ve hijyenlerini sağlamak adına bu hizmetimizden memnuniyet duyduklarını biliyoruz. Bu da bizim hizmet heyecanımızı kat kat artırıyor" diye konuştu. Bugüne kadar kentte ilk defa sağlanan bu çalışmanın vatandaşlardan da tam not aldığını ifade eden Yalım; bu sayede yaş almış vatandaşların yalnız olmadıklarını da gösteren bir dayanışma örneği olarak bu hizmetin öne çıktığını belirtti. Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri, her hafta Pazartesi günleri Huzurevini ziyaret ederek orada kalan büyüklerin, engelli veya sağlık durumu iyi olmayan vatandaşların da bu hizmeti alabilmesi için istekleri doğrultusunda bakım hizmetleri sağlıklı şartlarda yapıyor.